HEROJ NACIJE

VIDEO: TKO JE MLADI PORTUGALAC KOJI JE ODNIO POBJEDU NA EUROVIZIJI Htio je biti psiholog, pati od teških srčanih tegoba, pjevao je po krčmama...

Salvador Sobral
 Gleb Garanich / REUTERS

Sušu Portugala na natjecanju za najbolju pjesmu Eurovizije koja je trajala 53 godine - 48 puta su se natjecali, a pet su puta propustili veliko natjecanje - u subotu je u Kijevu prekinuo 27-godišnji Salvador Vilar Braamcamp Sobral s pjesmom 'Amar Pelos Dois' ('Ljubav za dvoje').

Sobral je od svojeg nastupa na prvoj polufinalnoj večeri bio favorit na kladionicama i tu je ulogu opravdao u finalu u kojem je sa 758 bodova odnio pobjedu ispred Kristiana Kostova iz Bugarske i Sunstroke Projecta iz Moldavije.

Prvi portugalski pobjednik Eurosonga studirao je psihologiju u Lisabonu na Višem institutu za primijenjenu psihologiju, međutim njegova je ljubav prema glazbi ipak bila jača pa se odlučio njome u životu aktivno baviti.

Portugal's Salvador Sobral celebrates after winning the grand final of the Eurovision Song Contest 2017 at the International Exhibition Centre in Kiev, Ukraine, May 13, 2017. REUTERS/Gleb Garanich TPX IMAGES OF THE DAY
Gleb Garanich / REUTERS
Salvador Sobral

Studirao je jazz u prestižnoj školi Taller de Músics u Barceloni, a dok je živio i studirao u Barceloni, pjevao je i u indie-pop bendu Noko Woi s kojim je nastupio na Sónar Festivalu u glavnom gradu Katalonije.

Kao 20-godišnjak se natjecao u reality showu Ídolos, portugalskoj inačici emisije koja se u Hrvatskoj emitirala pod imenom Hrvatski idol.

U međuvremenu je nastupao i po raznim barovima.

Sobral je u suradnji s Júliom Resendeom i Leonardom Aldreyjom 2016. godine izdao svoj prvi album 'Excuse me'. Nekoliko pjesama na njegovom debitantskom albumu napisala je njegova sestra Luísa Sobral, koja je i autorica pjesme 'Amar Pelos Dois'.

Portugal's Salvador Sobral attends news conference after winning the grand final of the Eurovision Song Contest 2017 at the International Exhibition Centre in Kiev, Ukraine, May 14, 2017.
REUTERS
Salvador Sobral

Portugalac za sebe kaže da je velik ljubitelj jazz legende Cheta Bakera.

Sobral, inače, pati od ozbiljnih srčanih tegoba, zbog kojih je morao propustiti prve probe u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:36