DRAŽEN I DIVAC

Arapović o dokumentarcu 'Jednom braća': 90% filma je čista laž

 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Dokumentarni film “Once Brothers” američkog redatelja Michaela Tolajiana, koji govori o prijateljstvu neprežaljenog hrvatskog kšarkaša Dražena Petrovića i njegova jednako uspješnog srpskog kolege Vlade Divca, prikazan je na festivalu dokumentarnog filma Zagrebdox.

Sjećanja, anegdote i osvrti, koje trofejni košarkaši spominju tijekom dokumentarca čija se projekcija u Hrvatskoj željno iščekivala, dali su jasnu sliku o sjajnom odnosu uspješnih sportaša “na radu u SAD-u”, koji su, prema Tolajianovu viđenju, narušile političke prilike i rat u bivšoj Jugoslaviji. Draženova nesreća u kojoj je poginuo, kako sugerira autor filma, oduzela je priliku dvojici košarkaških velikana da izglade nesuglasice.

‘Dražen nam je bio idol’

- Želim se sjetiti što se doista dogodilo, što se dogodilo mom timu, mojim prijateljima, mojoj braći - počinje Vlade Divac. Kroz priču se provlače i drugi sugovornici, košarkaši koje su Petrović i Divac upoznali u SAD-u. Svi se složu: riječ je bila o najperspektivnijim košarkašima bivše Jugoslavije.

- Film sam gledao već tri, četiri puta i meni je taj dokumentarac dobar. Divca poznajem kao osobu i mislim da je vrlo iskreno ono što je ispričao u filmu. Dok smo svi bili u reprezentaciji, Draženov i njegov odnos nije bio toliko blizak. Svima nama u ekipi je Dražen, koji je bio nešto stariji i već je igrao za Real Madrid, bio idol. Vjerujem da su se sprijateljili tek u Americi kad su otišli igrati u NBA jer im je zajedno bilo lakše u tom novom svijetu - rekao je Zdravko Radulović, bivši reprezentativac.

Franjo Arapović pak tvrdi da je 90 posto filma laž.

- To je čista propaganda. Stojko Vranković bio je najbolji Draženov prijatelj, a s Divcem nije imao ništa. Razočaran sam - izjavio je Arapović potvrdivši, doduše, da su se svi u reprezentaciji bivše Jugoslavije ponašali kao jedna obitelj, a to objašnjava nužnošću funkcioniranja u timskom sportu.

‘Meni je to besmisleno’

Zoran Čutura film nije gledao, niti to želi jer je dobrim dijelom i sam sudjelovao u tim događajima.

- Prijateljstva i odnosi u nekoj sportskoj ekipi su kategorija koju autsajder, netko izvana, vrlo teško može shvatiti. Ne vidim potrebu za racionalnim objašnjenjima, meni je to besmisleno - zaključio je Čutura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:53