NOVI ŠOK: FOTOGALERIJA

'KRALJICA JE GOLA, SKANDAL NA DVORU' Chi objavio 50 slika gole Kate: Fotografkinja u strahu, skriva se! Kraljevska obitelj zahtijeva zatvor!

'Ni direktan poziv od kraljice neće nas spriječiti da ih objavimo'

NOVO 13:00 Fotografkinja koja snimila fotografije Kate Middleton bez gornjeg dijela kupaćeg kostima trenutno je u bijegu zbog straha da bi mogla biti uhićena. Valerie Suau je radila za više novinskih agencija diljem Europe i vjeruje se kako je baš ona odgovorna za nastanak spornih fotografija.

Naime, odvjetnici kraljevske obitelji najavljuju tužbu i zahtjevaju zatvor za osobu koja je snimila fotografije. Kraljevski par tvrdi da im je narušena privatnost te vjeruju da zadovoljštinu dobiti sudskim putem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVO 9:30 RIM - Talijanski tabloid Chi, u vlasništvu obitelji Berlusconi, objavio je u ponedjeljak izvanredno izdanje s fotografijama vojvotkinje od Cambridgea u toplesu.

"Kate Middleton - skandal na dvoru: kraljica je gola!", piše na naslovnici časopisa iznad tri fotografije. Najveća prikazuje Kate u toplesu iza ograde na terasi, na drugoj skida gornji dio kostima a na trećoj nanosi kremu za sunčanje na ramena princa Williama.

Na početku broja direktor časopisa Alfonso Signorini najavljuje "izvanrednu reportažu: prvi put se buduća kraljica Engleske pojavljuje u prirodnoj pozi, bez stege povezane s položajem".

"Oni koji govore o skandalu još uvijek vide monarhiju sa savršenim muškarcima i ženama, bez ljudskosti", opravdava se on.

Časopis posvećuje 38 stranica paru i čuvenim fotografijama, već objavljenima u petak u francuskom časopisu Closer, također u vlasništvu obitelji Berlusconi.

__________________________________________________________



Dana 18. veljače 1981. princeza Diana, koja je tada bila trudna i očekivala rođenje prvog djeteta, princa Williama, u društvu svoga supruga, prestolonasljednika britanske krune princa Charlesa, uživala je u suncu Bahama, niti ne sluteći da je netko promatra. Već sljedeći dan njezine su slike u bikiniju osvanule na naslovnici tabloida The Sun koji je bio i ostao najprodavaniji naslov u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog nezapamćenog zadiranja u privatnost članova kraljevske obitelji Britanija je bila u šoku, Sun je rasprodan u trenu, a glavni urednik Lloyd Turner dobio je otkaz.

Sastanak kod kraljice

Kraljica je u Buckinghamskoj palači sazvala hitan sastanak. “Ovo je najcrnji dan u povijesti britanskog novinarstva”, rekla je. “Uništavate ovu vrlo, vrlo mladu djevojku”, navodno je upozorila, a vjerojatno ni sama nije bila svjesna koliko je u pravu.

U međuvremenu je subjekt tih fotografija preminuo, kraljica je proslavila dijamantni jubilej, što je čini najdugovječnijim britanskim monarhom nakon kraljice Victorije, naslovnice The Suna više su puta osvanule u znaku zločestije tematike od slika trudne Diane, a Britanija je dobila novu princezu.

Grudi na suncu

Povijest se znakovito ponavlja: i ovaj se put radi o sunčanom okruženju. No, u skladu s vremenom, rezultat je okrutniji i - oskudniji. U petak ujutro princa Williama i princezu Kate probudila je vijest da francuski magazine Closer posjeduje princezine fotografije koje je jedan francuski paparazzo snimio u južnoj Francuskoj tijekom godišnjeg odmora koji su mladi supružnici proveli u ljetnikovcu vikonta Linleyja, Chateau D’Autet.

Uz fotografije koje princezu Kate prikazuju u toplesu stajao je tekst: “Kate koristi ove divne trenutke besposličarenja i nudi svoje grudi mekom maženju provansalskog sunca. Na ležaljci uz bazen stare lovačke kuće iz 19. stoljeća, transformirane u veličanstvenu vilu vikonta Linleyja, nećaka kraljice Elizabete II., Kate zaboravlja na maglu i usamljenost njene kuće u Walesu gdje je provela dugačke vikende samoće i dosade, čekajući Williama, pilota helikoptera. Ona se sunča dok se on igra svojim digitalnim tabletom. Njihova su tijela opuštena, njihovi pokreti usporeni, a poljupci vrlo topli. Tri čarobna dana. Nema više zauzimanja stava, brige o imidžu ili pravilima”. Očekivano, ekskluzivu je najavila naslovnica magazina uz komentar: “Oh my God! Ovo su slike koje će obići svijet”. Naslov nije mogao biti točniji. Idućih dana zavladala je pomama za fotografijama golišave princeze. Grčki Eleftheros Typos na svojoj je naslovnici objavio dvije fotografije princeze.

