NBA PLAYOFF

VIDEO Dobro došli na sjever: Raptorsi i moćni Biyombo nanijeli Cavsima prvi poraz u doigravanju

Lebron James i Bismack Biyombo
 Reuters / USA Today Sports

Fanovi književne sage "Pjesma vatre i leda", poznatije milijunima po HBO seriji "Igre prijestolja", znaju da je Sjever opasno mjesto na kojem se i najmanje greške skupo plaćaju. U subotu navečer Toronto je podsjetio goste iz Clevelanda da ni u NBA ligi stvari nisu mnogo drugačije.

Pod sloganom "Mi, Sjever!" Raptorsi su rezultatom 99-84 nanijeli Cavsima prvi poraz u ovogodišnjem doigravanju i tako im uskratili šansu da dođu do treće metle u nizu i obore rekord za najbolji start u povijesti playoffa. S druge strane, momčad Toronta je pobjedom ispisala povijest franšize, budući da od osnivanja 1995. Raptorsi ni jednom nisu došli do finala Istoka.

Prema tom pothvatu vodili su ih odlični DeRozan s 32 poena (šut iz igre 12/24, slobodna 8/9) i probuđeni Lowry s 20 poena, ali prije svih moćni kongoanski centar Bismack Biyombo. Iako se nije nazabijao (tek 7 poena), Biyombo je s monstruoznih 26 skokova ispod koševa uspostavio svoje kraljevstvo te s 4 blokade spriječio nekoliko "laganih" poena Cavsa.

Posebno je bio upečatljiv trenutak u drugoj četvrtini kad je blokirao polaganje Irvinga te zatim u stilu legendarnog Dikembea Mutomba zamahao prstom s porukom "ne pod mojim košem, momak!". Prema Biyombu, legendarni član Kuće slavnih dao mu je svoj blagoslov da koristi potez koji je bekovima 90-ih ulijevao strah u kosti.

Na drugoj strani Cavaliersi su skupo platili katastrofalno izdanje dvije od tri najveće zvijezde. Irving i Love skupa su zabili tek 16 poena (Love mizernih 3) za koje su potrošili 28 šuteva - kroz mrežicu prošla tek četiri. Stoga ni tradicionalno odlični LeBron James (24 poena, 8 asista, 5 skokova) i neočekivano dobri J. R. Smith (22 poena) nisu mogli okrenuti utakmicu u korist gostujuće momčadi.

Najbizarniji potez u redovima Cavsa je bez sumnje pripao Tristanu Thompsonu koji se pokačio s Biyombom pa u gužvi laktom nokautirao LeBrona Jamesa. Nije baš mučko ubojstvo Jona Snowa od strane braće iz Noćne straže, ali ako se na parket složeni LeBron osjećao pomalo izdanim, nitko mu ne bi zamjerio.

Pobjedom osokoljeni Raptorsi će pred svojim fanatičnim navijačima u ponedjeljak imati priliku da izjednače seriju i dodatno učine stvari zanimljivima, dok LeBron mora odraditi rundu šamaranja po Irvingu i Loveu kako im se partija iz noćne more više ne bi ponovile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:47