PIŠE H. SLIŠKOVIĆ

TKO BI SE TOME NADAO? Sjajne vijesti za hrvatsku košarku unatoč debaklu na Eurobasketu

 Cropix

Sudeći prema posljednjem Europskom prvenstvu, mnogi će reći da im tamo nije mjesto, ali hrvatski košarkaši dobili su novu priliku kvalificirati se na Olimpijske igre na kojima su posljednji put igrali prije osam godina u Pekingu.

Nakon što je Fiba objavila da će Beograd, Torino i Manila od 4. do 10. srpnja biti domaćini kvalifikacijskih turnira, lista europskih sudionika se pomaknula za dva mjesta pa su pravo nastupa dobili još Latvija i Hrvatska koja je nakon nečasnog poraza od Češke prvenstvo završila na devetome mjestu. Ulaskom na olimpijske kvalifikacije Hrvatska se automatski plasirala na Eurobasket 2017. godine.

Sad su na potezu Stručni savjet i Upravni odbor HKS-a, koji što prije trebaju pronaći izbornika. Ako podrže želju dijela igrača za ostankom Velimira Perasovića, potrebno je što prije saznati želi li on i dalje voditi reprezentaciju, ali i utvrditi mogućnost njegova dogovora s Baskonijom jer španjolska liga i dalje brani trenerima klubova vođenje nacionalnih reprezentacija. Sudjelovanje u kvalifikacijama odgodilo bi drastično pomlađivanje reprezentacije, ali svježa krv na većini pozicija je nužna.

Zbog malog broja dana između okončanja nacionalnih liga i kvalifikacijskog turnira reprezentacije neće imati klasične pripreme, nego će se ti dani koristiti za osvježavanje i uigravanje.

Osim tri domaćina, Latvije i Hrvatske, u kvalifikacijama će još igrati Francuska, Grčka, Češka, Kanada, Portoriko, Meksiko, Novi Zeland, Iran, Japan, Libanon, Angola, Senegal i Tunis. U svakoj skupini bit će šest reprezentacija, a u Rio idu samo pobjednici. Ždrijeb je 26. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:49