PROCURILI SUDSKI DOKUMENTI

SLAVNOJ GLUMICI PONUDILI ULOGU ŠPIJUNKE, ALI U STVARNOM ŽIVOTU Međunarodni kazneni sud htio ju je angažirati u Africi za lov na 'boga rata'

 
 REUTERS

Teško da ijedan scenaristički i spisateljski um može smisliti ono što život može prirediti pa će vas tako možda iznenaditi činjenica da je Angelina Jolie prije nekoliko godina bila na korak od uloge špijuna u stvarnom životu, i to u dogovoru s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) pri hvatanju jednog od najtraženijih afričkih ‘bogova rata’.

Oko 40.000 dokumenata ICC-a procurilo je na francuskom istraživačkom portalu Mediapart, a otkrivaju da se Jolie sama ponudila da je iskoriste kao mamac kako bi uhapsili jednog od najbrutalnijih ratnih vođa u Ugandi, Josepha Konyja.

Imala je ‘ideju pozvati Konyja na večeru, a potom ga uhititi’, stoji u emailu koji je poslao glavni tužitelj međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno Ocampo, piše Sunday Times. ‘Zaboravite druge poznate osobe, nju trebamo. Ona bi bila oduševljena da uhapsimo Konyja. Spremna je. Vjerojatno će i Brad Pitt ići s njom’, dodaje Ocampo u drugom mailu. On se navodno nadao da će Jolie sa suprugom otputovati u Srednjoafričku Republiku u pratnji specijalaca.

Vojska i sudstvo je smatralo da će slavni glumci samom prisutnošću izvući Konyja iz skrovišta. Glava gerilskog vođe Božje vojske otpora (Lord’s Resistance Army) Konyja ucijenjena je na pet milijuna dolara (oko 32 milijuna kuna) i traži ga Međunarodni kazneni sud zbog zločina protiv čovječanstva. Vjeruje se da se trenutno skriva na graničnom području između Sudana i Južnog Sudana.

‘Možemo te ubaciti među specijalne snage koje love Konyja. Može li i Brad ići s tobom’, prenosi Sunday Times Ocampove mailove. Na to mu je Jolie odgovorila: ‘Brad me apsolutno podržava. Moramo porazgovarati o logistici. Puno pozdrava.’

One of the world's most wanted rebel chiefs, Joseph Kony of the Lord's Resistance Army, is seen in this image taken from Reuters TV in Nairobi May 24, 2006. Kony has called for an end to his 20-year war with the Ugandan government in the first images of him seen for years, taken in an unknown location in Southern Sudan during the meeting between the delegations of Kony and the vice president of southern Sudan, Riek Machar, where they pledged to end fighting. REUTERS/Reuters TV - GF1DSRFPIYAA
Reuters TV / REUTERS
Joseph Kony 2006.

Unatoč planiranju ideja nikad nije provedena u djelo, a niti Jolie niti ICC nisu odgovorili na upit magazina People o ovoj temi.

Argentinski pravnik trenutno se nalazi u centru skandala zbog veza s libijskim biznismenom Hassanom Tatanakijem, koji je blisko vezan uz brutalni režim bivšeg diktatora Muammera Gaddafija. No, u izjavi za Financial Times Ocampo je rekao da je posve nevin te da nije prekršio nikakve zakone u radu s Hassanom Tatanakijem, a da je curenje informacija u Mediapart dio ‘cyber napada’ kojim ga pokušavaju spriječiti u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Jolie pak kao specijalna suradnica UNHCR-a već godinama sudjeluje u raznim rješavanjima globalnih humanitarnih kriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49