EUROPSKA LIGA

VIDEO Livaja postigao prvijenac za Inter i oduševio trenera: 'Bio je fantastičan!'

Ivan Strinić odigrao je svih 90 minuta u sastavu Dnjipra, dok je Nikola Kalinić cijelu susret prosjedio na klupi za pričuve
 AP

Japanac Yuto Nagatomo golom u drugoj minuti sudačke nadoknade na San Siru spasio je Inter poraza od Rubina iz Kazana u 1. kolu Europske lige - završilo je 2-2 - ali to je utakmica koja nam je bila najzanimljivija zbog zapaženog nastupa Marka Livaje za Inter.

U prvoj utakmici koju je zaigrao od prve minute u dresu „crno-plavih“ iz Milana, 19-godišnji Livaja zabio je svoj prvi gol za Inter. Protiv Rubin Kazana na San Siru na startu Europske lige Kaštelanin je zabio u 39. minuti.

Livaja je zabio gol glavom iz blizine, bio je najspretniji u gužvi u petercu nakon centaršuta sa gol-aut linije Argentinca Cambiassa. Reagirao je na pravi način, u stilu pravog golgetera, u duelu sa protivničkim stoperima Livaja je prebacio loptu glavom u mrežu .

Bio je to gol za izjenačenje Intera (1-1) nakon što su Rusi poveli u 17. minuti golom Rjanzaceva. Inter je primio gol nakon penala kojeg je tukao Izraelac Natcho, a obranio ga je Slovenac Handanović. No odbijenu loptu Rjanzancev je zakucao u mrežu.

Trener Intera Andrea Stramaccioni dao je priliku Livaji da igra od prve minute, zaigrao je u vršku napada u tandemu sa Antoniom Cassanom. Prvi napadač „crno-plavi“ Diego Milito ostao je na klupi, kao i Wesley Sneider. Bio je to planirani „turnover“ jer je Interu važna prvenstvena utakmica sa Sienom u nedjelju.

Milito je ušao u igru u 60. minuti zamijenivši upravo Livaju koji je napuštajući travnjak pobrao aplauz gledatelja na tribinama San Sira. Odigrao je dobru partiju. Ne samo zbog gola nego ukupnog dojma kojeg je ostavio. Nije mu išlo na ruku tu što je Inter odigrao dosta slabu utakmicu, s puno pogrešaka i nepovezanosti u igri, posebno u prvom poluvremenu.

U takvoj igri Livaja se izborio za neke dobre situacije, a prije gola imao je jedan sličan pokušaj kad je njegov udarac glavom otišao preko vratiju. Ipak najbolju šansu je imao na početku drugog poluvremena kad ga je u jednom kontranapadu Cassano lansirao u odličnu poziciju. Livaja se našao na lijevoj strani iskosa, na rubu kaznenog prostora, odakle je tukao snažno, ali je lopta otišla preko grede.

Rubin je bio blizu pobjede nakon što je centarfor iz Venezuele Rondon zabio u 84. minuti za 2-1, ali Inter je spasio već spomenuti Nagatomo.

Kako bilo, ovo je velika stvar za Marka Livaju koji je prije nepunih mjesec dana navršio 19 godina. Rođen je 26. kolovoza 1993., a ve je postavio jedan rekord: sa 18 godina je najmlađi Hrvat koji je debitirao u Serie A, a da prije toga nije upisao nijedan nastup u HNL-u što je također raritet.

Bilo je to lani u dresu Cesena gdje je bio dva mjeseca na posudbi iz Intera. U Ceseni je Livaja upisao tri nastupa, a Inter ga je vratio natrag da bi igrao za mladu momčad „crno-plavih“, „primaveru“ s kojom je bio prvak Europe i osvojio je prvenstvo Italije.

Ovog ljeta je Livaja - koji ima ugovor s Interom na četiri godine - imao je pozive da dođe na posudbu u španjolski Espanyol, ali ga trener Stramaccioni nije želio pustiti. Također je imao pozive iz Sampdorie te povratnika u Bundesligu Eintracht iz Frankfurt, ali je Inter stavio veto na te pozive.

