PRIZNANJE

'VEĆ DVIJE GODINE PIJEM LIJEKOVE' Ona je ugledna svjetska manekenka i bori se s bolešću koja joj otežava život. Unatoč dijagnozi, radi i bori se

 Getty Images for Victoria's Secret

Zovu je nasljednicom Kate Moss, a prije samo dva dana proglašena je modelom godine.

No dok joj je karijera u uzlaznoj putanji, Gigi Hadid bori se s bolesti koja joj otežava svakodnevicu. naime, ova 21-godišnja manekenka pati od Hashimoto bolesti, bolesti štitnjače.

- Metabolizam mi se luđački promijenio ove godine. Za Victoria's Secret show nisam htjela više smršavjeti - otkrila je Gigi za časopis Elle.

Gigi sada već dvije godine uzima lijekove kako bi ublažila simptome.

No unatoč dijagnozi, ova uspješna manekenka kaže da nikad nije uzela dan bolovanja.

- Osjećam pritisak i teško mi je zeti dan za sebe jer ne želim da to našteti mom profesionalizmu - kaže Gigi.

Što je najgore, Gigina sestra Bella, brat Brad te majka Yolanda Foster u isto vrijeme vode bitku s lajmskom bolesti. Bella je nedavno ispričala da bolest utječe na njezino pamćenje, a morala je i prestati jahati konje. Sa simptomima lajmske bolesti bori se svaki dan. Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju ljudima prenose zaraženi krpelji, koji se mogu nalaziti u šumama i na kućnim ljubimcima koji izlaze van.

Što je to Hashimoto bolest?

Hashimotov tireoiditis je bolest štitnjače koja je najčešći uzrok oštećenja te žlijezde i posljedične hipotireoze. Spada u autoimune bolesti, a to znači da tijelo iz nepoznatog razloga prepoznaje štitnjaču „strancem“ i napada ju protutijelima i upalnim stanicama. Posljedica toga je smanjena ili povećana hormonalna aktivnost štitnjače. Kako ta žlijezda određuje ritam metabolizma u tijelu, tako njen poremećaj znači ubrzanje ili usporenje metabolizma s obzirom na povećanje ili smanjenje hormona. Osim ubrzanja pulsa, probave i pojačane napetosti u organizmu, hipertireoza (povećanje hormona) može dovesti do pojačanog i nesvrsishodnog strahovanja, pa i do osjećaja panike.

PARIS, FRANCE - NOVEMBER 30:  Gigi Hadid walks the runway at the Victoria's Secret Fashion Show on November 30, 2016 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images for Victoria's Secret)
Getty Images for Victoria's Secret

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:31