PIŠE H. SLIŠKOVIĆ

ANALIZA ZAGREBAČKOG DIJELA EUROBASKETA Pogledajte tko je od Hrvata bio najbolji, a tko su dužnici!

Prije nego što se u Lilleu prvi put podbaci lopta, pogledajmo što su hrvatski reprezentativci pokazali u pet zagrebačkih utakmica
 CROPIX

Do utakmice protiv Gruzije je manje-više sve bilo u redu. Znalo se koje su najbolje strane u igri hrvatske reprezentacije i, što je još važnije, koji nedostaci se moraju ispraviti. Vanjski šut i protok lopte u napadu su stvari koje su najviše nedostajale. Obrana je četiri dana bila na visokoj razini, a ako kemija između igrača i dalje postoji, obrana niti u osmini finala neće zakazati.

Jako je važno i da se prestane s mlakim ulascima u utakmicu i ranim padom u rezultatski zaostatak. Važnost sljedeće utakmice, kao i svijest o onome što donosi, trebala bi pokrenuti igrače od prve sekunde. I spriječiti odustajanje i predaju koja se dogodila pet minuta prije kraja utakmice koja nije mogla promijeniti plasman Hrvatske. Prije nego što se u Lilleu prvi put podbaci lopta, pogledajmo što su hrvatski reprezentativci pokazali u pet zagrebačkih utakmica.

KRUNO SIMON

Hrvatski MVP u ovih pet kola. Najbolji strijelac (14.6 po utakmici) i asistent (4.2), treći skakač (5.4), jedini s postotkom šuta iznad 50 posto. U prijelomnim trenucima preuzimao i razigravačku ulogu. Razumijevanjem i čitanjem igre nadoknađivao fizičke nedostatke.

DARIO ŠARIĆ

Igrač s najvećom minutažom (28.2), najbolji skakač (6.0), ali i s najviše izgubljenih lopti (2.8). Prva četiri dana odličan, pokazao da može biti ključan igrač Hrvatske iako mu je tek 21 godina, ali protiv Gruzijaca izgledao kao početnik na košarkaškom školovanju. Kad nema energije bolje da nije na parketu. Obavezno mora popraviti slobodna bacanja (10/23, očajnih 43.5 posto).

BOJAN BOGDANOVIĆ

Izgubljeni treninzi zbog ozljede gležnja te blaži potres mozga koji je zaradio protiv Slovenije potpuno su ga izbacili iz šuterske forme, a zbog njih niti fizički nije na vrhunskoj razini. Trideset posto iz igre, trica na četiri utakmice 3/19. Do koševa dolazio prodorima i s crte sl. bacanja. Priznao da mora popraviti obranu.

LUKA ŽORIĆ

Do utakmice protiv Gruzije igrao kao u najboljim danima, primjerice u prvoj sezoni u Unicaji. Smiren i energičan. Stizao na svaku loptu, pogađao šutove s pet metara, podizao intenzitet u obrani. Najbolji bloker (0.8, sve četiri protiv Slovenije).

ANTE TOMIĆ

Uz Ukića najosporavaniji hrvatski reprezentativac iako ga svijet doživljava najboljim centrom izvan NBA-a. U Perasovićevom sustavu se snalazi bolje nego kod Repeše. Pokazao je više čvrstoće, čak se bacao na parket i zakucavao. S više odlučnosti u napadu i malo bržim reakcijama bit će još veća prednost Hrvatske.

ROKO UKIĆ

Već dugo nije bio ovako raspoložen u bojama reprezentacije, vjerojatno zbog toga što se riješio problema s tetivama koje su ga mučile nekoliko godina. Nakon Simona ima najviše asistencija (2.8). Na početku odrađivao posao koji mu je Perasović namijenio, u posljednjim utakmicama malo slabije. Može biti još i bolji u obrani.

DAMJAN RUDEŽ

Bez šuta je malo koristi od njegove igre. Pamtimo samo kreativnu dionicu protiv Slovenije. U 60 minuta igre nije pogodio niti jednu dvicu (0/6), ubacio samo dvije trice (2/13). Ukupno iz igre očajnih 10.5 posto. Zabrinjavajuće brojke, ali još gore će biti ako je izgubio samopouzdanje. Jedina “četvorka” koja mijenja Šarića.

ROK STIPČEVIĆ

I njega muči šut. Traži se veća preciznost, posebno kada na njemu nije uloga kreativca nego se pomakne na šutersku poziciju. Trenutačno na slabih 23.8 posto iz igre (5/21), trica na 20 posto (3/15). S takvim brojkama neće dobiti više minuta.

MARIO HEZONJA

Od očaja do oduševljenja. Tricama i zakucavanjima diže publiku, ali potrebno je više da ne bi bio samo “košarkaš za highlightse”. Prije svega koncentracije kako ne bi bio najslabija karika koju će suparnici prvu napasti. U obrani igrači koje čuva često ostanu sami, u napadu ponekad nema strpljenja i brza s pogrešnim odlukama. No, sve je to proces odrastanja. Tek su mu 20 i vidi se da mu nedostaje minuta u seniorskoj košarci.

DONTAYE DRAPER

I dalje tjelesno nespreman. Od trećeg kola Perasović ga je stavio u početnu petorku, ali rijetko ga više puta vraća u igri. Potrebna nam je njegova agresivnost u obrani, brze ruke, ali i napadačka kreativnost kako bi protok lopte bio kvalitetniji.

MIRO BILAN

Kada je protiv Slovenije Šarić dobio prednost u odnosu na Bilana na “petici”, upitali smo se zašto ga je Perasović uopće pozvao. Kasnijih četiri minute dobro iskoristio. Ukupno premalo igrao (9 minuta) za ozbiljniju ocjenu.

MARKO TOMAS

Očekivalo se da će u Zagrebu odigrati barem jednu utakmicu, ali kaže da još uvijek nije spreman. Valjda će u Lilleu moći. Potreban je reprezentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:36