SJEĆATE LI SE KATEY SAGAL?

Potresna životna priča nasmijane gospođe Bundy

 Wikipedia/Screenshot:Youtube

Katey Sagal kao da su suđene uloge majki, ali teško da bi se mogla pronaći bilo kakva sličnost između tri najpoznatije televizijske mame koje je ta glumica utjelovila: Peggy iz “Bračnih voda”, Gemme Teller Morrow iz “Sinova anarhije” i Cate Hennessy iz “8 jednostavnih pravila”, serije koju ponovno gledamo na našim TV ekranima. U najnovijoj sezoni “Teorije velikog praska”, pak, glumit će Pennynu majku.

Susret s Elvisom

A ono što joj je također bilo suđeno je gluma. Osim što je rođena u Hollywoodu (1954. godine), počela glumiti sa samo pet godina i studirala na prestižnom Kalifornijskom institutu za umjetnost, njezin otac Boris, ruski Židov koji je emigrirao u SAD, bio je redatelj. U nekim njegovim uratcima je i glumila, a dok je snimao film “Girl Happy”, Katey je 1965. upoznala Elvisa Presleyja koji je glumio u njemu, ali je se tada, kao 11-godišnje djevojčice, nije previše dojmio. Kako se obitelj zbog očeva posla stalno morali seliti s jedne adrese na drugu, često je mijenjala škole, a u očajničkoj želji da je školski kolege prihvate, često ih je vodila na tatine filmske setove kako bi uživo vidjeli slavne osobe. Majka Sara bila je producentica i pjevačica, a njezin brat Joe i dvije mlađe sestre, jednojajčane blizanke Jean i Liz, također su glumci. Brat David harvardski je obrazovan odvjetnik Warner Brosa i oženjen s glumicom McNally Sagal. Uz to, njezin kum je poznati producent sitcoma Norman Lear koji, između ostalog, stoji i iza popularne humoristične serije “All in the Family” koja je, navodno, bila inspiracija za “Bračne vode”.

Zanimljivo, nju sedma umjetnost u početku uopće nije privlačila, a svoja prva glumačka iskustva kasnije je opisala kao “razočaravajuća”. Njena velika ljubav je bilo pjevanje i pisanje tekstova za pjesme, a klavir je kao tinejdžerica sama naučila svirati (uz njega, pravi je virtuoz i na gitari). Nakon srednje škole pokušavala se probiti u toj branši pa je jedno vrijeme radila u The Great American Food and Beverage Companyju u Santa Monici kao pjevajuća konobarica, a kratko je vrijeme također. U jednom je razdoblju bila prateći vokal Bobu Dylanu s kojim je 1978. trebala ići i na turneju, ali je tjedan dana prije otkazan njezin angažman, kao i polovice osoblja. Back vokale je pjevala i Tanyi Tucker, Oliviji Newton-John te Bette Midler.

Katey je izgubila oba roditelja dok je još bila vrlo mlada. Majka joj je preminula od srčanog udara kad je glumica imala 21 godinu, nakon čega je preuzela skrb o blizankama, dok je otac poginuo 1981. u tragičnoj nesreći koja se dogodila na setu televizijskog filma “Treći svjetski rat” kada je dobio silovit udarac u glavu propelerom helikoptera te na licu mjesta umro. Zanimljivo, upravo na toj lokaciji.Glumica se nakon toga potpuno slomila i počela drogirati i alkoholizirati, ali se 1986. dobrovoljno prijavila na liječenje od ovisnosti i potpuno skinula s opijata, pri čemu joj je puno pomogla kolegica Mary Tyler Moore.

Krađa grudnjaka

Njezin svijet se preokrenuo naglavačke nakon što je dobila ulogu Peggy Bundy, besposlene domaćice u capri hlačama koja stalno popravlja dekolte, koja je prvotno bila namijenjena Roseanne Barr. Zanimljivo, Peggyn zaštitni znak, crvena natapirana kosa, zapravo je bila perika koju je glumica sama donijela na audiciju, što su producenti s oduševljenjem prihvatili. Baš kao i odjeću iz sedamdesetih koju je također donijela iz svog ormara jer je smatrala da njezin lik treba biti odjeven poput “bivše konobarice”. Periku i danas čuva u kutiji od pleksiglasa u podrumu svoje kuće, a 1993., tijekom nereda, iz muzeja Frederick’s Hollywood Lingerie ukraden je grudnjak koji je nosila u seriji (zajedno s Madonninim grudnjakom i hlačama Ave Gardner), ali su ga lopovi vratili nakon što su saznali kakvo blago su ukrali.

Konačno sretna

Glumica je imala vrlo turbulentan ljubavni život. Početkom sedamdesetih je bila u vezi s frontmenom grupe Kiss, Geneom Simmonsom, poznatom po svom iznimno dugom jeziku (doslovno). Od 1977. do 1981. je bila u braku s basistom Freddijem Beckmeierom, a brak se raspao jer su oboje bili zauzeti poslom i gotovo se nikada nisu viđali. Tijekom snimanja “Married... With Children” pojavile su se glasine kako ljubuje sa svojim sinom iz serije, glumcem Davidom Faustinom. Od 1993. do 2000. bila je udana za country bubnjara i fotografa Jacka Whitea s kojim je dobila dvoje djece: Sarah Grace (rodila ju je u sedmom mjesecu trudnoće carskim rezom) i Jacksona Jamesa. Jednu je kćer, Ruby Jean, rodila mrtvu u osmome mjesecu trudnoće (kasnije joj je posvetila pjesmu “Can’t Hurry the Harvest”), a imala je i jedan spontani pobačaj u drugome mjesecu trudnoće. Za Kurta Suttera, autora “Sinova anarhije”, udala se 2004. godine na intimnoj ceremoniji u njihovoj kući u Los Angelesu. On je ulogu Gemme napisao samo za nju. Par je ubrzo dobio kćer Esmé Louise koju je rodila surogat-majka jer zbog ranijih komplikacija tijekom trudnoća više nije mogla ostati u drugom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33