GASI SE POPULARNI KVIZ

U 521 emisiji samo jedna milijunašica

Samo najuspješnijima Tarik je podijelio oko 17 milijuna kuna, a profesorica književnosti Mira Bićanić 2002. godine jedina je osvojila milijun kuna
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - Nakon sedam sezona na malim ekranima, u nedjelju, 30. svibnja, bit će emitirana posljednja emisija popularnog kviza HTV-a “Tko želi biti milijunaš?” Atmosfera na prekjučerašnjem snimanju posljednje emisije bila je opuštena i nije bilo većih naznaka da je ovo zadnji put da će natjecatelji sjesti u “vrući stolac” ispred voditelja

te pokušati postati idući hrvatski milijunaš dok ih u publici bodri 80 ljudi.

Zadnji 1220. igrač

- Situacija je tužna i žao mi je što se gase formati omiljeni kod gledatelja, poput “Najslabije karike” i “Milijunaša”, koji ćemo gledati do kraja svibnja, a nakon toga ga više neće biti na HTV-u. Dakle, “Milijunaš” s HTV-a odlazi nakon sedam sezona, ili 521 emisije. Kroz televizijski studio do svibnja će proći 5210 natjecatelja, a preko puta Tarika sjest će 1220. natjecatelj. Sve to uz prosječnu gledanost od 16 posto. A to je sjajan rezultat, s obzirom na tolike godine prikazivanja - rekao je Mario Sedmak, urednik Kontakt programa na HTV-u.

Velika gledanost

Zanimljivo je, sad kad se kviz ukida, da je “Milijunaš” bio najgledanija emisija Zabavnog programa HTV-a u posljednjih 15 godina. Podsjetimo, neuspjeh Marija Solde i njegov gubitak milijun kuna u završnici HTV-ova kviza najgledaniji je događaj na našim televizijama otkako se u nas sustavno mjeri gledanost. Taj je kviz emitiran 14. ožujka 2004., a gledalo ga je, prema podacima agencije AGB Nielsen, čak 47,38 posto hrvatske publike. Kada se postoci pretvore u broj stanovnika, to je izdanje kviza gledao 1,974.041 gledatelj.

HTV će “Milijunaša” najesen zamijeniti kvizom “1 protiv 100”, koji će i dalje voditi Tarik Filipović.

- Podjednako se dobro osjećam u oba kviza. Nije mi dosadilo voditi “Milijunaša”, naprotiv, uživao sam, ali život ide dalje. Bio je to prelijep period, no svemu dođe kraj - kaže voditelj Tarik Filipović koji je u rujnu prošle godine zamalo dobio otkaz zbog jedne opaske o zagrebačkoj dječjoj bolnici u Klaićevoj. Čini se da zbog te opaske glumac i voditelj nije ništa manje popularan kod gledatelja te se tako na snimanju zadnje emisije čak i pridružio publici koja je imala sreću prisustvovati završetku snimanja kviza.

Gađanje na 15. pitanje

Otkad je prvi put emitiran 2002., studijem “Milijunaša” je prodefiliralo 5210 potencijalnih milijunaša, od kojih je milijun osvojila jedino profesorica književnosti Mira Bićanić, no valja znati da je čak još petnaest natjecatelja otvorilo milijunsko, 15. pitanje.

Osim Mire Bićanić, koja je točno odgovorila na milijunsko pitanje, od ostalih četrnaest natjecatelja, 11 ih je osvojilo 500 tisuća kuna, dok su trojica pogrešno “gađala” i otišla kući sa 32.000 kuna. Onih koji su osvojili 250 tisuća kuna bilo je 40-ak pa se lako može zaključiti da su samo najnajuspješniji igrači u sedam sezona odnijeli oko 17 milijuna kuna.

Recesija ih nije ni dotakla

Recesija pak nije dotakla taj kviz, ali je posljednja sezona ipak po nečemu postala posebna. Naime, prema riječima urednice ‘Milijunaša’, Maje Jurković, u ovoj sezoni kviz je imao čak 300 posto više prijavljenih natjecatelja od 18 do 22 godine, od kojih je dio pokazao uistinu zavidno znanje.

- Novac je mlađim natjecateljima uglavnom bio tek na trećem mjestu motivacije, više ih je poticala potreba za dokazivanjem i znatiželja - objasnila je M. Jurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:55