HRVATSKA SUTRA

HEZONJA ĆE IGRATI ZA HRVATSKU Bližnji tvrde: 'Mario neće uzeti španjolsko državljantsvo'

Hezonja, Planinić i Radošević su tri mlada igrača prepuna tjelesne moći. A upravo je ta moć manjkala hrvatskoj reprezentaciji u utakmicama za medalje
 Nenad Dugi / CROPIX

Nakon Eurobasketa , prvi puta u tko zna koliko godina, nema nezadovoljnih. Igrači koriste slobodne dane, pogled na ljeto nije im donio muku u želucu, umorni su, ali i orni zapeti za klupske obveze.

Od 12 igrača koji su bili u Sloveniji nitko nije doveo u pitanje igranje za reprezentaciju. Ovo ljeto stvorilo je neku novu kemiju i sada će se okupljanja reprezentacije čekati s nestrpljenjem. Uostalom, Jasmin Repeša , koji nema ugovor za izborničku poziciju, ali treba računati na to da će i dalje biti izbornik, već je pokazao smjer u kojemu će osvježivati reprezentaciju.

- Patili smo u atleticizmu, fizičkoj moći...

Slovenskom dijelu momčadi tako treba pridodati jednog koji ima oboje i da nije ozlijedio mišić na završnim pripremama u Crikvenici, bio bi unutra, a riječ je o Marku Tomasu.

Treba ozbiljno računati i na onog koji je posljednji otpao s priprema jer Darko Planinić ima i atleticizam i fizičku moć, a takva gromada nam treba u reketu. Naravno, ako se ove sezone bude razvijao na način na koji svi priželjkujemo.

Puno je zanimljivije provjeriti koji bi to mogli biti novi igrači za hrvatsku vrstu. Prvo ime koje svi spominju, čak je i Repeša dao nasluti da bi bio na pripremama, a možda i u Sloveniji da je bio zdrav, jest Barcelonina nada, čovjek kojemu je ovo ljeto otvoreno mjesto u prvoj momčadi - Mario Hezonja. Ovaj 18-godišnji Dubrovčanin ima i atleticizam i fizičku moć, programirana je zvijezda i u ovoj bi sezoni trebao doživjeti ekspanziju. Na Hezonju svakako treba računati, a priče oko mogućeg španjolskog državljanstva su neistinite. Hezonja će igrati za Hrvatsku do kraja karijere, tvrde njemu bližnji. Iako, treba akceptirati i da ima skeptika po tom pitanju. No, nadamo se da se neće dogoditi.

Leon Radošević ove je sezone u ALBA-i, a spremao se cijelo ljeto da bi doveo svoju košarku na višu razinu. On je jedinica za energiju, on ima NBA tijelo, a za popravljanje igre koristio mu je rad cijelo ljeto s Dinom Rađom. Radošević je platio Rađi sate i sate treninga, Rađa nije bio baš jeftin, ali to ulaganje Radoševića dobar je znak za ono što bi trebala ponuditi nadolazeća sezona. Svakako s njim treba ozbiljno razgovarati, a pomoći će i kemija koja je stvorena u Sloveniji, pa bi se Radošević mogao ukazati na pripremama sljedeće ljeto.

Postoji i čitav niz igrača koji će ispred sebe imati zanimljivu sezonu i netko od njih mogao bi iskočiti. Svakako se očekuje daljnji napredak Frana Pilepića, koji je ostao u Bilbau, bit će zanimljivo što će ove sezone Jasmin Repeša napraviti od Luke Babića, Ivana Ramljaka, Gorana Sutona, Mire Bilana, pa čak, i ako ostane, od - Tomislava Zubčića.

Pomno treba pratiti što u SAD-u radi Mislav Brzoja, kao i kakva će sezona biti Stanka Baraća u Efesu, kojega bi također mogle razbuditi povoljne konotacije oko reprezentacije.

Još jedan igrač koji je zanimljiv potencijal za reprezentaciju jest Domagoj Bošnjak iz Širokog, tu su u perspektivi i Marko Arapović, Lovro Mazalin, braća Bender, Ante Žižić. No, njihovo će vrijeme doći ili za Rio, ili nakon njega.

I dalje smo tanki na playmakerskim pozicijama, pa treba pomno pratiti razvoj Paola Marinellija u Olimpiji (on želi igrati samo za Hrvatsku!), kao i Tonija Katića u Širokom ili Martina Junakovića u Ciboni. Da, i Antu Delaša u Cedeviti.

Također, Didi Draper ima 29 godina, s njim nema problema, on će se odazivati dok bude potrebno, ali svakako treba obratiti pažnju na to kako će se, recimo, u Cedeviti snaći Nolan Smith. Za premosnicu dok ne odgojimo barem tri-četiri prava playa...

I naravno, sve ono što je Hrvatska napravila u Sloveniji daje veliku startnu prednost sadašnjoj reprezentaciji. Ovo koji nisu bili u Sloveniju moraju biti kudikamo bolji da bi zauzeli mjesto bilo koga od reprezentacije koja je osvojila četvrto mjesto, plus Marka Tomasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:55