VIDEO Kraljevska obitelj najavila tužbu: Toples fotografije Kate Middleton objavio i irski tabloid

The New York Post, u vlasništvu Ruperta Murdocha, baš kao i prije spomenuti The Sun, ponudio je Closeru 185.000 funti za fotografije. Poslije su navodno prodavane za nešto manje, od 130.000 do 160.000 funti. Bliže kući, irske novine Irish Daily Star objavile su fotografije u izdanju koje se može kupiti samo u Irskoj.

Ono “najgore” tek slijedi s današnjom objavom 50 fotografija u talijanskom magazinu Chi. Oba magazina, Chi i sporni Closer, u vlasništvu su obitelji Berlusconi, a menadžerica im je Silvijeva kći Marina.

O uznemiravajućim fotografijama princeza Kate i njezin suprug princ William doznali su daleko od Europe u kojoj se kuhala predstava. Par se nalazio u Kuala Lumpuru, u sklopu jubilarne turneje po Dalekom istoku.

Široki osmijesi

Sve se činilo savršenim, svoju zadaću ako ne najvažnijih, a onda svakako najpopularnijih ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva obavljali su upravo savršeno, širokih osmjeha dočekivani gotovo u svakom kutku udaljenog svijeta. Isprva se vjerovalo da su fotografije lažne. Kada je stigla potvrda iz palače St. James u Londonu da su fotografije autentične, princ William navodno je izjavio: “Stavit ću ih u zatvor”. Njegov glasnogovornik rekao je jednim britanskim novinama: “Njihova tuga pretvorila se u ljutnju i nevjericu kada su saznali više o fotografijama. Vjerujemo da je ovo prešlo sve granice”.

Kršenje privatnosti

U međuvremenu je palača St. James, prinčeva službena rezidencija, potvrdila da su princeza Kate i princ William pokrenuli pravni proces zbog kršenja privatnosti. Ipak, ako je ljutiti par želio spriječiti objavu fotografija, to im nije uspjelo budući da su se proširile internetskim portalima.

Kate u toplesu: I talijanski magazin planira objaviti fotografije!

Samo godinu dana nakon što je skandal hakiranja uznemirio medijsku scenu Ujedinjenog Kraljevstva, slučaj je očekivano postao tema glasne debate o zaštiti privatnosti. Iako se u svim medijima, kako tabloidima tako i ozbiljnim naslovima, naveliko govori o slučaju, britanski mediji zauzimaju oprezan stav. Čak i “najzločestiji” naslovi u zemlji nisu prikazali fotografije nage princeze.

S druge strane La Manchea Francuzi ne vide razlog tolike buke. Laurence Pieau, glavna urednica spornog magazina Closer, kojoj prijeti godinu dana zatvora i kazna od 45.000 eura, rekla je: “Ove fotografije nisu ni najmanje šokantne”. No, za nju i ostale građane kontinentalne Europe, koji uz podsmijeh doživljavaju ozbiljnost Britanaca u ovoj situaciji, postoji jedna fundamentalna razlika: za njih su William i Kate samo glamurozan par koji je zanimljivo pratiti, a za Britance su oni budući kralj i kraljica.

Glavobolja za princa

Rat između Buckinghamske palače i svijeta tabloida nije nov. Upravo ovih dana obilježava svoje treće desetljeće. Simbolika je jasna: razmirice između medija i kraljevske obitelji počele su s prinčevom majkom Lady Dianom koju je, indirektno, okrutnost medija stajala života. Sjećanja su isuviše svježa. Jasno je da će 30-godišnji princ učiniti sve kako bi zaštitio svoju suprugu.

Samo dan prije nego što su mediji ponovno zadali glavobolju mladom princu, jedno dijete u Kuala Lumpuru upitalo ga je koju bi tajnu moć odabrao da može biti superheroj. Za one koje su pratili životni put princa Williama, u kojemu privatnost i sloboda oduvijek predstavljaju pravi luskuz, njegov je odgovor bio posebno dirljiv: “Volio bih biti nevidljiv”.

'Ni direktan poziv od kraljice neće me spriječiti da objavim fotografije'

Talijanski časopis koji drži bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi danas će objaviti 50 fotografija Kate Middleton kako se sunča bez gornjeg dijela kostima za vrijeme njenog odmora sa princem Williamom.

Urednik Alfonso Signorini rekao je kako ga niti poziv od same kraljice neće spriječiti u objavi ovih fotografija u posebnom izdanju časopisa Chi na čak 26 staranica. ‘Ove fotografije nisu uvredljive ni na koji način, nisu morbidne i ne vrijeđaju nikoga. Stoga, ćemo ih objaviti. Svjestan sam njihove novinarske vrijednosti i ako ih ne objavim mogu slobodno ići na tržnicu prodavati artičoke', rekao je glavni urednik Signorini.

Tako će William i Kate morati pretrpjeti daljnje medijsko maltretiranje nakon što su szanali da postoji čak 200 fotografije gole vojvotkinje od Cambridgea.

Dok se ova kontroverza nastavlja, kraljevski par šuti i obavlja svoje dužnosti.

Podsjetimo, prije šest godina ovaj isti časopis izazvao je zgražanje diljem svijeta kada su objavili fotografije princeze Diana snimljene samo nekoliko minuta nakon nesreće u kojoj je smrtno stradala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:06