VELIKI FESTIVAL

ULTRA TRAŽI POMOĆ DRŽAVE 'U minusu smo, želimo ostati u Splitu, drugi bi nam platili da dođemo'

Ugođaj s prošlogodišnje Ultre, u krugu Luka Jureško
 Božidar Vukićević, Zvonimir Barišin / CROPIX

Grad Split je spreman za desant ljubitelja elektronske glazbe: prema najavama organizatora, više od 150 tisuća posjetitelja iz 143 zemlje, koliko ih se očekuje narednog tjedna, od 14. do 17. srpnja na četvrtoj po redu Ultra Europi manifestaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Ultramanija već zahvaća i otoke. Još je nepoznata lokaciju na Braču koja će biti domaćin 18. srpnja, a tu su ponovno Hvar i hotel Amfora dan kasnije, te za kraj sedmodnevnog druženja viška fortica.

Splitska je Ultra po trajanju najduža na svijetu, po svemu sudeći i globalno najduži glazbeni festival uopće. A s toliko posjetitelja, i s više od 160 najavljenih DJ-eva, ponovno navješćuje svjetski spektakl.

Mi bi ostali, ali...

Najfriškije su to informacije koje je mnoštvo novinara dobilo na završnoj pressici u splitskom hotelu Park, a za Ultru je najavljeno više od 500 pripadnika sedme sile, od čega je već akreditiranih 150 stranih. Luka Jureško, direktor komunikacija Ultra Europe, dotaknuo se i vrućeg pitanja, ostanka Ultra Europe u Hrvatskoj, koja prema nekim grubim podacima donese oko 40 milijuna eura.

Hoće li i dalje, ovisi o jednom bitnom čimbeniku: pomoći s državne razine koja, prema organizatorima, nije dostatna. Kada se sve zbroji, organizatori zasad kalkuliraju s ovogodišnjim manjakom od četiri do pet milijuna kuna.

– Želimo ostati u Splitu, puno smo napravili da Ultra ovdje dođe. I ako nas pitate, Split je naš domaćin bio i ostao – naveo je Jureško.

No, Sandi Kuplen, direktor prodaje Ultra Europe, potvrđuje da troškovi rastu, najjača DJ-a imena koštaju sve više, no ono što je uzelo znatan iznos novca je ovogodišnje osiguranje. Presudio je tome i aktualni ISIL-ov terorizam, a rezultirat će postavljanjem dvostruke ograde, kako bi se eliminirala dosadašnja preskakanja, potom uvođenjem personaliziranih narukvica, kontrolom detektorom metala, nazočnošću puno veće broja MUP-ovaca…

– Na određeni način nas dira činjenica da s državne razine nemamo veću potporu. Srbija je po tom pitanju drugačija, ona je shvatila važnost Exita i daje im milijun eura pomoći. Ipak sam očekivao malo više od države, mislim da bi bio red da nam ona financijski pomogne, s obzirom koliko putem besplatne reklame, posjeta, milijunskog praćenja putem live streama, odlazi u svijet. U minusu smo, ali želimo ostati u Hrvatskoj iako nas zovu s drugih destinacija i nam nude puno bolje uvjete. Te bi destinacije i rado čak i platile naš dolazak – kaže Kuplen.

Ministarstvo turizma je dalo 600 tisuća kuna. Možda će ipak pomoći činjenica, a iznio ju je dogradonačelnik Goran Kovačević, kako Grad Split ima namjeru s organizatorima potpisati ugovor o pokroviteljstvu. Znači li to da će se time pokriti onaj manjak, dogradonačelnik za sada nije želio reći.

Korist za turizam

O značaju Ultre su govorili i Alijana Vukšić, direktorica splitske TZ, koja je navela da je prve godine Ultre Split imao 13 tisuća ležajeva, a danas njih 22.300. Tu su i odlični podaci o porastu broja dolazaka i noćenja, te lipanjski "score" s 25-postotnim povećanjem. Vukšić navodi i podatak kako podosta posjetitelja ostaje i po dva tjedna, te da dnevno troše više od 130 eura, ravno rangu kongresnih posjetitelja.

Joško Stella, direktor županijske TZ je naveo kako je ova Ultra i jedinstveni destinacijski festival, s milijunskim auditorijem. Ali i događaj koji ima potrebu što jačeg uključenja niza novih subjekata.

O iznimnoj važnosti Ultre je pričao i dožupan Ante Šošić, a bio je tu i Ivo Bašić, savjetnik ministra iz Ministarstva turizma, koji nije direktno odgovorio na pitanje hoće li država dodatno financijski pomoći Ultri.

– Treba sjesti za stol. Ovo nije pitanje samo za Ministarstvo turizma – naveo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:19