POZADINA SKANDALA

VELIKI HRVATSKI TALENT POSTAO ŽRTVA POHLEPE 'Neće nama talijanski agenti diktirati što ćemo raditi'

Prvog dana SP-a u košarci za igrače do 19 godina Hrvatska je ostala bez ključnog igrača, ali ne zbog ozljede ili neke druge više sile, nego pohlepe i osobnih interesa

Umjesto da se na startu Svjetskog prvenstva priča isključivo o njihovom talentu i o budućnosti hrvatske košarke, nastup hrvatske U-19 reprezentacije na Kreti začinjen je ružnom pričom.

Prvog dana natjecanja Hrvatska je ostala bez ključnog igrača, ali ne zbog ozljede ili neke druge više sile, nego pohlepe i osobnih interesa. Otpao je 18-godišnji Dragan Bender, jedan od najtalentiranijih igrača svijeta u ovom godištu, koji je figurirao kao kandidat za MVP-ja prvenstva i kojemu mnogi već prognoziraju Top 5 izbor na draftu u 2016.

Bender je reprezentaciju napustio jer mu njegov sponzor Adidas, s kojim surađuje od 2013., nije dopustio da igra u tenisicama Jordan Branda. Radi se o proizvodu Nikea, s kojim je Hrvatski košarkaški savez lani sklopio ekskluzivni 11-godišnji ugovor na svim razinama ispod seniorske. Iako se isti slučaj pojavio i s drugim U-19 reprezentativcima, Žižićem i Zubcem, kod njih je spor riješen i pristali su igrati u „jordanicama“.

Bender, iako je htio, nije nastupio jer su mu iz Adidasa zaprijetili visokom novčanom kaznom, a njegov menadžer Maurizio Balducci naložio mu je da ne smije igrati. Zbog čega kompromis nije postignut, kao i toliko puta dosad, upitali smo šefa delegacije HKS-a Vladu Vanjka.

- Nema tu diskusije ni kompromisa. Bender nije poštivao pravila i za nas je taj slučaj završen. Ako ne želi igrati u našoj opremi, onda neće igrati. Ne može nama talijanski agent diktirati što ćemo mi u Hrvatskoj raditi. Moramo štititi interese reprezentacije, interes ugovora s Nikeom koji ne možemo riskirati zbog jednog igrača. To bi bilo nakaradno - rekao je Vanjak.

Opet je nejasno zašto se dvije strane nisu mogle dogovoriti, budući da HKS već ima iskustva s privatnim ugovorima igrača. Kada je na SP-u 2011. sponzor bio Adidas, u istom se problemu našao Dario Šarić, koji je imao ugovor s Nikeom. U zadnji čas pronađen je zajednički jezik pa je skandal izbjegnut. Sada nitko nije htio popustiti.

- Ako maloljetna djeca već potpisuju ugovore, to ne znači da se ne moraju držati naših pravilnika. Zna se koja je vertikala ponašanja. Bender je došao ovdje i rekao da neće igrati. Mi to nismo znali, da jesmo, doveli bismo drugog igrača. Koliko god on bio kvalitetan, nitko nije nezamjenjiv. Kada bismo popustili, otvorila bi se Pandorina kutija i svatko bi mogao raditi što hoće - dodaje Vanjak.

Drugi izvor, međutim, tvrdi da su u Savezu dobro znali što ih čeka. Osoba bliska Benderu rekla nam je da se HKS ponašao nezainteresirano.

- Iz Adidasa su na vrijeme poslali obavijest, no Savez nije reagirao. Puno prije SP-a znalo se da će do doći do ove situacije. Na Kretu je došlo pola NBA skauta, a on sada ne igra. Prošle godine je bila ista stvar, Adidas se tada digao na noge i nije htio igraču platiti bonus, nastala je velika frka. I sada se priča ponavlja. Do kojeg je nivoa otišla, najbolje vam govori činjenica da je prvi čovjek Adidas Globala osobno nazvao Bendera - otkriva naš izvor.

Vanjak tvrdi da sponzori inače toleriraju iznimke na velikim natjecanjima, no ovog su puta, ističe, odlučili „neki sitni privatni interesi pojedinaca“.

- Nikada nam se ovo nije dogodilo, a uvijek je dio igrača imao svoje ugovore. Tu je neka sasvim druga igra u pitanju. Najviše mi je žao maloga, jer on nije sam donio odluku, a trebao je. Žao nam je, no tu nema popusta ni sentimenta. Imamo mi i druge igrače - zaključio je.

Benderov menadžer:'Jako smo tužni, nisu imali sportski interes'

Drugu stranu priče potražili smo kod Benderova menadžera Maurizija Balduccija. On nas je uputio na izjavu koju je dao američkom portalu Draft Express.

- Iz Saveza su mi rekli: ako neće nositi Jordan Brand tenisice, onda neće igrati. Jako smo tužni, Dragan je htio braniti boje svoje zemlje, no očito su im komercijalni interesi bili ispred sportskih. Žalostan sam zbog njegovog trenera i suigrača, jer su se odlično pripremili za turnir - rekao je Balducci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30