DIANA SPENCER, OMILJENA PRINCEZA

KAKO JE 'PRINCEZA SRCA' UZRDMALA MONARHIJU Prva je javno progovorila o duboko sakrivenim problemima, 20 godina kasnije njezini sinovi rade istu stvar

 
 REUTERS

Obožavatelji lika i djela princeze Diane od rane se zore okupljaju pred Kensingtonskom palačom kako bi odali počast ženi koja je promijenila Veliku Britaniju, a posebice kraljevsku obitelj kad je prije točno 20 godina poginula u prometnoj nesreći u Parizu. Jedna od najpoznatijih osoba na svijetu, pop ikona, poginula je sa 36 godina 31. kolovoza 1997. kad je vozač automobila Henri Paul, s tri puta većom razinom alkohola u krvi od dopuštene kako se kasnije ispostavilo, izgubio kontrolu nad vozilom bježeći pred paparazzima. Osim Diane i Paula poginuo je i Dianin ljubavnik, Dodi Al-Fayed, sin egipatskog multimilijunaša koji je bio vlasnik Harrodsa.

Njezina je smrt izazvala val tuge kakva se u Britaniji nije vidjela od Drugog svjetskog rata, a monarhija je doživjela teške udarce. Osim što su i mediji i javnost optuživali kraljevsku obitelj za zakašnjelu reakciju (kraljica se naciji obratila tek pet dana kasnije) i općenito hladnoću kakvu princeza ničime nije zaslužila, našli su se u centru teorija zavjere koje su neminovno isplivale nakon smrti omiljene princeze. Paparazzi i kraljevska obitelj bili su ti koji su, direktno ili indirektno, ubili Dianu Spencer.

U danima koji su slijedili kraljica Elizabeta obećala je ‘naučiti nešto iz Dianinog života’, piše Reuters, što je nesumnjivo jedna od prvih prekretnica u povezivanju kraljevske obitelji s javnosti, modernizaciji države i monarhije.

Britain's Prince William, Duke of Cambridge and Prince Harry look at flowers and tributes left in memory of the late Princess Diana at the gates of her former residence Kensington Palace in London, Britain, August 30, 2017. REUTERS/Hannah McKay  NO RESALES. NO ARCHIVES
Hannah McKay / REUTERS
Prinčevi William i Harry ispred Kensingtonske palače na mjstu sjećanja na Lady Di

People gather around the Liberty Flame monument at the Place de l'Alma, above the underpass where Diana Princess of Wales died in a car accident on August 31, 1997, in Paris, France, August 31, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes
Gonzalo Fuentes / REUTERS
Cvijeće i slike kraj ulaska u pariški tunel gdje je priej 20 godina poginula princeza

- Unijela je dašak svježine u kraljevsku obitelj. Oni znaju biti jako hladni, a ona je bila topla i nježna. Bila je posebna osoba i želimo da se ne zaboravi - rekla je Britanka Caryll Foster (57) koja je pred palačom bila već u 3 sata ujutro.

Ledena kraljica protiv princeze koja topi srca

I dok su tisuće ljudi tog kobnog dana pred Kensingtonskom palačom ostavljali milijune cvjetova, kraljevska obitelj nije rekla ni riječ, a nije bilo ni zastave na pola koplja na krovu Buckhingamske palače, tada mladi laburistički premijer Tony Blair obratio se ožalošćenoj javnosti i nazvao Dianu ‘narodnom princezom’, epitetom koji će je pratiti do danas.

Premda se na koncu obratila u televizijskom govoru Britancima, kraljica se nadala da će uspomena na Dianu izbljedjeti. Da su milijuni cvjetova samo početni šok. Da je pametnije zadržati status quo. No, nije mogla biti više u krivu.

Embargoed to 0001 Wednesday August 23 File photo dated 06/09/1997 of Prince William (left) and Prince Harry, the sons of Diana, Princess of Wales, bow their heads as their mother's coffin is taken out of Westminster Abbey following her funeral service. The Duke of Cambridge has confessed to using his fringe as a "safety blanket" when walking behind his mother's funeral cortege., Image: 346153637, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Prinčevi William i Harry na majčinom sprovodu

Kad je još za života Diana odlučila progovoriti o svojem privatnom životu, o psihičkim problemima s kojima se borila, o neprihvaćanju i prevarama muža, bulimiji i pokušaju samoubojstva i hladnoći koja ju je svakodnevno dočekivala, kad je konačno ispričala urbi et orbi da joj život nije ni blizu bajke te da je psihički jedva izdržala torturu princa Charlesa i njegovih roditelja, kraljica je bila u šoku. Nitko nikad nije tako otvoreno kritizirao kraljevsku obitelj, a još više nitko od obitelji nije nikad tako otvoreno pričao o svojim mentalnim problemima. No, upravo će se to pokazati kao potez koji će obilježiti ostatak Dianina života, kao i živote njezinih sinova Williama i Harryja.

