NA METI STRANIH PRODUKCIJA

JADRAN KAO KULISA REALITY SHOWA: NBC je 'Below Deck' snimao od Krka do Dubrovnika, a BBC za 5 dana uživo lansira show o avanturama partijanera na Zrću

 
Hrvatsku su dosad ozbiljno proslavile razvikane strane produkcije serije “Igra prijestolja” te filmova “Star Wars” i “Robin Hood”, kao i najavljenih “Mamma Mia 2” i novog nastavka Jamesa Bonda, ali čini se da je Jadran u međuvremenu postao kulisa za još jedan vrlo gledani televizijski format - reality show.


Kako doznajemo, već u ponedjeljak lansira se reality “Hrvatska 2017: Britanci dolaze”. Serijal će se, prenosi Mirror, uživo moći gledati na internetskim stranicama britanskog kanala BBC Three, a snimat će se u Novalji na otoku Pagu i uključivat će tri stvari za koje su producenti zaključili da će zanimati publiku: sunce, romantiku i zgodne mlade ljude. Odabir lokacije nije slučajan, pišu britanski mediji, nego je ciljano odabrano da se snima na mjestu koje je poznato po ludim tulumima.

Fokus inovativnog realityja trebao biti usredotočen na “razvratne priče o mladima u vrućem europskom novom party resortu”, a producenti pri tome, vjerojatno, imaju na umu Zrće, popularnu “hrvatsku Ibizu”, gdje zabava u klubovima za vrijeme turističke party sezone traje 24 sata na dan.

Koga sve šalju k nama? Prema sinopsisu: mladića koji želi postati DJ, vojnika koji je potrošio pola godine da bi prikupio dovoljno novca za ljetovanje, djevojku koja se odvažila otputovati u inozemstvo bez pratnje svojih roditelja, što je za nju veliki korak...


Ljubavni trokut

Premda nisu objavljeni nikakvi detalji o emisiji,pa ne znamo ni s čime će se sve kandidati suočiti niti koliko će dugo trajati, može se zaključiti kako su kandidati odabrani s ciljem da, naravno, zapapre emisiju i podignu joj gledanost. Može se očekivati makar jedna romansa, kao i ljubavni trokut, barem se tako šuška na internetu. No, iz BBC-a i dalje nema službene potvrde da se reality show snima, kao ni detalja o projektu, pa svima koje zanima kako će sve izgledati preostaje pričekati skorašnji najavljeni datum početka prikazivanja.

Također, informacije o tome što će se i kad snimati vrlo su oprečne. U Novalji doznajemo kako su Britanci već više od sedam dana u gradu te da užurbano rade na pripremi videomaterijala. Tražili su dozvole za snimanje na Zrću, ali i u centru grada, no nitko nije znao da snimaju reality show jer su najavili da će snimati niz reportaža o britanskim turistima u Hrvatskoj. Naši nam izvori kažu kako je najavljeno da će pratiti nekoliko svojih građana koji će boraviti u Novalji - njihovo ponašanje, ljude s kojima razgovaraju, mjesta na kojima se zabavljaju...

- Nisu imali nikakvih posebnih zahtjeva, samo ih je zanimalo gdje je signal dovoljno dobar da mogu nesmetano emitirati. Sigurno je da će kod nas ostati negdje do kraja mjeseca. Sigurno je kako su tu do kraja Sonus festivala elektroničke glazbe, koji traje do 24. kolovoza, a možda i nekoliko dana kasnije - kažu nam u Novalji i dodaju kako im je rečeno da je tema reportaža koje će se snimati baš ponašanje britanskih turista u našoj zemlji. Više od toga im nisu rekli pa je mnogo toga i dalje pod velom tajnosti, iako se bliži datum početka online emitiranja. Prema drugom izvoru, ekipa na Pag dolazi tek u subotu 19. kolovoza i ostaje do 3. rujna.

The Sun prenosi kako je novi reality show, koji će se za par dana početi emitirati, način na koji se BBC bori s ITV-jem. Ta televizijska kuća, naime, plasirala je reality show koji su nazvali “Love Island” i čiji je koncept bio vrlo sličan ovome koji BBC sada nudi publici. “Love Island” ostvario je nevjerojatnu gledanost, zbog čega su se njihovi konkurenti bacili na posao kako bi osmislili projekt koji će privući jednaku pozornost publike. Channel 5 već je izbacio svoj romantični reality show “Make or Break”, koji je osvojio dio publike, zbog čega je i BBC morao smisliti svoj način pridobivanja publike, posebno one mlađe, od 16 do 34 godine, za koju se očekuje da će pratiti ovaj reality koji nema klasičan koncept u kojem je grupa mladih ljudi nekoliko tjedana zaključana u vili. Mladi Britanci željni sunca, navodno, imaju cilj ostaviti svoj trag u Hrvatskoj, no na koji način, još nije poznato.


Čarter sezona

Hrvatska je očito televizična lokacija. Naime, osim što je kulisa za atraktivne serije i filmove, vole nas i producenti reality showova.
Nije ovo prvi strani reality show koji se snima u našoj zemlji. Prošle godine je u Splitu sniman američki reality “Below Deck”, odnosno njegova tzv. mediteranska verzija, čija je radnja pratila članove posade koji su radili na megajahti Sirocco tijekom čarter sezone. Kamera je snimala radne dane i osobne probleme članova posade, a u svakoj epizodi vidjela se i druga grupa gostiju. Gosti su, pak, biti ekstremno bogati Amerikanci kojima je bio užitak platiti oko 2 milijuna kuna za tjedan dana provoda na jahti.

Show se prikazivao na NBC-jevu kanalu Bravo u Americi i 70 zemalja diljem svijeta, a osim avantura posade, gledateljima je predstavljao prirodne, kulturne i povijesne ljepote naše zemlje, od rijeke Krke do Dubrovnika i dalmatinskih otoka. Projekt se pokazao dobitnim za Hrvatsku jer je ekipa tijekom snimanja na Jadranu samo najam jahte platila 10 milijuna kuna. Vikendom su plovili u razne luke, poput Splita, gdje su kamere pratile posadu po restoranima i noćnim klubovima. Radnja prve sezone popularnog showa odvijala se u Grčkoj. Mnogi filmovi i drugi televizijski programi koji su mediteranski duh pronašli u Grčkoj posljednjih godina traže jeftinija i jednostavnija rješenja s istim vizualnim doživljajem i duhom. Za to se idealnom pokazala Hrvatska koja je u “Below Deck” zamijenila Grčku, a uskoro kreće i snimanje nastavka filma “Mamma Mia!” u kojem će Vis “glumiti” grčki otok Skopelos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:36