UOČI NBA DRAFTA

'ŽELI BITI KAO KOBE BRYANT' Amerikanci u velikom stilu predstavili hrvatsku senzaciju

Mario posjeduje rijetko viđenu atletičnost za igrača iz Europe, uz odličan šut i vođenje lopte

Do NBA drafta preostala su još samo dva dana pa američki mediji izabacuju lavinu prognoza, glasina i tekstova u kojima predstavljaju najveće košarkaške nade na ovogodišnjem izboru igrača.

Novinar David Pick u članku za Bleacher report napisao je profil našeg Marija Hezonje u kojem je 20-godišnjeg Dubrovčanina prezentirao kao veliku nadu s beskompromisnim stavom i sampouzdanjem do neba.

Odmah na početku teksta naglašeno je kako Mario posjeduje rijetko viđenu atletičnost za igrača iz Europe uz odličan šut i vođenje lopte, čime je zanitrigirao većinu NBA skauta. Ipak, karakteristika koja ga najviše odvaja od ostatka igrača na draftu je njegov stav i karakter. Mladi igrač Barcelone još je od najmanjih dana želio biti u rangu s najboljim košarkašima na svijetu, a već od desete godine sanja kako će igrati za Lakerse, navodi Pick.

Citira se Mateja Mamića koji kaže da je "Hezonja jedini igrač na draftu koji vjeruje da bi mogao svladati Kobea Bryanta jedan na jedan". Mamić je zatim dodao: "Hezonju prati glas da je bahat, ali on uistinu nije takav. Puno je žrtvovao za svoju karijeru te naprosto pršti samopuzdanjem i vjerom u sebe."

Pick spominje kako je i legendarni srpski košarkaš Predrag Stojaković bio impresioniran stavom mladog Hrvata: "Mario je "bahat", ali na onaj dobar način. Trebat će mu taj tip mentalne čvrstine da bi uspio u NBA ligi." Takav pristup neodoljivo podsjeća na Bryanta koji je u NBA ligi od samog početka nije pokazivao strah prema nikome, već je igrao s čvrstom vjerom da nema boljeg od njega.

Autor teksta je također rezimirao proteklu Hezonjinu sezonu te podsjetio na period kad je Mario bio u nemilosti Barçinog trenera pa nije dobio priliku kakvu njegov talent zaslužuje. Na njegovoj poziciji u katalonskom divu igra legenda kluba Navarro koji je usprkos uznapredovalim godinama često dobivao prednost pred Dubrovčaninom. No, kad su se Navarro i Oleson ozlijedili Mario je dobro iskoristio svoju šansu.

A šansa je upravo ono što Hezonji treba u njegovoj rookie sezoni. Mariju u konačnici nije toliko bitno tko ga izabere dok god dobije priliku da odigra barem 25 minuta po utakmici i pokaže svoj talent i mogućnost napretka. U svakom slučaju, teško da će pasti ispod 8. picka na draftu kojeg imaju Pistonsi, dok ga neke prognoze stavljaju čak na 5. mjesto koje bi ga odvelo u Orlando Magic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:21