SAM SE POZVAO U ISTRU

HRVATSKA MU JE POČETNA TOČKA U OBNAVLJANJU GLAZBENE KARIJERE Holivudska megazvijezda na ljeto dolazi u Poreč na MTV SummerBlast festival

 REUTERS

U krugovima ljubitelja hip-hop glazbe diljem svijeta poput bombe je odjeknula vijest da se na glazbenu scenu vraća dvojac koji se s pravom smatra pionirima toga glazbenog pravca.

Riječ je o planetarno popularnom glumcu Willu Smithu kojeg mnogi, osim iz holivudskih blockbustera, znaju po ulozi u američkoj humorističnoj seriji 'Princ s Bel Aira', dok drugi dio dvojca čini DJ Jazzy Jeff, koji u toj seriji glumi 'prinčevog' bratića.

No osim što je sama za sebe bombastična vijest da Smith i Jazzy Jeff ponovno nastupaju, još je nevjerojatnije kako je Smith za svoj prvi nastup nakon dugo godina izabrao baš Hrvatsku! Smith i Dj Jazzy Jeff tako će biti dio MTV SummerBlast festivala, koji se ove godine drugi put održava u Poreču. Riječ je o spektakularnom glazbenom festivalu koji organizira najpoznatija glazbena televizija na svijetu - MTV - i koji je i prošle godine u Poreč doveo tisuće ljubitelja elektronske i pop glazbe iz cijelog svijeta. Spektakularan će biti i ove godine, jer je već najavljen dolazak velikih zvijezda svjetske glazbene scene poput Dimitrija Vegasa, Galantisa, Dukea Dumonta, Far East Movementa, Mikea Perryja

Sam se pozvao

No dolazak Willa Smitha, glumca čija se zarada procjenjuje na oko 200 do 250 milijuna dolara i koji doista spada u A listu holivudske produkcije, nešto je što nitko nije očekivao. Pa ni sami organizatori. Kako nam je ispričao Joe Bašić, direktor tvrtke MPG koja organizira porečki spektakl 19. i 20. kolovoza, dovesti Willa Smitha u Hrvatsku nije bio naročit trud. Dapače, on se sam pozvao.

- Već se neko vrijeme govori o tome kako bi Will Smith i DJ Jazzy Jeff htjeli ponovno nastupati. Will je čuo za Hrvatsku i dosta njegovih prijatelja i suradnika ispričalo mu je divne stvari o našoj zemlji. Stoga je preko menadžerskih krugova izrazio želju da dođe u Hrvatsku, a MTV SummerBlast bio je najbolji izbor za to - otkrio nam je Bašić, javnosti poznat i kao nekadašnji organizator najvećeg festivala elektronske glazbe u Europi Ultra Europe koji se i ove godine, doduše bez Bašića, odvija u Splitu. Poznato je kako Smith svake godine odvodi svoju majku na ljetovanje u Arizonu, no hoće li razbiti rutinu i ovaj put pokazati joj ljepote istarske obale, zasad nije poznato. Bašić ističe kako Will Smith dosad nije poslao nikakve posebne zahtjeve, niti prohtjeve za svoj smještaj. No ne dolazi sam. Uz njega će doći i članovi njegove obitelji te suradnici pa bi u Poreč trebala doći skupina od oko dvadeset ljudi. Svi će oni biti smješteni u hotelskom resortu Valamar koji može omogućiti komfor i prestiž kakav zahtijeva zvijezda kalibra poput Willa Smitha.

Od organizacije Smithova dolaska u Hrvatsku doznajemo kako će se zvijezda u Istri zadržati dva dana, tijekom kojih mu njegovi domaćini namjeravaju priuštiti nezaboravan odmor. Iako detalji još nisu utanačeni, sasvim je sigurno da će Smith iskusiti autentičnu Istru, jer ga namjeravaju odvesti u jednu od konoba te mu pružiti mogućnost da kuša autohtonu hranu i pića.

