LJETNI 'HIT'

ZAPANJUJUĆI USPJEH PJESME KOJA JE OPAKO ZAPRIJETILA DESPACITU Top ljestvicu iTunesa poharao je uradak na kojemu je 10 minuta tišine!

Na iTunesovoj ljestvici svakim je danom sve popularnija pjesma “A a a a Very Good Song”. No, začuđuje što nije riječ o nekom ljetnom hitu laganih nota, nego o 10 minuta tišine.

Tiha pjesma zapravo je trik kojim je Samir Mezrahi doskočio problemu s kojim se svakog dana susreće kada priključi iPhone na automobilski stereouređaj.

Abecedni red

Svaki put počne svirati ista pjesma, htjeli vi to ili ne, jer iPhone počinje puštati glazbu abecednim redom. Tako su mnogima pjesme koje počinju slovom A vjerojatno zauvijek uništene i iritantne već na prvom taktu.

No, kada preuzmete Mezrahijevo “remek-djelo”, dok protječe 10 minuta tišine, taman imate vremena složiti playlistu prema svojim preferencijama.

Nije prošao niti jedan dan, a postalo je jasno da Mezrahijev problem dijele mnogi ljudi. Njegova pjesma rapidno se penje na iTunesovoj ljestvici i trenutačno je na 79. mjestu, ispred umjetnika i pop zvijezda kao što su Kendrick Lamar, Kesha, Selena Gomez, The Chainsmokers, Linkin Park i još niz popularnih, dobro utvrđenih glazbenih umjetnika.

Unatoč velikoj popularnosti tihe pjesme, preostaje pitanje hoće li je Apple ukloniti iz iTunes Storea ili ne, s obzirom na to da nije riječ o umjetničkom djelu. S jedne strane, tiha je pjesma očito šala i korisni trik, no s druge strane Apple ima koristi od baš svake prodaje, neovisno o umjetničkoj vrijednosti.

Samo 99 centi

Mnogi će istaknuti kako se ovakav trik može napraviti bez potrošnje na iTunesu, međutim Mezrahijeva tiha pjesma stoji samo 99 centi, stoga se i ne isplati trošiti vrijeme na skladanje tišine kako bi se riješio problem koji mnoge izluđuje.

A i zabavnije je poduprijeti simpatičnu pjesmu “A a a a Very Good Song” i vidjeti može li 10 minuta tišine dospjeti na vrh iTunesove ljestvice. Trenutnih top 10 na iTunesu i dalje drže ljetni hitovi.

Na prvom je mjestu hit “What about us” pjevačice Pink, zloglasni Despacito je drugi, a treće mjesto drži Liam Payne sa pjesmom “Strip that down”. U top 10 su i Shawn Mendes, Niall Horan i Charlie Puth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:33