ESTRADNE LEGENDE

VIDEO: SVJETSKI HITOVI U EX-YU RUHU Kako Mišo Kovač, Josipa Lisac, Miki Jevremović i brojni drugi zvuče u prepjevima kojih se danas malo tko sjeća

 Mirela Goreta / HANZA media, Screenshot

Na jugoslavenskoj glazbenoj sceni pjevačkih zvijezda i hitova nikada nije nedostajalo, ali inspiracija s inozemnog tržišta uvijek je bila i više nego dobrodošla, a od '50-ih godina nadalje vrlo su česti bili prepjevi najvećih stranih hitova na jezike bivše države, u izvedbi tada najvećih estradnih umjetnika.

Novi stihovi, naravno, bili su itekako stilizirani i nisu zvučali nimalo loše, a umjesto novih glazbenika u usponu, koji su jedva čekali doći do svojih pet minuta slave, pjevala su ih najveća estradna imena.

Legendarni Mate Mišo Kovač obradio je hit 'San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)', koji je 1967. godine u originalu izveo američki pjevač Scott McKenzie. Pjesma je svojedobno bila neprikosnovena himna hipijevskog pokreta, ali i onih koji su bili protiv američke vojne intervencije u Vijetnamu.

Josipa Lisac, glazbena diva i modna ikona hrvatske estrade, 1976. godine prepjevala je 'Ain't No Sunshine', baladu koju je pet godina prije proslavio Bill Withers.

Njezina kolegica Gabi Novak 1965. dobila je zadatak obraditi 'Downtown' engleske pjevačice Petule Clark, koju su desetljećima poslije prepjevale i country legenda Dolly Parton te Emma Bunton, članica benda Spice Girls.

Osim već navedenih singlova, ex-Yu estrada imala je i druge hitove preuzete sa stranoga tržišta, a presjek najzanimljivijih, koji je napravio portal slavorum.org, donosimo vam u nastavku:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:35