BORIS ŠTOK

PRVI SAMOSTALNI KONCERT BIVŠEG FRONTMENA QUASARRA 'Jako me veseli što sada cijeli kreativni proces imam pod svojom kontrolom'

 
Boris Štok
 Damjan Tadić / CROPIX

"Nekada sam u glazbu davao 100 posto od sebe, a sada dajem 150," kaže Boris Štok, novo staro ime na glazbenoj sceni, donedavno najpoznatiji kao frontmen riječkog benda Quasarr, koji je prije nekoliko mjeseci krenuo u solo vode. U tom, relativno kratkom vremenu, već je izdao EP "Puls" sa šest pjesama, od kojih su neke vrlo dobro primijećene na domaćim top-ljestvicama, 4. studenoga ima prvi samostalni koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, a, kako kaže, uskoro planira izbaciti i cijeli album.

Iako je i u Quasarru bio jedan od autora glazbe i autor svih tekstova, izlazak iz komfort zone i odmak od rada s bivšom grupom u novim je singlovima ipak prilično vidljiv - oni su hrabriji, čvršći, ritmičniji i melodičniji. Svjestan je toga i sam Štok: "Jako me veseli što sada cijeli kreativni proces - od izvedbe do produkcije - imam pod svojom kontrolom. To mi ostavlja mnogo više mjesta za eksperimentiranje sa stilom. Mislim da su mi nove pjesme puno pitkije i pjevnije."

S bivšim je bendom snimio pjesmu "Ljubav" u duetu s Josipom Lisac, za koju su dobili i Porina, a za suradnju s ništa manje jakim imenom i vokalom odlučio se i na jednom od novih singlova - sanjivu, ali istovremeno snažnu pjesmu "Ove misli" otpjevao je s Yayom. "Ni bivši bend ni ja nikada nismo previše razmišljali o duetima, ali boje i melodije nekih pjesama jednostavno same nametnu potrebu za suradnjom. To se uvijek dogodi spontano. S Josipom trunutačno i pišem tekst za jednu njezinu pjesmu pa se često i čujemo. Iako cijelo vrijeme surađujem s vrsnim glazbenicima, imponira mi što sam privukao pažnju tako jakih imena jer su oni prošli impresivan glazbeni put", kaže Štok te dodaje da će se na nadolazećem albumu naći i pjesma koju je snimio s jazz kvartetom Chui.

Iako naglasak stavlja na autorske radove, među njegovim novim pjesmama našla se i minimalistička elektro obrada pjesme "Voli me još ovu noć" grupe Denis&Denis. "Veliki sam fan glazbe 80-ih godina i htio sam joj dati svojevrsni hommage. Uz već objavljeni cover, snimio sam i obrade pjesama Šarlo Akrobate i Idola. Riječ je zapravo o osvrtu na glazbu koja me oblikovala", objašnjava Štok.

Iako kao svoje glazbene uzore navodi autore poput Davida Bowieja, Nicka Cavea, Bjork i Molokoa, njegov glazbeni izričaj mnogi uspoređuju s Massimovim. "Imam vlastitu estetiku i senzibilitet i svu glazbu radim slijedeći vlastitu osobnost. Zbog toga me takve usporedbe ne smetaju, čak mi laskaju, pogotovo zato što se radi o izvrsnom pjevaču", objašnjava Štok te dodaje: "Mislim da je moja glazba autentična na hrvatskoj sceni, iako bih volio da nije i da ima puno više ovakvih stvari."

Štok, kako kaže, konstantno stvara novu glazbu, ali još nije odlučio koja će se točno djela naći na albumu, koji planira izbaciti na proljeće. "Danas se sve vrlo brzo konzumira pa sam se zbog toga odlučio prvo izdavati singlove i EP. Izdavanje albuma financijski nema smisla, ali sam htio dobiti zaokruženu glazbenu priču, zapis rada, kreativnog procesa i druženja. Ne želim nikakav presing, nego bih htio da moja glazba ima vremena doći do ljudi i na taj način zaživjeti", zaključuje Štok te poziva ljubitelje svoje glazbe idući vikend u Tvornicu, gdje će, kako kaže, "napraviti energičan presjek cijelog dosadašnjeg rada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:58