BURNE REAKCIJE

ZADATAK U BIG BROTHERU IZAZVAO SABLAZAN Čak je i voditelj zaprijetio otkazom nakon što je natjecateljima naređeno da izigravaju mentalne bolesnike

 
 Profimedia, Alamy

Verzija reality showa Big Brother koja se emitira u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu, izazvala je veliku kontroverzu u zemlji, a upitno je i daljnje prikazivanje emisije. O granicama ovog reality showa u više se navrata u svijetu vodila burna rasprava jer se producentima i autorima prigovara da prelaze granice dobrog ukusa u borbi za gledanost. Prigovara im se i izrežiranost pod krinkom spontanosti kao i angažiranje osoba ‘slobodnijih svjeonazora’ u nadi da pred kamerama neće prezati ni pred čim.

No, Big Brother u Indiji otišao je korak dalje. Kako piše BBC, producenti njihove verzije BB-a, Bigg Boss Tamila, zatražili su od natjecatelja u jednoj epizodi da se pretvaraju da su mentalno bolesne osobe te da se tako ponašaju, razgovaraju… Natjecatelje su obukli u zelene ogrtače, nalik bolničkim haljinama, a oni su uglavnom nekoordinirano mahali rukama i skakutali naokolo. ‘Predstava’ je duboko uzrujala gledatelje koji su se odmah pobunili da je cijela situacija pretjerana, netočna i bezosjećajna, a s njima su se složili i stručnjaci.

Dr. Achal Bhagat, psiholog iz Delhija, rekao je za BBC da je po njemu epizoda bila ‘nečuvena i uvredljiva’: ‘Ovo samo podržava stigmu koju mentalno oboljeli pacijenti u indijskom društvu već osjećaju. Trebamo se boriti protiv raširene predrasude da su ljudi s mentalnim bolestima nesposobni i opasni.’

Dodao je da je ova epizoda upozorila na problem ne samo u industriji zabave nego u društvu uopće. Riječ ‘mentalno’ često je korištena kao uvreda i ta se percepcija raširila među ljudima. ‘To se pod hitno mora promijeniti’, upozorio je.

Da stvar bude gora, jedna od natjecateljica Helen ‘Oviya’ Nelson nedugo nakon emitiranja sporne epizode u kojoj je sudjelovala, napustila je show navodeći kao razlog mentalne probleme.

Bigg Boss Tamil, koji se prikazuje svakog vikenda, jedan je od najpopularnijih showova u toj južnoj indijskoj državi. Glumac Kamal Haasan, koji je angažiran kao voditelj showa, kritizirao je zadatak i prijetio da će napustiti show ‘jer su prešli granicu dobrog ukusa’. ‘Jako sam ljut. Ako se tako nešto ponovi, ovaj show mi više nije važan’, rekao je Haasan.

Pravni savjetnik emisije C. Rajasekar rekao je da Bigg Boss Tamil slijedi službeno propisan standard. S. Shekher, glumac i dramatičar koji se već desetak godina bavi politikom i član je regulatornog tijela za emitiranje, rekao je da ‘su trebali izbjeći’ oponašanje i ruganje osobama s mentalnim problemima. Međutim, oni nemaju ovlasti intervenirati u zabavni sadržaj koji proizvodi televizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:50