KAKVA PRIČA

VIDEO: Warriorsi uspjeli nemoguće! Steph Curry i društvo srušili su rekord Jordanovih Bullsa

 Kyle Terada-USA TODAY Sports

U noći u kojoj je svoju posljednju utakmicu u karijeri odigrao Kobe Bryant, srušen je jedan veliki rekord NBA lige.

Naime, Golden State Wariorsi su pobjedom nad Memphis Grizzliesima došli do svoje 73. pobjede u sezoni, te tako postali momčad koja je u regularnom dijelu NBA sezone imala najviše pobjeda u povijesti NBA.

Michael Jordan i njegovi Chicago Bullsi imali su 72. pobjede, ali nikad niko nije došao ni blizu tog rekorda. Do večeras.

Steph Currry i društvo pokazali su gostima iz Memphisa da željno žele rekord, pa je rezultat na semaforu nakon prvog poluvremena glasio 70:50 u korist Golden Statea i već je tada bilo jasno da večeras pada veliki rekord.

Godina je 1996. Mjesto radnje gradić El Segundo u Californiji. Sparan ljetni dan dodatno je užaren što su se velike košarkaške zvijezde okupile u ovom gradiću od nekih 10.000 stanovnika južno od Los Angelesa u kome se nalazi trening centar LA Lakersa.

Svi čekaju da vide zvijezde, ali taj je dan najviše pažnje privukao 17-godišnji klinac. Ćelav, mršav, miran i tih, nije privlačio pažnju na sebe pojavom, već činjenicom da su se zbog njega Lakersi odrekli velike zvijezde.

Vjerojatno ga niti jedan navijač koji se taj dan okupio u trening centru nije prepoznao, a čuvari su ga jedva pustili u dvoranu, ne vjerujući da se uopće radi o nekom sportašu.

- Mali, kako se zoveš ti?, pitali su ga na ulazu.

- Kobe Bryant.

Kada je tadašnji generalni menadžer LA Lakersa, legendarni Jerry West, na draftu Charlotte Hornetsima dao provjerenog centra, Srbina Vladu Divca za golobradog dječaka Kobea Bryanta, mnogi su ikonu NBA lige (njegova silueta se nalazi na logu najjače košarkaške lige na planeti op.a.) proglasili ludim.

"Pa, dobro da li je ovaj Jerry normalan?! Dao je provjerenog igrača, jednog od najboljih centara današnjice za nekog balavog klinca, kojem čak košarka nije broj 1".

Ovako su otprilike glasili komentari navijača nakon ovog tradea, ali West je znao da je otkrio dragulja. Međutim, ni on nije očekivao kako će tinejdžer kojega je doveo iz Charlotte Hornetsa postati jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

Za razliku od nogometa gdje se od davnina vodi polemika tko je najbolji svih vremena: "Pele ili Maradona", a u novije vrijeme "Messi ili Ronaldo", u košarci je to mnogo jednostavnije.

Broj jedan je rezerviran za neponovljivog i nedodirljivog Michaela Jordana, a titulu njegovog nasljednika prišivali su mnogima.

Anfernee "Penny" Hardaway, Grant Hill, Jerry Stackhouse... bili su samo neki od košarkaša koji su u jednom trenutku svoje karijere dobili epitet Jordanovog nasljednika. Niti jedan mu nije prišao ni blizu, a najbliži vrhu je bio upravo Kobe.

Ne, nećemo reći da je "Crna mamba" bio bolji od Air Jordana, ali je došao blizu. Jako blizu.

Bryant je 18 puta izabran u All- Star tim, 15 puta je izabran u najbolju petorku NBA, 12 puta je ušao u najbolju obrambenu petorku, dva puta je bio najbolji strijelac lige, sa Lakersima je osvojio pet naslova prvaka NBA, u karijeri je ubacio 33.583 poena, te je treći najbolji strijelac u povijesti NBA, iza Kareem Abdul-Jabbara i Karla Malonea.

Jutros je protiv Utah Jazza odigrao svoju posljednju utakmicu u karijeri, a upravo na susretu protiv Jazzera iz Salt Lake Citya se i promovirao u zvijezdu. Protivnik Lakersa u doigravanju 1997. godine u polufinalu Zapadne konferencije bili su moćni Utah Jazzeri, predvođeni vjerojatno najboljim dvojcem ikada, Johnom Stocktonom i Karlom Maloneom.

U odlučujućoj, petoj utakmici, Shaquille O'Neal je dobio šesti faul, Robert Horry isključujuću pogrešku, pa je sav teret pao na leđa 18-godišnjeg mladića.Nije Kobe čudesnom izvedbom sam porazio Jazz, Utah je prošla u finale sa 4:1 u seriji, ali je zvijezda je tada rođena. Bryant je promašio šut za pobjedu, ali je tada pokazao nešto što će ga pratiti kroz cijelu karijeru: Hrabrost.

"Kobe je jedini imao muda da šutira kada je trebalo", rekao je nakon te utakmice O'Neal.Itekako ih je imao. Jedan od nadimaka koje je dobio tokom karijere bio je i "gospodar sirene", a njegovi koševi sa zvukom sirene još će se mnogo godina vrtiti u NBA promotivnim videima.

Kompletnu karijeru, koja je jutros i službeno završila, proveo je u jednom klubu, LA Lakersima. Bryant je dres kluba iz Los Angelesa nosio punih 20 sezona, te je i po tome rekorder. Nikada prije u povijesti NBA se nije desilo da jedan igrač u istom klubu provede 20 sezona. Nitko, osim Kobea.

Igrači kao što je Bryant su rijetki, jako rijetki i pojave se svakih nekoliko desetljeća. Košarku je nakon odlaska Jordana učinio ponovo zanimljivom i iz tog razloga možemo biti sretni što smo živjeli u vremenu Kobea Bryanta. (Mirza Dautbegović)

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Nezaustavljiv je ponovo bio Curry, koji je već nakon dvije odigrane četvrtine na svom kontu imao 25 poena, te je tako nosio Wariorse do najboljeg skora u povijesti najjače košarkaške lige svijeta.

REZULTATI:

Charlotte - Orlando 117:103

Boston - Miami 98:88

Brooklyn - Toronto 96:103

Cleveland - Detroit 110:112

Washington - Atlanta 109:98

Milwaukee - Indiana 92:97

Chicago- Philadelphia 115:105

Minnesota - New Orleans 144:109

Houston - Sacramento 116:81

Dallas - San Antonio 91:96

Portland - Denver 107:99

Golden State - Memphis 125:104

L.A. Lakers - Utah 101:96

Phoenix - L.A. Clippers 114:105

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:22