TKO JE TITO VILANOVA?

Vjeruju da je bio mozak svih Barcinih uspjeha

Postoji teorija da je Vilanova samo ‘čuvar klupe’ dok Luis Enrique, De Boer ili čak Xavi ne budu spremni preuzeti žezlo - navodi urednik španjolskog Eurosporta

Može li neiskusni, vječni trener broj dva provesti svoju volju nad egom superzvijezda kao što su Lionel Messi i, osobito, playboy Gerard Piquet?

To je ključno pitanje koje je preplavilo tiskovine i portale nakon što su predsjednik Barcelone Rosell i sportski direktor Zubizareta pustili bijeli dim iznad Nou Campa, proglasivši dugogodišnjega Guardiolina pomoćnika njegovim nasljednikom i tako prije početka zaključili “igru” kladionica kojima je Tito bio tek u talonu.

- Postoji zabrinutost da bi Vilanovu igrači i dalje mogli doživljavati kao broj 2. Važno je da seniori Puyol, Xavi, Iniesta i Valdes budu uz Tita. Dobije li ih na svoju stranu, moći će upravljati momčadi - smatra Jorge Ordas, nogometni urednik španjolskog Eurosporta, te otvoreno provlači vrlo zanimljivu tezu koja je u stilu čestih nagađanja u kuloarima hrvatske nogometne reprezentacije da je pravi mozak Bilićeva stožera bio Prosinečki.

Odani vojnik kluba

- Mnogi vjeruju da je zapravo Vilanova bio pravi mozak svih Barceloninih uspjeha, kreator taktike i treninga u polju - kaže Ordes o čovjeku bez stvarnog iskustva prvog trenera.

Godinu i pol stariji od Guardiole, Tito Vilanova (42) ima skromnu profesionalnu igračku karijeru - u Primeri je odigrao samo 26 utakmica sa Celtom iz Viga te je u novijoj povijesti Barcelone nakon Louisa Van Gaala prvi trener na klupi slavnoga katalonskog kluba koji kao nogometaš nije ostvario zapaženu međunarodnu karijeru.

Jedni kažu da Barcelona izvanredno vrednuje vjernost, a Tito Vilanova odan je i privržen čovjek. Bio je pomoćnik Guardioli u B momčadi Barcelone, s Guardiolom je stigao kao pomoćnik u glavni Barcelonin stožer 2008. i bio mu je vjerna sjena, premda je više puta dobio ponude za samostalni posao.

Podrška Mourinha

- Postoji teorija da je Vilanova samo ‘čuvar klupe’ dok Luis Enrique, De Boer ili čak Xavi ne budu spremni preuzeti žezlo - navodi urednik španjolskog Eurosporta, no smatra da bi to bio prerizičan eksperiment slavnoga kluba koji će i u sezoni koja dolazi voditi bitku do golih kraljeva s Mourinhovim Realom. Može li Vilanova ostati hladnokrvan pod takvim pritiskom i odolijeti svim Mourinhovim provokacijama, pitaju se španjolski mediji i podsjećaju na Mourinhov prst u oko Vilanove lanjskoga kolovoza na Nou Campu gdje je Barca još jednom porazila Real i uzela mu i Superkup.

Mourinho se nekoliko mjeseci poslije iskupio ljudskom gestom. Prije operacije tumora žlijezda slinovnica prošloga studenoga Mourinho je Vilanovi poslao poruku podrške. Vilanova se brzo i dobro oporavio. Sad će ga čekati neke drugačije poruke s Mouova repertoara... Nitko zasad niti ne nagađa kako će se postaviti Tito...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:23