SLUŽBENO POTVRĐENO

HRVATSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA IMA NOVOG IZBORNIKA Aco Petrović i treći put za kormilom

 Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatski košarkaški savez i službeno je potvrdio Acu Petrovića kao novog izbornika hrvatske reprezentacije i nasljednika Velimira Perasovića.

Da će Petroviće preuzeti kormilo reprezentacije po treći put bilo je zapravo poznato i jučer, a HKS je danas na službenoj presici potvrdio njegov izbor.

"Upravni odbor HKS-a prihvatio je prijedlog Stručnog savjeta i nakon razgovora sa svim kandidatima odredio da izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije za kvalifikacijski olimpijski turnir u Torinu i za Olimpijske igre u Rio de Janeiru bude Aleksandar Petrović", rekao je u srijedu nakon sastanka Upravnog odbora predsjednik HKS-a Ivan Šuker.

"Nakon neočekivanog razgovora s Perasovićem malo su nas razvukli duže nego li je bilo očekivano, Joke i ja smo se rastrčali i obavili puno razgovora. I s Tabakom i s Nazorom koji se nisu smatrali spremnim za ovu kaciju, s Acom, Jusupom, Trinchierijem i Mršićem. Izbor je sveden na Jusupa, Mršića i Petrovića. Veljko tvrdi da je premlad da bi ga se gurnulo u delikatnu akciju, a između Jusupa i Ace prevagnulo je da Aco ima daleko veće iskustvo i da je sposoban napraviti veliki rezultat. Na kraju su se svi složili da je to njegova prednost. I Toni i Stojko i ja ćemo mu pomoći, da zajedno napravimo dobar rezultat“, rekao je Dino Rađa, predsjednik stručnog savjeta HKS-a.

"Hvala stručnom savjetu koji me je predložio, upravnom odboru koji me izabrao treći put na klupi Hrvatske. Čast mi je ponovno biti na klupi Hrvatske. Radostan sam, ovo je specifična situacija i nadam se da ću obaviti kvalitetan posao“, poručio je novi izbornik Petrović.

Petrović je trenutno na dužnosti izvršnog dopredsjednika Cibone, član je Stručnog savjeta i Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS), tijela krovne košarkaške organizacije koja su ga predložila i dodijelila mu treći izbornički mandat.

Nekadašnji proslavljeni košarkaš u svojoj je trenerskoj karijeri sudjelovao kao pomoćnik Petru Skansiju u osvajanju prve hrvatske momčadske olimpijske medalje, kad su naši košarkaši predvođeni pokojnim Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Stojkom Vrankovićem osvojili srebro na OI u Barceloni 1992. godine, igrajući u finalu protiv originalnog američkog Dream Teama.

Petrović je po prvi put preuzeo izborničku funkciju u hrvatskoj reprezentaciji za Europsko prvenstvo 1995. godine u Ateni, gdje je Hrvatska poražena u polufinalu od Litve, a u borbi za broncu svladala domaću reprezentaciju. Bila je to posljednja velika medalja za hrvatske košarkaše na seniorskoj razini, a sve do EuroBasketa u Sloveniji 2013. godine, Hrvatska se nije našla u borbi za odličja.

Drugi izbornički mandat na hrvatskoj klupi Petrović je odradio na Europskom prvenstvu 2001. godine u Turskoj, gdje je naša reprezentacija nesretno poražena u četvrtfinalu od Turske, a izbornik odmah po završetku prvenstva podnio ostavku.

Iz Petrovićeve recentne trenerske biografije valja izdvojiti razdoblje rada u Cedeviti, koju je doveo do završnog turnira i trećeg mjesta u Eurokupu 2011. godine, a u toj je sezoni osvojio i nagradu za najboljeg trenera tog natjecanja. Osim u Hrvatskoj, Petrović je izbornički posao radio i na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine koju je vodio na EuroBasketu 2013. u Sloveniji te na prilično nesretan način ispao u skupini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:38