OPORAVAK NA VIDIKU

CIBONA PREDSTAVILA NOVU UPRAVU Petrović: 'Imat ćemo najjeftiniju momčad u povijesti kluba'

 Davor Pongračić / CROPIX

Košarkaški klub Cibona ima novi peteročlani Upravni odbor sastavljen isključivo od gospodarstvenika, koji bi trebao jamčiti financijsku stabilnost, a za dvije do tri godine pokrenuti i proces privatizacije kluba, rečeno je u petak na konferenciji za medije u klupskim prostorijama.

Ivan Artuković, Dubravko Kmetović, Marko Udovičić, Miljenko Rebić i Aleksandar Petrović kao predsjednik kluba, u utorak su imenovani za članove novog Upravnog odbora Košarkaškog kluba Cibona. U petak su Artuković i Petrović predstavili medijima program po kojem će Cibona izaći iz razdoblja neizvjesnosti oko opstanka i uploviti u zonu financijske stabilnosti.

Prema osmogodišnjem planu na kojem se temelji predstečajna nagodba, Cibona bi se trebala riješiti svih dugova prema vjerovnicima, urediti poslovanje kluba, a uz sve to ispunjavati i sportske ambicije. Tako se već sada zna koliki će biti proračun za prvu momčad u sljedećoj sezoni.

"Na bazi desetorice igrača, kojima će biti priključena i dvojica iz našeg juniorskog pogona, momčad će koštati 430.000 eura neto. U momčadi će biti jedan kvalitetan Amerikanac koji će našim mladim igračima dati ono što im nedostaje. To je najjeftinija momčad u Ciboninoj povijesti, ali će biti kompetitivna", rekao je Aleksandar Petrović, koji će i dalje ostati na čelu kluba u ulozi predsjednika, iako je želio tu ulogu prepustiti Ivanu Artukoviću, članu Upravnog odbora Francka, tvrke koja je trenutno najveći Cibonin sponzor.

"S obzirom na obveze koje imam kao član Uprave Francka, u ovome trenutku ne bi bilo moguće u potpunosti se posvetiti odgovornostima koje nosi funkcija predsjednika Cibone, posebice u ovom prijelaznom razdoblju koje zahtjeva iznadprosječan angažman. Stoga je dogovor da Aleksandar Petrović i dalje obnaša tu dužnost. On je u kratkome razdoblju napravio ključne poteze za stabilno funkcioniranje kluba. Franck, kao najdugovječniji sponzor Cibone, podržava ovaj novi ustroj i način vođenja kluba gdje se naglasak stavlja na poslovna znanja i iskustvo, a upravo tu vidim prostor za svoj doprinos. Vizija je jasna – Cibona kao zdrav i uspješan klub", naglasio je Artuković.

Jasnu viziju razvoja mladih igrača i racionalnog trošenja sredstava koja su im na raspolaganju, Cibonini čelnici pokazali su već u ovoj sezoni, kad su se odrekli borbe za doigravanje u ABA ligi puštajući igrače poput Damira Markote, Jerela Blassingamea i Jure Lalića da odu iz kluba u potrazi za unosnijim ugovorima, a da pritom nisu ugrozili opstanak u regionalnoj ligi.

"Tad smo se okrenuli prvenstvu Hrvatske i otvorili prostor mladim igračima da što spremniji dočekaju natjecanje koje predstavlja naš sportski cilj godine. Čak smo i uštedili 50.000 eura koje smo bili spremni potrošiti", istaknuo je Petrović.

U okviru domaćeg prvenstva Cibona će tražiti plasman u regionalnu ligu, što znači da mora biti među tri najbolje momčadi koje će hrvatsku košarku predstavljati u sljedećoj sezoni ABA lige.

Petrović tvrdi da će Cibona do 1. kolovoza podmiriti sva dugovanja prema igračima za sezonu koja je u tijeku te da će u novu sezonu ući s generalnim sponzorom i novim članovima Upravnog odbora. "Očekujem da će 1. rujna Upravni odbor imati minimalno sedam članova, a nadam se i devet", rekao je.

Oni bi trebali omogućiti da Cibona može normalno podmirivati sve financijske obveze koje bi u prvoj od osam sanacijskih godina trebale biti na razini 8,5 milijuna kuna, a potom oko 10,3 milijuna kuna. Tu su i sredstva iz gradskog proračuna na koja Cibona računa.

"Od Grada želimo samo ono što nam pripada prema kriterijima", rekao je Petrović i najavio da će klub krenuti u proces privatizacije: "Ideja je da za dvije do tri godine privatiziramo klub. To je moja želja i realno je za očekivati da će se to dogoditi. Ali iz ove perspektive kad smo bili na rubu provalije i malo je nedostajalo da Cibona nestane, to mi se čini svjetlosnim godinama daleko."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:29