PJEVAČICA I VODITELJICA

SANJA DOLEŽAL 'Smršavjeti za mene je bilo biti ili ne biti. Zbog zdravlja i garderobe u ormaru koju više nisam mogla nositi'

Pjevačica Novih fosila u posljednje vrijeme odlično izgleda, primjećuju vjerni gledatelji emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Zadovoljna je i svojom novom linijom i uspjehom hita ‘Emotivna prijetnja’ koja trenutačno osvaja top ljestvice.
 Neja Markičević / CROPIX

Pjevačica Novih fosila i jedna od najsimpatičnijih voditeljica HTV-a Sanja Doležal u posljednje vrijeme izgleda izvrsno, a tako se, kako sama kaže, i osjeća. Ljeto joj protječe radno, uz povremene izlete na Mrežnicu, gdje je njezino utočište mira i zadovoljstva. Uz vođenje emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, Sanja zajedno s Vladimirom Kočišem Zecom i Marinkom Colnagom osvaja top-ljestvice njihovim novim hitom “Emotivna prijetnja”. Za početak Sanja Doležal otkrila je tajnu svoje linije.

- Hvala na komplimentu. Malo muke, malo odricanja od kalorične hrane i nema druge tajne. Dugo sam se mučila s viškom kilograma, posebno posljednje tri godine. Sad je bilo biti ili ne biti, zbog zdravlja, izgleda i količine robe u ormaru u koju nisam dugo mogla ući - priznaje Sanja.

Njezin novi vitkiji stas primijetila je i publika na CMC Festivalu gdje su Novi fosili izveli “Emotivnu prijetnju”, a pjevačica je naglasila s koliko je užitka nakon dosta vremena ušla ponovno u studio.

Lijepi trenuci u studiju

- Pjesmu su napisali Zec, glazbu, i Leonardo Baksa, tekst. Kada ju je Zec napisao, predložio je meni i Marinku da je snimimo. Nama se svidjela na prvo slušanje. Zamišljena je kao duet, ljubavna priča u zrelim godinama. Uživali smo nakon dugo vremena u studiju, a pogotovo snimajući spot s prijateljima i obiteljima. Na mnogim radijskim postajama već se dobro prihvatila, ljudima se sviđa. Bili smo i u Herceg Novom na festivalu, tako da i otamo imamo dobre reakcije - priča Sanja.

Kao zreli i iskusni glazbenici glazbi i nastupima prilaze puno opuštenije i s mnogo više užitka.

- Mogu govoriti samo u svoje ime. Sada puno više uživam. Nema više presinga, višemjesečnih turneja. To vjerojatno zbog zrelosti ne bismo više ni preživjeli. Zaista uživamo, iza nas je prateća ekipa vrhunskih glazbenika i vokala, naš tonmajstor i dečki iz tehnike. Ima nas petnaestak u ekipi i svaki je koncert kao mali maturalac. Publika nas voli i osjeća da sviramo i pjevamo s guštom - sigurna je pjevačica.

Pravi profić

Ipak, najdraže razdoblje bogate karijere Novih fosila bili su joj upravo počeci.

- Najdraži su mi počeci, iako sam bila puno više u strahu nego danas. Ipak, sve mi je bilo novo, uživala sam u putovanjima i koncertima. Vrhunac je možda bio nastup na Euroviziji, tih sedam dana u Bruxellesu je nezaboravno. Pamtim i turneje po Americi, Kanadi i Australiji po gostoprimstvu i ljubavi naših iseljenika. S nekima od njih i danas smo u kontaktu. Bilo je tu predivnih prijateljstava - prisjeća se.

Sanja je vrhunski profesionalac. Nikad ne kasni i unatoč ranom ustajanju za potrebe snimanja emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, uvijek djeluje svježe i opušteno. No, na pitanje kako uspijeva održati spartansku disciplinu, samo se nasmijala.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

- Ne znam otkud vam moja spartanska disciplina. Ne bih to tako nazvala. Volim raditi i vjerujem da sam profesionalac. Pošteno odradim svaki posao i uvijek dajem svoj maksimum. Što se tiče angažmana u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, nije mi se teško rano buditi. Otkako su djeca krenula u školu, a sada su već studenti, budila sam se ujutro prije svih. Sada se povremeno budim samo malo ranije. A i poznato je da s godinama mijenjaš bioritam.

Nekada mi je dugo spavanje bilo imperativ, ali dolaskom djece u život, to se radikalno promijenilo - otkriva Sanja.

Jedno od najnezgodnijih pitanja za nju je ono je li joj draža voditeljska ili pjevačka karijera, posebno jer u jednom i drugom segmentu uživa.

Minute za sebe

- Obožavam televiziju, volim kamere, adrenalin emisije uživo. Super smo ekipa, redakcija, tako da i kada nešto krene loše, uvijek na kraju uz mnogo smijeha prokomentiramo. Pjevati na bini, pred mnoštvom ljudi, prenositi emocije koje nosim u sebi je čarobno. To mi je prva ljubav, trenuci kada te pjesma odvede, ponese i to dotakne ljude su neopisivi. Ipak, danas ne bih mogla više onim tempom kao prije. I kada je lijepo, dođe do zamora materijala. Iako izgleda glamurozno i lako, nije uvijek tako - iskrena je Sanja.

Poput mnogih glazbenika, i Sanja ima svoj poseban ritual prije nastupa tijekom kojeg se priprema za izlazak pred publiku.

- Prije koncerta volim imati nekoliko minuta samo za sebe. Moram se smiriti, pripremiti psihički i biti potpuno spremna predati se ljudima koji su došli na naš koncert. Publiku poštujem iznad svega, da nema njih, ne bi bilo ni nas - kaže pjevačica.

