TOMO BUTINA

'Supruga i ja zajedno smo uredili naš dom. Zadnja je ipak bila moja...'

 Drago Sopta/Cropix

ZAGREB - Tomislav Butina i njegova supruga Ana-Marija u društvu najbližih prijatelja danas su iz svog novog doma na zagrebačkom Ružičnjaku krenuli prema Ateni, gradu u kojem će dočekati Novu godinu.

- Svima to toplo preporučam. Dobro, mi smo tu i malo sentimentalno vezani jer smo u Grčkoj živjeli, ali uvjeravam vas da je novogodišnji doček ondje uvijek sjajan i neponovljiv - priča 35-godišnji nogometni golman Dinama, koji je u doba kada je branio za Olympiakos stekao mnogo prijatelja.

- A sad će ti moji grčki prijatelji upoznati naše zagrebačke frendove, koji su se i sami željeli uvjeriti je li doček Nove godine u restoranu u središtu Atene u kojem se svira buzuki stvarno fenomenalan, kako smo im to supruga i ja ispričali - objašnjava Butina. Nada se da će i 2010. godinu dočekati baš kao i 2009., na velikom tulumu među petstotinjak ljudi koji plešu uz buzuki.

Obići će prijatelje

- U Ateni ćemo nakon slavlja ostati još oko tjedan dana da bismo Ana-Marija i ja imali vremena obići sve naše tamošnje prijatelje. Nikud nam se ne žuri jer znamo da su nam djeca u sigurnim rukama. Sedmogodišnja Magdalena u to će doba s našim kumovima ići na skijanje, a troipolmjesečnog Hrvoja čuvat će djed i baka - govori Tomislav, koji je Božić u krugu svoje obitelji prvi put dočekao u njihovu zagrebačkom domu.

- To nam je bila i svojevrsna prilika da proslavimo useljenje. U novi stan ušli smo nedavno, a tijekom božićnih blagdana posjetili su nas naši najbliži, čemu se najviše veselila Magdalena, jer su joj svi donosili poklone - smije se Butina, koji krov nad glavom dijeli s ministrom Gordanom Jandrokovićem, dugogodišnjim obiteljskim prijateljem. Prijateljstvo je dodatno učvršćeno kada su Sonja Jandroković i Ana-Marija Butina jedna drugoj postale vjenčane kume, a Butina ne može naći riječi hvale za svoje prve susjede Jandrokoviće.

- Dugogodišnji smo frendovi, ministra sam poznavao mnogo prije nego što je postao ministar i mogu vam reći da se nimalo nije promijenio. Sa Sonjom i Gordanom smo Ana-Marija i ja baš dobri, često smo i ljetovali zajedno, pa smo tako zajedno odlučili napraviti i kuću u Zagrebu.

Njih dvojica uživaju

Mogu reći da imam najboljeg susjeda na svijetu! Kako ni njega ni mene zbog posla jako često nema kod kuće, baš uživamo svaki put kad se vidimo - kaže nogometaš u čijem se domu sve vrti oko klinaca, a najviše oko malenog Hrvoja, koji je na svijet došao u rujnu. Maleni obožava kad ga draga njegova sestra Magdalena koja, unatoč tome što će u siječnju navršiti sedam godina, već pohađa drugi razred osnovne škole.

- U školu je ranije krenula jer smo tada živjeli u inozemstvu, a ondje djeca u osnovnu školu idu kad navrše pet godina. Tako je i ona automatski vani krenula u prvi razred, a ovo mi je lijepa prilika da je pohvalim jer je izuzetno vrijedna i marljiva školarka, kojoj nikad ništa nije teško.

Nakon dolaska u Zagreb žena i ja smo, naravno, malo strahovali kako će se Magdalena uklopiti, ali pokazala nam je da smo se bojali bez razloga. Na testiranju su, naime, ovdašnji profesori odredili da je ona s pet i pol godina, koliko je tada imala, spremna za prvi razred, pa tako sada već ide u drugi - objašnjava ponosni tata, kojem njegovi klinci uvijek izmame osmijeh na lice.

- Ponekad iz prikrajka gledam Magdalenu kako se igra s Hrvojem, koji je još uvijek bebica i ništa ne kuži, ali sretno zaguguće čim mu se ona približi. Magdalena obožava Hrvoja, ljubi ga po cijele dane, on je njoj, jer je i ona mala, poput najdraže igračke. Baš ga voli. Planiramo li supruga i ja imati još djece? Ne znam. I Hrvoje nam je, koji je došao šest godina nakon Magdalene, bio svojevrsni božji dar - priznaje nogometaš, koji posljednjih tjedana uživa u svom novom domu.

Kvartovski pustolov

- Zbog posla često sam se selio, ali ovo je sad napokon ‘to’. Stvarno mi je tu lijepo, non-stop to govorim, a supruga me zafrkava i podsjeća na činjenicu da je svima nama sve ono što je novo uvijek najljepše. Nov mi je i kvart, tek ga polako otkrivam. Najbitnije mi je to što je Magdalenina škola nekoliko minuta pješice od naše kuće, a nije nevažno ni što je blizu Dinamov stadion pa ne moram više sate i sate gubiti na putu za posao, kao kada smo živjeli u Velikoj Gorici - priča Butina, koji je i najzaslužniji za izgled stana.

- Volim minimalizam, ali stan sam uredio tako da ima nekoliko tema. Moj omiljeni dio doma, uz kamin, klasičnije je uređen, ali ima i dijelova stana koji su skockani u modernijem stilu, može se reći čak da su futuristički.

U uređivanju smo odluke supruga i ja donosili zajednički, ali moja je bila zadnja, s čim se ona složila jer zna da obožavam umjetnost i uređivanje. Ma bitno je da nam je svima doma lijepo i udobno - govori Butina, koji je Magdaleninu sobu dao obojiti u ružičasto, Hrvojevu u plavo i zelenkasto, a dnevni je boravak u bijeloj boji.

Najbolje ispred kamina

- Kao veliki ljubitelj umjetnosti i skupljač umjetničkih slika neke prostore uredio sam tako da zadovoljim svoju strast. Konkretno, pazio sam da se meni najdraži umjetnički predmeti uklope, da sve skladno diše - kaže vlasnik dvoetažnog prostora, koji ne želi otkriti koliko njegov dom ima kvadrata.

- Veličina nije uvijek najbitnija - govori Butina, koji ipak otkriva da Magdalena i Hrvoje imaju svatko svoju sobu. Tu je još i spavaća soba odraslih, Tomislavova radna soba, te veliki dnevni boravak u kojem obitelj provodi većinu vremena.

- Svaki dio doma mi je drag, ali nekako najviše vremena provodim ispred kamina. Tu se najbolje osjećam - završava Butina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:30