ZA ULTRU I ULTRA CIJENE

Luksuzni Burj Al Arab u Dubaiju jeftiniji od Splita: Za krevet se traži 18 tisuća kuna za noć!

 Nikola Vilic / HANZA MEDIA

Iznajmljivačko ludilo u Splitu vezano uz dolazak tisuća partijanera stvarno je uhvatilo maha: za predstojeći udarni ovosezonski vikend apartman u središtu grada za dvije osobe od petka do nedjelje oglašava se za iznajmljivanje po cijeni od 74.783 kune ili preračunato 18 tisuća kuna za noć, prenosi Slobodna Dalmacija.

Sličan smještaj u studio-apartmanu u predjelu Lučac oglašen je za 53.470 kuna ili 13.367 kuna po osobi za noć. I sve to na vrlo ozbiljnom i jednom od najvećih portala za posredovanje u iznajmljivanju svih vrsta smještaja, u čije podatke ne bi trebalo sumnjati.

No, pravo je uslijedilo kada smo došli do vlasnika jednog od apartmana i pitali ga kako je formirao takvu cijenu koja je skuplja i od luksuznog noćenja u najrazvikanijem svjetskom hotelu "Burj Al Arab" u Dubaiju i što za nju nudi. Iznenađen nam je kazao kako "nema pojma o čemu se radi jer je on svoje apartmane iznajmio za Ultru po cijeni od 150 eura za noć preko drugog portala i to mu je najviša ovogodišnja cijena koju je postigao". Odakle onda na portalu njegov kontakt-telefon, mail, adresa i fotografije apartmana, pitali smo ga.

To nema veze s mozgom

- Pojma nemam, to je neka greška. Ma šta vam je, tko bi to platio, to je ludilo. A da mi nije netko uzeo podatke i umjesto mene to stavio?! Ja imam normalne, lijepe sobe, za Ultru su cijene malo više, ali to nema veze s mozgom. Sad ću zvati portal da ih pitam odakle ta cijena, kod mene je sve puno, više ne bookiram – kazao nam je vlasnik u kojoj su dvije sobe sa kupatilima i jedan apartman oglašeni po nevjerojatnoj cijeni od gotovo 2 tisuće eura za noć, iako su već odavno rezervirani i prodani za te dane.

Kako su i mnogi drugi splitski apartmani i sobe u danima "Ultre" oglašeni na brojnim portalima po cijenama znatno većim od uobičajenih koje dosežu po tisuću eura za studio-apartman za jednu noć, to smo pojašnjenje potražili i u turističkim agencijama koje posreduju za privatni smještaj.

-To nisu ni blizu realne cijene niti se apartmani iznajmljuju zaista po njima jer to su cijene koje odbijaju goste umjesto da ih privlače. Evo, danas se apartman u centru grada može naći bez problema za dvije osobe za 150 eura, za 214 eura ili za 300 eura za dvije osobe za dva dana, to svatko lako može pronaći na stranicama različitih portala za iznajmljivanje.

-To su normalne cijene uvećane za 30 posto zbog Ultre i to gosti prihvaćaju. Sve ovo drugo što se oglašava nema osnove i mislim da se i ne prodaje po tim cijenama jer mi smo u dnevnom kontaktu sa gostima i vidimo što se i po kojoj cijeni rezervira. Dva dana prije Ultre u Splitu ima još dosta slobodnih kapaciteta, barem još koja tisuća postelja – kaže namDavor Kovačević iz agencije "Turistbiro" iz Splita.

Turistički djelatnici tako oglašene nevjerojatno visoke cijene tumače željom vlasnika ili portala da odbiju goste jer su već prebukirani, pa im zato oglašavaju cijenu koja će ih odmah odbiti.

- Još su tisuće slobodnih soba u Splitu u vrijeme Ultre. Po tim stranicama ispada da je hotelski smještaj sa pet ili četiri zvjezdice jeftiniji od privatnih apartmana, a to nije istina, niti je moguće. Splitski hoteli najviše kategorije i sada imaju još soba po cijeni koja je najveća godišnja cijena, ali je daleko od tih iznosa koji su oglašeni. Noćenje u najboljim splitskim hotelima kreće se od 280 do 600 eura za noć – kaže nam splitski hotelijer.

Kriva taktika

Zbog čega onda privatni iznajmljivači stavljaju na portal Booking.com tako visoke cijene, pitali smo prvog čovjeka te tvrtke za Hrvatsku Gorana Plešea.

-Temeljem naših ugovora vlasnici objekata imaju pristup na svoj oglašivački prostor na našim stranicama i u njega stavljaju podatke koje žele, uključujući i cijenu. Mi ništa ne mijenjamo, niti interveniramo u tome. U Splitu imamo više od 2800 turističkih objekata za iznajmljivanje i prije mislim da se radi o pogreški vlasnika nego o stvarnoj želji da se od nekoga naplati 10 tisuća eura za dvije noći, jer takva destinacija ipak nismo da bi to prošlo. Možda vlasnici doista tako blokiraju prodaju, ali to je potpuno krivi pristup – kazao nam je Pleše, ističući kako oni mogu na stranici objaviti da je neki smještaj već prodan ako im vlasnici to jave. Ne moraju ih odbijati cijenama.

Dodao je uz to kako je trenutno u Splitu prodano 91 posto njihovih kapaciteta stavljenih na tržište za Ultru, a i ostalo će biti danas ili sutra puno. Čini se, dakle, da su splitski domaćini peteroznamenkastim iznosima najma koji su popunili, odlučili plašiti goste koji tek trebaju stići. Ili ih odvući u Podstranu, Omiš, Kaštela, Solin ili Trogir koji su jednako traženi, a nude višestruko niže cijene.

Resort Burj Al Arab smješten je na vlastitom umjetnom otoku u Dubaiju s nezamislivim luksuzom, te prijevoz za goste rolls-royce automobilom ili privatnim helikopterom. U iste dane kada je Ultra, takav luksuz u Dubaiju za dvije osobe, oglašen na istom portalu stajao bi 16,6 tisuća kuna, znatno manje nego na splitskom Lučcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:02