Prva nagrada

Kako ističu u organizaciji MTV SummerBlasta, Will Smith i DJ Jazzy Jeff, zajedno i odvojeno, ikone su hip-hop glazbe od samih početaka. Njihovi hitovi 'Summertime', 'Girls Ain’t Nothing But Trouble' i 'Parents Just Don’t Understand', za koji su nagrađeni i s prvom nagradom Grammy za najbolju rap izvedbu, postali su klasici koji i danas osvajaju plesne podije. Njihovoj popularnosti zasigurno je pomogla i serija 'Princ iz Bel Aira', u kojoj su Will i Jazzy glumili sami sebe te privukli milijune gledatelja diljem svijeta.

Ipak, Smith je svijetu poznatiji kao glumac, i to u nekim od najpoznatijih holivudskih filmova svih vremena, poput serijala 'Ljudi u crnom'. Veliku i zapaženu ulogu ostvario je i u filmovima 'Dan nezavisnosti', 'Ja, robot', 'Hitch' te vrlo interesantnoj postapokaliptičnoj distopiji 'Ja sam legenda', u kojem nakon smaka svijeta i zombi-apokalipse pokušava preživjeti i u isto vrijeme bjesomučno traži druge preživjele, a društvo mu pritom pravi samo njegov vjerni pas. Za svoje uloge nagrađen je brojnim priznanjima, među kojima su i nekoliko nagrada Blockbuster Entertainment Award, Teen Choice Awards, BET Award, People’s Choice Award i druge. Usprkos glumi, Will se nikad nije odrekao glazbe pa je tako u isto vrijeme objavio i solo hitove kao što su 'Gettin ‘Jiggy wit It', 'Men In Black', 'Miami' i 'Boom Shake the Room'. Na A listama svjetskih glumaca Will Smith već godinama zauzima mjesto u top pet najboljih.

No iako će svi objektivi fotoreportera biti usmjereni prema Willu Smithu, ni DJ Jazzy Jeff nije baš nepoznat. Dapače, danas ga se smatra jednim od pionira hip-hop glazbe, koji je za svoj rad nagrađen s tri nagrade Grammy, tri American Music Awardsa, dvije nagrade NAACP, dvije Soul Train Music Awards i jednom MTV Music Award.

Smith i Jazzy Jeff svoj su dolazak u Hrvatsku najavili i na svojoj Facebook stranici. Tu je objavu vidjelo više od dva milijuna ljudi, podijelilo ju je 7500 korisnika, a prikupila je i gotovo pet tisuća komentara, što dovoljno govori o marketinškoj vrijednosti koju dolazak ovog svjetskog glumca i glazbenika ima za našu zemlju.

U organizaciji festivala kažu kako su se ulaznice tada počele još brže prodavati. Tako će u Poreč doći hip-hop poklonici iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije, Njemačke i Kanade, uz već ionako prisutne goste iz brojnih svjetskih zemalja koji otkrivaju ovaj novi biser hrvatske ljetne festivalske scene.

Specifičan humor

Osim glazbene i filmske, zanimljiva je i Smithova životna priča. Rođen je u siromašnoj američkoj crnačkoj obitelji kao jedno od četvero djece, a repati je počeo već u dvanaestoj godini. Sad već davne 1989., osvojio je svoj prvi Grammy, i to upravo s Jazzyjem Jeffom (pravim imenom Jeff Townes) za najbolji rap performans s pjesmom 'Parents just don’t understand'. U legendarnom humorističnom serijalu 'Princ s Bel Aira' on i Jazz glumili su, priznali su, sami sebe i pritom svojim specifičnim humorom osvojili cijeli planet. Serija se vrlo često još uvijek reprizira i na domaćim komercijalnim televizijskim postajama pa su je vjerojatno vidjele i mlađe generacije, a malo tko stariji od 25 ne zna za legendarnu špicu sa Smithovim upadanjem u probleme na košarkaškom igralištu u Philadelphiji, zbog čega dječak iz geta odlazi živjeti u raskošni dvorac svog tetka, bogatog odvjetnika s Bel Aira.

Zanimljivo, za ulogu Muhammada Alija u filmu 'Ali' iz 2001., Smith se morao udebljati dvadesetak kilograma, a boks je za potrebe tog filma morao i sam trenirati, i to s Alijevim bivšim trenerom.

