'ZAKUCAVANJE SMRTI'

VIDEO: DAN KAD JE VINCE CARTER ZADIVIO SVIJET 15 godina od najboljeg zakucavanja u povijesti!

Weis je zabezeknuto gledao oko sebe ne vjerujući što se dogodilo, dok se Carter prizemljio i poviknuo iz sveg glasa s pogledom prema vrhu dvorane
25 Sep 2000: Vince Carter of the USA in action during the Mens Basketball match against France at the Sydney Showground Dome on Day Ten of the Sydney 2000 Olympic Games in Sydney, Australia. \ Mandatory Credit: Darren McNamara /Allsport
 Darren McNamara / Getty Images

Prije točno 15 godina, 25. rujna 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sydneyju igralo se finale košarkaškog turnira između četvrte inkarnacije američkog Dream Teama i Francuske.

Amerikanci su prije toga preživjeli pravu dramu protiv Litve u polufinalu, čiji su košarkaši bili jednu tricu udaljeni od najvećeg nacionalnog šoka u košarci još od poraza u Münchenu 1972. od strane tadašnjeg Sovjetskog Saveza. No, Jasikevičius je promašio, a košarkaši Dream Teama, nedostojni te titule u usporedbi s orginalom iz Barcelone, vidno su odahnuli.

Pa ipak, dojam su popravili u finalu protiv Francuza. Ne toliko zahvaljujući pobjedi od 106-94 i novoj zlatnoj medalji, koliko najatraktivnijem potezu u povijesti košarke. Igrala se treća četvrtina utakmice, SAD je vodio 69-54, a 198 cm visoki Vince Carter je ukrao loptu na suparničkoj polovici i napravio tri koraka prema košu Francuza gdje ga je čekao 218 cm visoki Frederic Weis. No, to nije spriječilo Cartera da se vine u zrak i doslovno preskoči gromadu pod obručem i desnom rukom silovito zakucao loptu.

Weis je zabezeknuto gledao oko sebe ne vjerujući što se dogodilo, dok se Carter prizemljio i poviknuo iz sveg glasa s pogledom prema vrhu dvorane. Komentatori diljem svijeta ostali su u šoku, Jason Kidd je poslije utakmice potez nazvao najboljim koji je ikada vidio u košarci, a francuski mediji raspisali su se sljedeći dan o 'zakucavanju smrti'.

U svakom slučaju, bila je to godina Vincea Cartera. U veljači je oduševio svijet pobjedom na natjecanju u zakucavanjima tijekom tijekom All star vikenda, gdje je prezentirao dotad neviđene akrobacije na velikoj sceni. Prosjekom od 25.7 poena bio je i prvi strijelac svojih Raptorsa te momčad iz Toronta uveo u prvi play-off u povijesti franšize. Kasnije je promijenio nekoliko klubova, naslov nikada nije vidio, ali je osam puta nastupao na All star utakmici te premašio brojku od 20 000 poena u svojoj NBA karijeri koja još uvijek traje (trenutno igra za Memphis Grizzliese)

Pa ipak, prije svega će ostati zapamćen kao najbolji 'dunker' u povijesti košarke, i to ne samo zbog zvjerskog zakucavanja preko Weisa. Pogledajte ispod video s njegovih top 100 zakucavanja u karijeri i sve će vam biti jasno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:50