NA ZADATKU

SNIMATELJ KOJI JE TRČAO ZA TODORIĆEM Stjepan Kotarski užario je internet: 'Nisam razmišljao, želio sam uhvatiti najbolji kadar!'

- Nisam razmišljao, nego sam samo potrčao, to je uostalom moj posao kao snimatelja - rezimirao je kratko snimatelj HRT-a Stjepan Kotarski svoju snimku koja je na portalima i društvenim mrežama u samo par sati postala apsolutni hit.

Naime, HRT-ov tim, novinarka Silvana Skočajić, ton majstor Tomislav Eržić i Stjepan Kotarski, “uhvatio” je preksinoć bijeg Ivice Todorića, koji se pet minuta prije kraja radnog vremena u srijedu navečer došao javiti u policijsku postaju u londonskom Kensingtonu. Ušao je na glavni ulaz, no na kraju odlučio izaći na stražnji kako bi izbjegao novinarske ekipe koje su da čekale.

- Ta zgrada je prilično velika, no moja kolegica Silvana Skočajić ugledala je kada je Ivica Todorić izašao na stražnji izlaz i poviknula. Pretrčao sam 100 metara, kao i druge kolege, no kada nas je spazio iza sebe, odjednom je počeo trčati ulicama, a mi za njim. U tom trenutku, jer u pitanju su milisekunde, a vi nikada ne razmišljate, samo radite svoj posao, pokušavate uhvatiti najbolju snimku. Tada sam čuo iza sebe kolegicu da mi viče kako se moram vratiti na poziciju jer nam kreće uključenje uživo za središnji Dnevnik pa sam morao odustati. Budući da smo imali svu potrebnu opremu sa sobom, taj materijal mogli smo odmah direktno emitirati, što znači da su naši gledatelji cijeli taj događaj vidjeli sa smo dvije, tri minute zakašnjenja od trenutka kada se on dogodio - objašnjava 39-godišnji HRT-ov snimatelj. Kako mu je zadatak snimiti vijest, a ne biti dio te vijesti, Kotarski je još zatečen golemim interesom javnosti, ali i prijatelja. No bijeg londonskim ulicama nekad najmoćnijeg gospodarstvenika u regiji od medija, a time i hrvatske javnosti, ta zapravo vrlo neobična reakcija, zaprepastila je sve, izazvala brojne komentare, ali postala, naravno, i inspiracija za društvene mreže i duhovite doskočice.

- Supruga mi je poslije rekla da moram poraditi na svojoj fizičkoj formi kad ne mogu sustići čovjeka koji je toliko stariji od mene - uz smijeh uzvraća Kotarski. Međutim, i dalje mu ne ide u glavu cijela pompa kada je, kaže, radio daleko zahtjevnije zadatke. Inače iz zagorskog mjesta Sveti Križ Začretje, na HRT-u je počeo raditi prije 20 godina, i to u režiji, pa prešao na montažu, mentor mu je bio poznati HRT-ov montažer, danas u mirovini, Josip Podvorac, a posljednjih 15 godina radi kao snimatelj, u čemu su mu također mnogo pomogle njegove kolege. Zahvaljujući poslu dosta je proputovao, uglavnom Europsku uniju i Rusiju. - Što se mene tiče, ovo je bio najobičniji zadatak bez mnogo stresa, kakve sam imao u svojoj karijeri.

Primjerice, prije dvije godine izvještavali smo s komemoracije za žrtve Srebrenice, kada je na tisuće ljudi krenulo prema premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Vi ste usred toga, kamenje počne letjeti i ne, tada vam stvarno nije svejedno, ali i to osjetite tek poslije, kada sve završite - na kraju se prisjetio svog neugodnog iskustva Kotarski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:31