PRAVA CARICA

CARRIE FISHER BILA JE BRUTALNO ISKRENA ZVIJEZDA, ČAK I KADA JE GOVORILA O SVOJOJ BOLESTI: 'Ne možete se zaustaviti. To je jako bolno. Sirovo je'

 Paul Hackett/File Photo / REUTERS

Carrie Fisher, najpoznatija po ulozi princeze Leie u filmskom serijalu Ratovi zvijezda, preminula je jučer u Los Angelesu u 61. godini života, nakon što je prije četiri dana doživjela srčani udar na letu iz Londona.

Osim kao talentirana glumica, Fisher je bila poznata i kao vrsna spisateljica te izuzetno duhovita i iskrena osoba koja nije bježala od neugodnih istina, uključujući onu o vlastitoj bolesti.

Bez uljepšavanja je govorila o svojoj borbi protiv ovisnosti i bipolarnom poremećaju u vremenu kad su se takve stvari uvijeke stavljale pod tepih.Stoga smo se prisjetili njezinih istupa koji su mnogima koji pate od manične depresije pomogli da se suoče sa svojim problemom, jednako kao i njezinih najduhovitijih izjava u kojima je pokazala svu raskoš svojeg britkog uma.

- Kemijski sam uneravnotežena što me, u najekstremnijim situacijama, može odvesti u ludnicu. Ja sam psihički bolesna. Mogu to izgovoriti. Ne sramim se toga. Preživjela sam to. Još uvijek to proživljavam - rekla je jednom prilikom Fisher.

Osim toga, opisala je i kako izgledaju njene najgore epizode:

- Ne možete se zaustaviti. To je jako bolno. Sirovo je. Teško je... vaše kosti gore... u trenucima kad niste prezaposleni pričanjem i pokušajima da to zatomite - bolno iskreno ispričala je Fisher.

Nije se sramila ni kovanice "javne predstavnice bipolarnog poremećaja":

- Nadam se da ću dobiti duplericu u Psychology Today. U današnje vrijeme čini mi se da u svakoj emisiji postoji netko bipolaran. Ta se riječ provlači kroz vernakular kao "Neka sila bude s tobom". No ja ću tu riječ definirati, neću dopustiti da ona definira mene - rekla je svojedobno Fisher.

Fisher također nije dozvoljavala da se mentalna bolest gleda kao nezaobilazni hendikep koji potpuno ograničava u životu. Štoviše, ustrajala je na tome da je potrebno slijediti vlastite snove:

- Budite u strahu, ali to ipak učinite. Bitno je djelovati. Ne morate čekati da biste bili sigurni u sebe. Samo to učinite i samopouzdanje će se u jednom trenutku pojaviti.

Također je objasnila da psihički problemi iziskuju i te kako veliku snagu od osoba koji od njih pate:

- Jedna od stvari koje me zbunjuju je to koliko je puno stigme povezano sa psihičkom bolesti, a posebno bipolarnim poremećajima. Moje je mišljenje, budući da živim s maničnom depresijom, da morate imati jako puno muda. Biti bipolaran na trenutke može vas u potpunosti obuzeti i potrebno je jako puno izdržljivosti i još više hrabrosti. Ako živite s ovom bolešću i uspijevate bilo kako funkcionirati, to je nešto na što trebate biti ponosni, a ne sramiti se toga - rekla je Fisher.

Carrie se nije libila komentirati i vlastitu karijeru, poput već kultnog zlatnog badića koji je nosila u "Return of the Jedi":

- Ocu koji je poludio zbog toga i rekao "Što ću reći svojem djetetu o tome zašto nosi to?" Recite mu da me uhvatio golemi crv i natjerao da nosim taj idiotski badić i nakon toga sam ga ubila jer mi se nije sviđao. I tada sam ga skinula. Iza kulisa - rekla je Fisher.

Bila je vrlo duhovita i kad su je pitali kako je dobila ulogu u "Ratovima zvijezda":

- Spavala sam s nekim šmokljanom. Nadam se da je to bio George Lucas... Uzimala sam previše droga da bih se sjetila - rekla je za Vanity Fair.

Komentirala je i cijeli fenomen Ratova zvijezda:

- Filmovi bi trebali ostati na platnu, ravni, veliki i puni boja, hvatajući vas u svoju priču, noseći vas u rukama do kraja i tada vas puštajući nazad u vaš nepromijenjen život. No, ovaj flim se zločesto ponašao. Izašao je iz kina, prelio se s platna i utjecao na mnogo ljudi toliko duboko da su im potrebni beskonačni talismani i artefakti da bi ostali spojeni s njime - opisala je Fisher Ratove zvijezda.

Nije bježala ni od svoje povezanosti s ulogom princeze Leie:

- Ja sam princeza Leia, bez obzira na bilo što drugo. Ako bih željela dobiti dobar stol u restoranu, ne bih rekla da sam autorica knjige "Razglednice s ruba" (njezin hit roman). Princeza Leia bit će na mojem grobu.

A vrlo je lijepo odbrusila i svima koji su komentirali njezin izgled u kasnijim godinama života:

- Prestanite debatirati o tome jesam li "dobro ostarjela". Nažalost, to vrijeđa sve moje osjećaje. Moje tijelo nije ostarjelo onako dobro kako sam ja ostarjela. Pop***te nam! - napisala je jednom na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25