Vijest o dolasku poznatog hip-hop dvojca ugodno je iznenadila i legendarnog zagrebačkog hip-hop producenta Matka Šašeka, poznatijeg pod umjetničkim pseudonim Koolade, kojeg domaća i regionalna scena pamti kao jednog od najvećih glazbenih producenata na toj sceni.

- Will Smith i Dj Jazzy Jeff kultni su duo s kraja osamdesetih. Zajahali su na valu party i comic rapa, s komičnim tekstovima, i to ih je lansiralo u zvijezde. No, vrhunac te njihove slave u glazbenom svijetu nisu bili samo billboard hitovi, nego i serija 'Princ s Bel Aira', u kojoj su obojica glumila. Nakon toga Smith je krenuo u samostalnu glazbenu karijeru, u kojoj baš i nije ostvario veći uspjeh - kaže Koolade za Nedjeljni Jutarnji. Dodaje kako je, za razliku od Smitha, koji je karijeru naposljetku ostvario ponajviše u Hollywoodu, Dj Jazzy Jeff i dalje veliko ime svjetske scene.

- Jazzy uživa i dalje legendarni status kao DJ, ali i kao glazbeni producent. Meni je to ogromna novost da njih dvoje ponovno nastupaju, iako me ne začuđuje jer je svjetski trend da se neke skupine koje su se raspale ponovno ujedinjuju. Svakako mi je drago, i to je ogromna stvar, a pogotovo mi je drago što se to događa u Hrvatskoj, jer to je vrlo značajno za nas - kaže Koolade. Vjerojatno dovoljno govori podatak kako su Will i Jazz u najplodnijim godinama svoje suradnje samo na području Sjedinjenih Američkih Država prodali više od pet i pol milijuna primjeraka svojih glazbenih albuma, a suradnju su nastavili do danas. Naime, iako od sredine devedesetih formalno više nije bilo dinamičnog dua, njih su dvojica i dalje ostali vrlo dobri prijatelji, a Jazzy Jeff je Smithu pomagao i radio za njegovu solo glazbenu karijeru. Prvi i jedini put u posljednjih dvadesetak godina nastupili su zajedno još 2013., tijekom jedne televizijske promocije, a ovo ujedinjenje, koje će se dogoditi baš na našoj obali, najavljeno je još 2015. godine, i fanovi su više od godinu dana željno iščekivali da Smith objavi detalje.

Turistička ponuda

Nema sumnje da će dolazak ovako velikih zvijezda u Hrvatsku, našu zemlju pomaknuti još za koju stepenicu na rang-listi festivalskih destinacija, što je jedan od ključnih oblika turizma. Vlasnici festivalskih licenci godinama svojim rezultatima pokazuju kako je upravo taj oblik turističke ponude jedan od najunosnijih, jer okuplja mlade ljude željne zabave, koji ne žale novca za vrhunski provod. A on im se, kada je MTV SummerBlast, svakako smiješi i ove godine, barem ako je suditi prema najavama organizatora, koji kažu kako će ove godine festival biti još bolji od prošlogodišnjeg, premijernog izdanja.

Tako je prošle godine u Istru, samo na festival, došlo više od deset tisuća posjetitelja iz sedamnaest zemalja svijeta. Veličanstvena pozornica od čak 300 kvadratnih metara bila je postavljena na samoj morskoj obali, što je doživljaj kakav ne mogu ponuditi ni brojni daleko poznatiji svjetski glazbeni festivali. Raskošnu scenografiju tada je upotpunio i sustav LED ekrana, veličine više od četiri stotine kvadratnih metara.

- Ovo nam je sada već druga godina. Profilirali smo se kao vrlo jak festival koji je postao poznat i u svijetu. Iako je vijest o dolasku Willa Smitha trenutačno najveća senzacija, u tijeku su još neki pregovori te vjerujemo da ćemo do kolovoza imati još neka iznenađenja za ljubitelje glazbe - rekao nam je Joe Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:04