PREVARA ŽIVOTA

'U kojem to točno trenutku zaostanemo i uvjere nas da smo gluplje, sporije, da su nam sise premale, da nam je salo bljak, a njihovo OK?'

 
 Getty Images/iStockphoto

Društveno angažirana pjevačica i voditeljica Ida Prester svojim objavama na Facebooku često rasplamsa polemiku, pa je tako bilo i s najnovijim njenim postom. Ona je, naime, na svom Facebook profilu napisala:

'Pomirila sam se s tim da imam sinove u ovom životu, iako sam baš htjela djevojčicu. Naravno da ćemo se volit do ludila i da ću im bit ona Mamma Mia kojoj ce nedjeljom nosit cvijeće i ić po blagoslov za svaku životnu odluku. :)

Al gledam te curice mojih prijatelja, koliko su zrelije, pametnije, sposobnije, brže se oblače, motorički spretnije, fokusiranije od svojih vršnjaka... Generalno jesu!

I baš mi nije jasno. U kojem to točno trenutku mi zaostanemo i uvjere nas da smo gluplje, sporije, slabije plaćene, nesposobne za šefovanje i politiku, tehnički nepismene, da ne znamo vozit auto, da je naše salo bljak a njihovo ok, da su naše sise premale, a njihove taman, i da je izniman ženin uspjeh ako ima (pogotovo nakon poroda ili nakon 40te) guzu za instagram? U kojem trenutku se desi ta prevara?'

Ovaj Idin komentar u dva sata dobio je gotovo šest tisuća lajkova, te izazvao nekoliko stotina komentara.

Foto: Facebook/IdaPrester

Društvo je, čini se, itekako svjesno nametnutih podjela, ali se malo toga poduzima u borbi protiv takvih obrazaca. Ovom temom bavio se i nemali broj znanstvenih studija. Djevojčice u dobi od samo šest godina već vjeruju da je izvrsnost odlika dječaka, pokazala je i američka studija koja se bavila rodnim ulogama.

Koautor studije, Andrei Cimpian sa sveučilišta New York koje je objavilo rad, pojasnio je kako studija dokazuje kako su čak i djeca u tako ranoj dobi pod utjecajem rodnih stereotipa. 'A taj utjecaj vremenom biva samo jači', upozorava autor.

'Činjenica je da jako puno cura u vrtičkoj dobi naprednija i motorički razvijenija, ali negdje u višim razredima osnovne škole ili čak u srednjoj školi dječaci su fokusiraniji u onome što rade i dobivaju na samopouzdanju', komentirala je ovu temu za Jutarnji.hr profesorica psihologije Ivana Sabol.

'U to doba djevojke počnu misliti o svom izgledu, preispituju se jesu li im noge dugačke, jesu li dovoljno ravne, preispituju izgled, te nerijetko gube samopouzdanje. To je najvećim dijelom posljedica socijalnih događanja oko njih, one vide da ljepše cure bolje prolaze', kaže profesorica Sabol.

'Dečke tjeramo da budu uspješni u nečemu, obitelj ih tjera da budu fokusirani na učenje, da ostvare karijeru... Djevojkama, s druge strane, obitelj često prepušta ulogu da bude lijepe, očekivanja povrh toga su češće iznimka nego pravilo. problem je što su neke od njih su pefekcionisti i nisu zadovoljne svojim izgledom, a kroz takvu samospoznaju krene sve naopako', pojašnjava Sabol, te zaključuje: Obitelj je ta koja primarno utječe na takvu sliku, te posljedično razvoj osobnosti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:56