GLAZBENI POVRATAK

Mišo Kovač: 'Tražit ću zabranu emitiranja mojih pjesama'

'Jelena Rozga i Severina nisu kraljice, nisu čak ni pjevačice. One su sjajne perfomerice!'
Zagreb, 110711.Legendarni pjevac Miso Kovac izlazi izbolnice KB Dubrava gdje je operiran nakon pretrpljenog infarkta te su mu ugradjena tri bajpasa.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubasic / CROPIX

Ma kakav glazbeni povratak? Da bi se negdje vratio, prvo moraš otići. Gdje sam ja to otišao? U Tunguziju? - srdito pita Mišo Kovač, koji se nakon jednoipolgodišnje stanke vraća na koncertnu pozornicu. Tijekom tog razdoblja legendarni pjevač samo se dva puta pokazao pred publikom. Prvi put nakon bolesti na pozornici se pojavio na riječkom Porinu, gdje mu je dodijeljena nagrada za životno djelo. Mišino ukazanje na bini diglo je na noge sve prisutne glazbenike i novinare.

No, HTV-ovci su, umjesto da publici priušte prijenos višeminutnog skandiranja pjevaču, spektakl uništili puštanjem reklamnog bloka. Grešku su mjesec dana kasnije ispravili Sanja Mikleušević-Pavić i Robert Zuber, koji su ga pozvali da nastupi u “Misiji uživo”. Mišo je otpjevao osam skladbi, a razgaljeni gledatelji svojim su pozivima u samo sat vremena skupili 160.000 kuna u humanitarne svrhe.

Sve je to sitna riba

To je još jedan u nizu rekorda što ih je tijekom svoje 48-godišnje karijere postavio legendarni Šibenčanin. On je zapravo rekorder u svim disciplinama. Pjevač zabavne glazbe kojeg vole i rokeri prodao je najviše nosača zvuka na području bivše Jugoslavije, umjesto tapeta na zidove svog stana mogao bi postaviti zlatne i dijamantne ploče, njegov život idealan je predložak za sapunicu čije bi epizode pomele i “Ružu vjetrova” i “Larin izbor” zajedno… I premda o svom nastupu 17. rujna na zagrebačkom Rujanfestu odbija govoriti kao o povratku, brk mu se smješka jer je itekako svjestan da zbog njegova dolaska na scenu estradne girice strepe.

- Zbog te sitne ribe danas će ti netko, ako te želi uvrijediti, reći da si pjevač. To čak možda više nije ni uvreda, nego kleveta. Provjerio sam: u Hrvatskoj je danas 16.560 pjevača. I 800 klapa. Svi kao mahniti žele biti pjevači, jer misle da je to najbrži i najlakši put do uspjeha. Baš! - ironično kaže Mišo, napominjući da od glazbe danas mogu živjeti tek rijetki.

‘Mali Dragojević’

- Mali Dragojević ( Oliver Dragojević, op. a.) lijepo radi. Usvojio je mnoge savjete koje sam mu dao na početku karijere. Tu su i onaj Cetinski, te Gibonni. Thompson je ljubimac ‘desne’ publike, a dobro ide i onom iz Zadra. Da, Grdoviću. Šestog u toj kategoriji nema - kaže pjevač koji je izvan svih kategorija.

Od glazbenih diva, nastavlja, cijeni Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Lolu Novaković i Ninu Spirovu. Polemike je li kraljica estrade Jelena Rozga ili Severina Vučković, napominje, mogu ga samo dobro nasmijati.

- Mana svih naših takozvanih pjevača i pjevačica jest da su to umišljeni likovi. Novinari im pomažu (jer danas je i novinar baš svatko), tako što na umjetan način pumpaju zvijezde. To drži vodu sve dok te umjetno napumpane zvijezde ne dođu do pozornice. Tu postaju za ponuditi. Nije to jedini problem tih pjevačića. Većina njih, naime, pogrešno umišlja kako su baš oni glavni frajeri. I ne sanjaju da su glavni frajeri ljudi iz publike. Svaki je čovjek popularan za sebe, jer svi mi imamo samo jedan život - obrazlaže Mišo i nastavlja:

- Što se Severine i Rozge tiče, ne razumijem o kakvim kraljicama pričaju mediji. Jer, od pjevačica, uvjetno rečeno, njihove generacije dobro pjevaju samo Zorica Kondža i Nina Bardić (Nina Badrić. op. a.), a svoju kćer Ivanu namjerno sad neću spominjati.