Ima simbolike u tome da je Livaja debitirao u dresu Intera upravo protiv svog bivšeg kluba Hajduka u utakmici 3. prekola Europske lige na Poljudu kad je ušao u igru zadnjih dvadeset minuta. U Serie A za Inter je upisao samo jedan nastup (9 minuta u prvom kolu protiv Pescare).

Ova utakmica sigurno će mu koristiti da ojača svoj status u Interu gdje se bori za mjesto u sastavu pored asova kao što su Milito i Cassano. Trener Stramaccioni izuzetno cijeni hrvatskog nogometaša. Nakon utakmice s Rubinom, Stramaccioni je kazao:

- Jako sam zadovoljan s Livajom. Odigrao je fantastičnu utakmicu. U tog mladića klase '93 imam veliko povjerenje.

Hrvatski reprezentativci Strinić i Kalinić koji kruh zarađuju u ukrajinskom Dnjipru, pobjedom su otvorili natjecanje po skupinama Europa lige. Dnjipro je na svom stadionu slavio 2-0 protiv PSV-a, sa Strinićem koji je odradio svih 90. minuta, dok je Nikola Kalinić pobjedu svojih suigrača pratio s klupe za rezervne igrače. a u istoj skupini je Napoli s 4-0 bio bolji od AIK-a čiju mrežu čuva Ivan Turina.

Prvu pobjedu u sezoni ubilježio je Liverpool koji je izvukao tri boda na gostovanju kod Young Boysa u utakmici koju je obilježila prava golijada. Na koncu je završilo 5-3 za goste iz Engleske koji su igrali u bitno pomlađenom sastavu. Zanimljivo je bilo u Mariboru gdje je prvak Slovenije i momčad koju je Dinamo izbacio iz play offa Lige prvaka ugostila Panathinaikos i ispratila ga u Atenu s tri pogotka. Dejan Mezga zamjenjen je u 85. minuti.

Skupina A

Udinese – Anži 1-1 (Di Natale 90+2 / Padelli 45-ag)

Young Boys – Liverpool 3-5 (Nuzzolo 38, Ojala 53, Zarate 3 / Ojala 4-ag, Wisdom 40, Coates 67, Shelvey 76, 88)

Skupina B

Hapoel TA – Atletico M. 0-3 (Rodriguez 37, Diego Costa 40, Raul Garcia 63)

Viktoria Plzen – Academica Coimbra 3-1 (Horvath 47, Duriš 58, Rajtoral 80 / Wilson Eduardo 19)

Skupina C

AEL – Borussia M. 0-0

Fenerbahçe – Marseille 2-2 (Caner Erkin 28, Alex 57 / Valbuena 83, A. Ayew 90+4)

Skupina D

Bordeaux - Club Brugge 4-0 (Sane 13, Gouffran 27, Engels 47-ag, Jussie 66)

Maritimo - Newcastle 0-0

Skupina E

Kopenhagen - Molde 2-1 (Claudemir 20, Cornelius 74 / Diouf 45+1)

Stuttgart - Steaua Bukurešt 2-2 (Ibišević 5, Niedermeier 85 / Chipciu 6, Rusescu 80-11m)

Skupina F

Dnjipro - PSV 2-0 (Matheus 50, Hutchinson 58-ag)

Napoli - AIK 4-0 (Vargas 6, 46, 69, Džemaili 90)

Skupina J

Maribor - Panathinaikos 3-0 (Berić 25, Ibraimi 62, Tavares 88-11m)

Tottenham - Lazio 0-0

Skupina K

Bayer L - Metalist Harkiv 0-0

Rapid Beč - Rosenborg 1-2 (Katzer 65 / Elyounoussi 18, Dorsin 60)

Skupina L

Twente - Hannover 96 2-2 (Janssen 7, Chadli 54 / Sobiech 67, Wisgerhof 73-ag)

Levante Helsingborg 1-0 (Juanfran 40)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:50