SUČEVIĆ MEĐERAL

ISPOVIJEST NOVOG LOVCA U KVIZU POTJERA NA HTV-u ‘Učio sam 30 jezika, ana prvom kvizu u kojem sam sudjelovaobio sam drugi, odmah iza Mirka Miočića'

Doktor znanosti zaposlen u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje strastveni je kvizofil, a svoje je znanje dosad pokazao u brojnim igrama
 Neja Markičević/EPH

Ne mogu reći da imam tremu u pogledu javnog nastupa. Više se radi o nekakvoj bojazni neću li kojim slučajem prebrzo ili presporo doći do svojeg mjesta, hoćemo li se Tarik i ja uspjeti uskladiti što se tiče komunikacijskog dijela te, naravno, hoću li u prvoj završnoj potjeri ostaviti dobar dojam i nametnuti respekt predstojećim ekipama - kaže Krešimir Sučević Međeral (37), novi lovac u HRT-ovu kvizu “Potjera”, kojeg od večeras prvi put gledamo u toj ulozi na televizijskim ekranima.

Počeo 1998. godine

Doktor znanosti zaposlen u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje strastveni je kvizofil, a svoje je znanje dosad pokazao nastupajući u “Diplomcu”, “Izazovu”, “Brzo naprijed”, “Kviskoteci”, “1 protiv 100”, “Sve u 7”, “Upitnik” te, kao suvoditelj, u kvizu “Tog se nitko nije sjetio”, koji je na RTL-u radio u paru s Antonijom Blaće.

- Kao natjecatelj prvi sam se put pojavio u nekom kvizu s nepunih devetnaest godina. Bilo je to 1998., u “Diplomcu”, a završio sam kao drugi u finalu, odmah iza Mirka Miočića - prisjeća se Krešimir, koji je u “Potjeru” ušao upravo na mjesto bolesnog lovca, kojem želi brz oporavak. Ispravnije bi, ističe, bilo reći da se on zapravo pridružio Dejanu Kotigi i Morani Zibar, jer je HRT ionako od jeseni namjeravao povećati broj lovaca u ovom kvizu

Briljira i u zemljopisu

Sučević Međeral će u kvizu briljirati u odgovorima na pitanja koja se tiču zemljopisa ili jezika jer je tu, prema vlastitoj ocjeni, najjači.

- Dobar sam još i u pitanjima kod kojih se informacije vezane za odgovor mogu iščeprkati zahvaljujući znanju stranih jezika, a najviše mi ‘štekaju’ film i likovna umjetnost - priznaje poliglot, koji ni sam ne zna točno odrediti koliko jezika govori.

Do Novog Zelanda

- Kratko i jasno: nemam pojma. Učio sam više od trideset jezika, na gotovo svakom od njih znam ponešto reći, tečno govorim možda njih tri ili četiri, a dobro se sporazumijevam na njih još toliko. Latinski i grčki, recimo, poznajem gramatički, ali ih ne govorim. Ljudi često misle da kompliciram oko ovog odgovora, ali lingvističko učenje jezika nije usmjereno na komunikacijsku kompetenciju, slično kao što veterinar ne mora nužno imati kućnog ljubimca da bi znao izliječiti neku životinju - objašnjava ovaj ljubitelj putovanja, koji je dosad proputovao 49 zemalja.

- Još važem koja će zemlja dobiti čast da bude moja jubilarna, pedeseta. Nedavno sam se vratio s desetomjesečnog puta od Hrvatske do Novog Zelanda, uglavnom bez korištenja zrakoplova.

U sretnoj je ljubavnoj vezi, ali, kako kaže, brak i djeca će pričekati još koju godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:50