Nepoštovanje starijih

No, što se Kondže i Nine tiče, one furaju nekakav free-jazz stil, a ako tako nastave, nikad neće doseći nivo jedne Tereze ili Gabi. Uostalom, vidjeli smo kako je taj Ninin free-style prošao kod eurovizijske publike u svibnju. A Severina? Ona nije pjevačica. Ona je sjajna performerica. Zna se lijepo odjenuti, dobro našminkati, nastupi su joj scenski zanimljivi. Rozga, s druge strane, nije pjevačica zabavne glazbe. Iza sebe ima glazbenog mahera Tončija Huljića koji ju je mudro usmjerio u nepopunjeni glazbeni procjep između sevdaha i folka - tumači Mišo, kojem uz žalosno stanje na domaćoj glazbenoj sceni smeta i nepoštovanje mlađih kolega prema starijima.

- Ne pričam ja to sebe radi, baš me briga za to. Ali, sve se izokrenulo. Nekad je bilo drukčije. Kad sam ja bio mlad pjevač i dolazio na Radio Zagreb, s poštovanjem bih uvijek pustio da ispred mene uđu Ivo Robić ili Arsen Dedić. Taman ako bi oni na ulazu s nekim i pričali, ja bih se maknuo u stranu, pričekao da završe i na radio ulazio tek nakon njih - prisjeća se legenda koja smatra da domaćom glazbenom scenom vlada mafija, moćnija od one talijanske.

Nije na baterije

- Pogledajte, recimo, Hrvatsku glazbenu uniju. Ili da to nazovem rezervnom ispostavom ‘Parnog valjka’? Jer tamo je prvo predsjedao njihov bubnjar (Paolo Sfeci, op. a.), sada je na vlasti gitarist Parnog valjka ( Husein Hasanefendić Hus, op. a.), pa pretpostavljam da će uskoro na red da bude šef doći i onaj mali što pjeva ( Aki Rahimovski, op. a.). E, od te Unije kojoj plaćam članarinu, ja sam lani kao izvođač dobio 16.941 kuna.

Dakle, to bi bilo mjesečno oko 1400 kuna za sve moje pjesme što su se 2011. puštale na svim radijskim i televizijskim postajama. Istodobno sam doznao da je predsjednik Josipović, rekao je to na HTV-u, zaradio duplo više od mene. Bilo mi je to malo čudno jer ne znam ni jedan njegov hit.

Ali su mi onda rekli da njegove pjesme vrijede više od mojih jer je vrijednost boda za autore ozbiljne muzike veća od vrijednosti boda za skladbe zabavne glazbe. Potom sam konzultirao advokata da ga pitam mogu li ja, kad se te moje pjesme već tako slabo vrte u eteru, a pritom još previše ne vrijede, zabraniti izvođenje istih. Ne mogu! - kaže Mišo i ističe kako se ne ljuti zbog novca, nego zbog principa.

- Novac, zapamti, nije sreća. Oni koji ga imaju puno nesretni su zato što ga nemaju još više - ističe glazbenik koji živi u stanu od pedesetak kvadratnih metara sa suprugom Lidijom i nema zvjezdanih prohtjeva. Tijekom oporavka od operacije srca žena i on živjeli su od ušteđenog novca, ali novac, naglašava, nije razlog zbog kojih se odlučio na koncerte.

- Učinio sam to radi publike - kaže Mišo, koji će konac kolovoza sa suprugom provesti na kraćem godišnjem odmoru. Njih dvoje desetak dana odmarat će na Pohorju, uživati šećući na svježem zraku, a na upit hoće li tamo puniti baterije za radnu koncertnu jesen, Mišo je zakuhao:

- Pa nisam ti ja na baterije da se punim i praznim!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:27