POTRAGA TRAJE

HRVATSKA PRVI PUT DOBIVA STRANCA ZA IZBORNIKA? Menadžerski krugovi otkrivaju tko bi mogao naslijediti Perasovića

 Lennart Preiss / Getty

Nemoguće je ovih dana dobiti bilo kakvu informaciju iz Hrvatskog košarkaškog saveza oko odluke o novom izborniku. Nakon odbijenice Baskonije u hrvatskoj želji da posao izbornika nastavi Velimir Perasović, pa i nakon objašnjenja Nevena Spahije da je HKS zakasnio sa svojom željom za njim, jer on je u međuvremenu već složio planove za ovo ljeto, Stručni savjet HKS-a povukao se u ilegalu.

Dino Rađa odmah po povratku iz Vitorije jasno je kazao.

- Nećemo izlaziti ni s jednim imenom u javnost dok oko njega ne postignemo dogovor. Kad bude sve jasno, svi ćete znati tko je to.

I sasvim je sigurno da se proteklih dana, u medijskoj zavjetrini, dogovaralo, okretali su se telefoni i nešto bi od toga trebalo postati jasnije onoga trenutka kad se održi sljedeća sjednica Stručnog savjeta, a ona će održati do konca tjedna.

U međuvremenu počela se širiti priča - koju je opet bilo nemoguće provjeriti, jer svi o svemu šute - da su se u igru za izbornika opet upleli strani treneri. A o tome, kao ideji, Sportske su novosti pisale još po svršetku SP-a 2014, kad je postalo jasno da Jasmin Repeša više neće biti hrvatski izbornik, a Velimir Perasović imao tada čvrst ugovor s Valencijom. Negdje putem u ovim se izborima - valjda vjerujući da će se sklopiti dogovor s Perasovićem (ili Spahijom) - odustalo od ideje stranca na klupi, da bi ona, doduše kuloarski, opet zaiskrila posljednjih dana.

Informacije koje stižu iz menadžerskih krugova iz Europe govore da je vrlo moguće da novi hrvatski izbornik bude Talijan s hrvatskim korijenima Andrea Trinchieri, sadašnji trener Bamberga, nekada Cantua i Uniksa, ali i grčke reprezentacije na Eurobasketu 2013.

Trinchieri nije novo ime među kandidatima za izbornika, uostalom, SN ga je više puta spominjao kao modernog, kvalitetnog, ali i trenera koji bi se vrlo lako uklopio u naš milje. Čovjek govori, između ostalog, sasvim solidno hrvatski, veliki je zaljubljenik u našu košarku, ali i u igrače.

Stranac kao poruka

Zbiva li se tu išta više od (polu)informacija, koje se šire Europom, pokazat će idući dani. No, ako je opet zaživjela opcija sa stranim trenerima, ne treba tu odbacivati ni priču oko Grka Dimitrisa Itoudisa, trenera CSKA i zagrebačkog studenta, još jednog trenera koji bi Hrvatskoj, poput Trinchierija, utkao novu dimenziju.

Naravno, odluka o tome da postoji prostor za izbornika-stranca, u igru ubacuje i neka druga imena. Poput ljudi koji su bliski s nekim članovima Stručnog savjeta, kao što su Slovenac Jure Zdovc ili još jedan Grk Panagiotis Giannakis, oba s reprezentativnim iskustvima iza sebe.

Konačno, sve ovo ne mora biti točno, pa Stručni savjet može ostati i na domaćoj opciji. Ako bude tako, onda su tu već poznati kandidati Danijel Jusup, Veljko Mršić, Ante Nazor, Žan Tabak ili Dražen Anzulović.

Do konca tjedna možda stvari budu jasnije, ali ne treba dvojiti u to da bi izbor stranca bio i određena poruka o tome kakve su nam ambicije ovo ljeto, ali i da je hrvatska reprezentacija i te kako zanimljiva priča ponajboljima trenerima u Europi. Stekao se, naime, dojam posljednjih dana da neke domaće opcije i nisu baš bezuvjetno gledale na ideju oko hrvatske klupe.

HKS bi ovim potezom okrenuo stvar naopačke.

Ipak, treba za sve još malo strpljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:25