Brak s Charlesom raspao se turbulentno, pred očima javnosti i uz mnogo iznesenog prljavog rublja, a britanska monarhija bila je time duboko uzdrmana. Mnogima je ostao u pamćenju Dianin iskreni i intimni intervju za BBC 1995. godine, u kojem je otvoreno govorila o vezi svoga supruga s Camillom Parker Bowles, svojoj nevjeri s časnikom Jamesom Hewittom, te svojim unutarnjim sumnjama da je Charles sposoban biti kralj. Taj intervju ogolio je tajnovitu britansku kraljevsku obitelj, Dianu prikazao kao žrtvu šikaniranja i ignoriranja, te joj dodatno podigao ionako golemu popularnost.

THE PRINCESS OF WALES AND PRINCES WILLIAM & HARRY ATTEND THE VJ DAY 50th ANNIVERSARY CELEBRATIONS IN LONDON.
PICTURE: UK PRESS, Image: 105897797, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Kraljevska obitelj nije uspjela spasiti stvar ni kad je princ Charles nakon Diane odlučio javno istupiti i dao intervju u kojem je priznao bračnu prevaru. Čini se da mu nitko nije oprostio.

Naslijeđe

Svoju planetarnu slavu Diana je koristila da skrene pozornost na one koje je život najmanje mazio, pa se rukovala s oboljelima od side i grlila s gubavcima. Potpuno se posvetila borbi protiv pješačkih mina. No, najviše će ostati zapamćena po javnom razgovoru o psihičkim teškoćama s kojima se sama borila, a to će naslijeđe nastaviti njegovati njezini sinovi 20 godina kasnije.

Nijedan član kraljevske obitelji nije se pojavio na otvaranju vrta u njezinu čast 2000. godine. Dva je desetljeća kraljica branila da joj se podigne spomenik, piše BBC, no to mijenjaju prinčevi William i Harry, koji su u vrijeme majčine smrti imali 15 i 13 godina.

Ove godine, kad se obilježava 20. godišnjica od smrti Lady Di, William i Harry su progovorili o emotivnim problemima i težini situaciji s kojom su se borili daleko od očiju javnosti. U seriji javnih obraćanja govorili su ne samo o teškim danima nakon Dianine smrti nego o dva desetljeća dugoj borbi koja je uključivala depresivne epizode i, u slučaju princa Harryja, agresiju i prekomjerno uživanje alkohola. Početkom godine pokrenuli su kampanju Heads Together za pomoć osobama s mentalnim poteškoćama.

Charles, Prince of Wales (Charles Philip Arthur George),
born 1948,
eldest child and heir apparent of Queen Elizabeth II. Known alternatively in South West England as Duke of Cornwall and in Scotland as Duke of Rothesay.

The Prince of Wales and his wife Princess Diana on holiday in Palma de Mallorca, Spain.

Photo, 8th August 1987., Image: 302475826, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG
Profimedia, AKG
Bračni par 1987.

Prinčevi William i Harry tako su pokrenuli ono što je kraljica Elizabeta prije 20 godina pokušala zatomiti - otvoreni razgovor o emocijama i psihičkim stanjima. Zajedno su u više navrata govorili o svojoj majci, dijelili lijepa sjećanja i nisu skrivali tugu zbog njezina preranog odlaska. Također su više puta naglasili da namjeravaju nastaviti pomagati ljudima, siromašnima i bolesnima, kao što je to činila njihova majka, te tako održati na životu njezino naslijeđe. A sve to danas rade javno, bez zadrške i rukavica što je svakako znak da novo poglavlje monarhije može početi – otvorenije, suosjećajnije, čovječnije, baš kako je priželjkivala njihova majka - ‘jedinstvena, kompleksna, izvanredna i nezamjenjiva Diana’, kako ju je nazvao njezin brat Earl Spencer u govoru na sprovodu.

Brojni poznati na društvenim su mrežama ovih dana objavljivali u čast princeze Diane...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:10