DODATNA ZARADA

U ALKOHOLNI BIZNIS UŠAO S DVOJICOM PRIJATELJA Clooney na tekili Casamigos zaradio milijardu dolara

 Casamigos / FACEBOOK

Kada je proslavljeni holivudski glumac George Clooney ranije ovog mjeseca prvi put postao otac, nazdravio je tekilom. No, ne bilo kakvom. Nazdravio je svojom tekilom Casamigos.

Osim što je glumac, scenarist, redatelj i društveni aktivist, 56-godišnji Clooney je i suvlasnik kompanije koja proizvodi tekilu. Kompaniju su osnovala trojica prijatelja - Clooney, biznismen i bivši model Rande Gerber te tajkun Michael Meldman koji se obogatio na tržištu nekretnina. Iako je brend star tek četiri godine, prekjučer je prodan za vrtoglavih milijardu dolara.

- Da ste nas prije četiri godine pitali imamo li tvrtku od milijardu dolara, mislim da ne bismo to mogli potvrditi - rekao je Clooney američkom CNBC-u.

Njegovu Casamigos Tequilu kupio je veliki multinacionalni proizvođač alkoholnih pića Diageo koji pod svojim okriljem drži velike brendove, poput votke Smirnoff, škotskog viskija Johnnie Walker, likera Baileys, tamnog piva snažnog okusa Guinness. Diageo prodaje svoje proizvode u više od 180 zemalja i ima urede u 80 država. Ujedno, posjeduje i 34 posto dionica Moët Hennessyja, koji posjeduje marke Moët & Chandon, Veuve Clicquot i Hennessy.

Piće za cijeli dan

Diageo će Clooneyjevoj kompaniji u početku platiti 700 milijuna dolara, s potencijalom za još 300 milijuna dolara tijekom sljedećih deset godina. Transakcija bi trebala biti zatvorena do kraja ove godine, a najavljeno je da će Clooney, Gerber i Meldman ostati u tvrtki i nakon akvizicije.

- Ovo odražava Diageovo uvjerenje u našu tvrtku i naše uvjerenje u Diageo, ali nećemo ići nikamo te ćemo i dalje biti dio Casamigosa, počevši od večeras. Eksat ćemo tekilu, možda dvije - najavio je Clooney, koji je danas popularni brend alkoholnog pića izgradio sasvim slučajno. Neplanski.

Priča kaže da su Clooney, Gerber i Meldman sagradili ljetne rezidencije, jednu do druge, u meksičkoj top turističkoj destinaciji, Cabo San Lucasu. Kao dugogodišnji prijatelji mnogo su vremena provodili zajedno u Meksiku, gdje su i pili mnogo tekile.

- Kako je običaj kad puno boravite u Meksiku, pili smo mnogo tekile - priznao je Gerber, poznatiji kao suprug američkog top modela Cindy Crawford, s kojom ima dvoje djece.

- Nakon što smo nekoliko mjeseci isprobavali različite tekile, George je dobio ideju. Rekao mi je: “Zašto ne napravimo svoju tekilu? Tekilu koja će nam savršeno odgovarati?” - prepričao je Gerber. I upravo su to napravili.

Pronašli su destileriju u Jaliscu u Meksiku i objasnili mu kakvu tekilu traže.

- Bilo nam je važno da ima izvrstan okus i da ne peče kada je progutate. Željeli smo tekilu koju ćemo moći cijeli dan i noć piti i čistu i s ledom, a da ujutro ne budemo mamurni - objašnjava Gerber.

Kuća prijatelja

Nakon nekoliko mjeseci destiliranja i degustacija bila je stvorena savršena tekila.

- Sjećam se da je George otvorio bocu, nasipao jednu čašicu meni, a jednu sebi. Oboje smo se pogledali i zaključili da je to bilo to, savršenstvo - prisjetio se Gerber.

Trio je odlučio osnovati privatni brend tekile za obitelj i prijatelje. Nazvali su je Casamigos tequila, što u prijevodu znači kuća prijatelja.

- Napravili smo je samo za sebe. Nismo željeli stvoriti biznis jer je svatko već imao svoj uspješan posao - otkrio je Gerber. Dvije godine u Casamigos tekili uživali su samo odabrani, no potom je uslijedio poziv destilerije.

- Rekli su nam: “Dečki, imamo problem! U protekle dvije godine šaljemo vam oko tisuću boca na godinu. Ili ih prodajete ili previše pijete, kako god, tu količinu više ne možemo nazivati uzorcima za probu. Vi, momci, morate nabaviti licencu i napraviti to kako spada”. Shvatili smo da nemamo izbora jer smo željeli nastaviti piti Casamigos tekilu - prepričao je Gerber.

Lagodan život

Nisu ni razmišljali o tome da će projekt iz zabave postati ozbiljan brend. Casamigos tekila danas se prodaje u više od 20 zemalja, a boca stoji oko 50 dolara. Prošle godine prodano je oko 120.000 sanduka, a ove godine plan je doseći 170.000.

- Naša je ideja bila napraviti najbolju, glatku tekilu čiji se okus neće morati prekrivati solju i limetom - opisuju osnivači Casamigos tequile koja je postala najbrže rastuća tekila vrhunske kvalitete u državi.

Prije ovog velikog poslovnog poteza Clooneyjevo bogatstvo procjenjivalo se na 225 milijuna dolara, no danas je svota vjerojatno bliža 500 milijuna dolara, čak i nakon što se uračuna porez od prodaje. Uračunamo li u to i zaradu Clooneyjeve lijepe supruge i ugledne odvjetnice, 39-godišnje Amal, koja je zauzela prvo mjesto na ljestvici magazina People kao najviše plaćena odvjetnica u 2017. godini, s procijenjenom zaradom od 82 milijuna, možemo zaključiti da će njihovi tek rođeni blizanci Ella i Alexander imati poprilično lagodan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56