Tijekom emisije “Dobro jutro, Hrvatska” Sanja se ne libi pokazati emocije, nekad je to tuga, ali puno češće one vesele, zbog kojih uostalom i voli posao koji radi. Pred kamerama je, kaže, odmalena i nema strah od nje. Ipak, uvijek razmišlja hoće li zadovoljiti format emisije koju radi.

- Nismo svi za sve i toga sam svjesna. Ponekad se rastužim, često razveselim i nasmijem. Naša emisija dopušta da pokažemo emociju, a ja se toga ne sramim. Bilo je trenutaka kada sam radila talk show da sam znala zaplakati zajedno s gostima, ali bilo je i onih kada se nisam mogla zaustaviti smijati. To su super trenuci, koji se najviše pamte - kaže Sanja.

Sin i kći

U velikom repertoaru koji je rastao tijekom desetljeća postojanja Novih fosila Sanja i danas ima svoje omiljene pjesme koje je posebno ponesu na nastupima.

- Koncert je složen tako da pjevamo sve pjesme koje volimo, bilo bi ih još, ali i ovako trajemo skoro tri sata. Volim pjesmu ‘Još te volim’, uz nju me veže posebna emocija, ali ima ih puno u kojima uživam - otkriva.

Sanjina djeca Luka i Lea sada su već studenti i unatoč različitim zanimanjima za koja su se odlučili oboje uživaju u glazbi koja ih je od rođenja pratila odrastajući pokraj roditelja glazbenika.

- Sin studira matematiku, ali uživa u glazbi. U pauzama od učenja često vidim da uzima gitaru, možda samo da bi lupao s njom u zid, nikad se ne zna. Kći je inficirana od malih nogu. Pjeva otkad zna za sebe. Svira pomalo klavir, trenutačno, na moju veliku sreću, vježba bubnjeve i štedi za saksofon. Obožava jazz i blues i sprema se za akademiju u Grazu. Što god da djeca odaberu, bit ću im podrška, ali moraju se sami izboriti za sebe - napominje Sanja.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

Razlika na domaćoj glazbenoj sceni u vrijeme najvećeg uspjeha Novih fosila i danas, smatra Sanja, nije velika, iako se danas glazba više radi na računalima, a puno manje na instrumentima, što je šteta za mnoge talentirane i izvanredne mlade glazbenike.

- Naravno, i tržište za rad je puno manje pa je gužva. Uz to je i kriza, a u krizi se ljudi prvo odriču kulture i zabave - dodaje.

Sanja je otvorena i za nove glazbene suradnje, a na domaćoj sceni ima svoje favorite.

- Teško mi je izdvojiti samo neke, kako ne bih nepravedno nekoga izostavila. Volim cure iz Meritasa, volim grupu Pavel, Sara Renar je super. Za suradnju sam uvijek otvorena - priča Sanja.

Uz Nove fosile posljednjih par godina Sanja Doležal dio je i grupe Ladies zajedno s Brankom Delić, Majom Vučić i Ivanom Radovniković.

Klavir obožava

- Ladies je projekt Branke Delić. Okupila je četiri cure, no dobro, i jednu gospođu, pa povremeno zajedno zapjevamo. Uvijek se tome veselim jer mi je super družiti se s Majom, Ivanom i Brankom. Branka je napisala nedavno jedan super tekst o vječnoj ženskoj temi - gladovanju, mršavljenju. Baš sam se dobro nasmijala kad mi ga je pročitala. Možda najesen snimimo tu pjesmu. Bit će smijeha - najavila je Sanja.

U mladosti je Sanja uživala u sviranju klavira za koji je rijetko kasnije imala vremena, iako često razmišlja o tome da se opusti uz svoj omiljeni instrument. Ipak, skladanje joj nikad nije bila jača strana.

- Nikada nisam skladala, nisam tako talentirana. Voljela sam zapisivati neke svoje misli, stihove, ali i tu mislim da nisam dovoljno dobra. Klavir obožavam, nažalost, premalo vježbam. Stalno se pravdam kako ima vremena i da ću jednoga dana sjesti i odsvirati nekoliko pjesama za svoju dušu - kaže pjevačica.

Foto: Neja Markičević / CROPIX

A kad se poželi mira i opuštanja, Sanja bez iznimke odlazi u svoju kuću na Mrežnici gdje je proživjela neke od svojih najljepših trenutaka, a koja je bila i mjesto okupljanja i druženja njezinih kolega glazbenika. Tamo su nastajale brojne pjesme i osmišljali se novi projekti.

Moji snovi

- Mrežnica je moj raj, moj mir. Tamo se najbolje osjećam. Tamo sam doma. Jednoga dana sigurno ću se tamo preseliti... možda i prije. Česta su druženja s obitelji i prijateljima i drago mi je što vole doći tamo, svi osjećaju tu čaroliju. Idealno provedeno slobodno vrijeme upravo je moja rijeka, šum slapova, dobra knjiga i čaša crnog vina - opisuje.

Uz Mrežnicu su vezani i Sanjini planovi za ljetni odmor iako će ljeto provesti uglavnom radno, kombinirajući televiziju i nastupe s Vladimirom Kočišem Zecom i Marinkom Colnagom.

- Emisija ide svakoga dana, bez prestanka... neki koncerti, a između toga moja Mrežnica. S Novim fosilima nastupam kontinuirano od 2005. godine. Nije to često, ali taman da nam bude užitak. Zato mi nije teško uskladiti posao na televiziji i glazbu. Televizija mi je sada ipak prioritet - tvrdi Sanja.

A ima li i danas neostvarenih ambicija?

- Nemate vi dosta mjesta u novinama za nabrajanje mojih snova... ne bih rekla ambicija. Ako se ostvari barem dio, bit ću još sretnija, a sada sam sretna - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:41