PRIZNANJE STRUKE

VIDEO: ZRINKU TUTIĆU PORIN ZA ŽIVOTNO DJELO Njegove pjesme tri puta su nas predstavljale na Eurosongu, a i jedan je od autora hita 'Moja domovina'...

 Boris Hnatjuk

Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu, a ovogodišnjim dobitnicima - skladatelju, producentu i kantautoru Zrinku Tutiću, dirigentu, kompozitoru i akademiku Zoranu Juraniću te jednoj od naših najstarijih klapa, Lučici - statua će biti uručena na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu.

Zrinko Tutić jedan je od najistaknutijih i najznačajnijih umjetnika na domaćoj glazbenoj sceni. Kao kompozitor prvi put se pojavio na Zagrebačkom festivalu 1974. godine, gdje je Ksenija Erker pjevala njegovu pjesmu 'Doći će dan', kao kantautor je debitirao 1977. sa skladbom 'Nepoznata, tako ću te zvati', a prvi nastup na istom festivalu imao je 1981., kad je izveo pjesmu 'Doris'.

Do 1985. snimio je četiri kantautorska albuma, a njegove pjesme tri puta su predstavljale Jugoslaviju i Hrvatsku na Eurosongu. Prvi put je 1986. u Bergenu Doris Dragović pjevala 'Željo moja', Tajči je u Zagrebu 1990. nastupala s 'Hajde da ludujemo', a Maja Blagdan u Oslu nas je 1996. predstavljala sa 'Sveta ljubavi' te osvojila visoko četvrto mjesto.

Tutić je pisao i pjesme za djecu. Uz Rajka Dujmića autor je hita 'Moja domovina', a radio je i glazbu za filmove 'Zlatne godine', 'Putovanje tamnom polutkom', 'Nausikaja', 'Kad mrtvi zapjevaju' i 'Garcia'.

Dobitnik je dvije Zlatne Arene, kao producent potpisuje više od 30 visokotiražnih albuma, a također je i jedan od osnivača nagrade Porin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:32