PETRIĆEV PREPOROD

‘Nitko od mene ništa nije očekivao, pa sam mogao opušteno igrati’

Napadač bundesligaša Hamburger SV-a trasirao je put prema pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije u Rigi pogotkom i asistencijom protiv Latvije na startu kvalifikacija za Euro
Riga, 030910.Gradski stadion Skonto.Prva utakmica kvalifikacija za europsko prvenstvo izmedju Latvije i Hrvatske.Na fotografiji: Mladen Petric i Pavles Mihadjuks. Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX

Djelić svoje raskošne bundesligaške kolekcije Mladen Petrić napokon je podijelio s navijačima hrvatske reprezentacije.

U Rigi je napadač HSV-a trasirao put prema pobjedi pogotkom i asistencijom i osim toga djelovao relaksirano i samouvjereno s loptom u nogama kao da hakla na školskom igralištu. Iskorak je, kaže, rezultat malog autogenog treninga.

- Iskreno, ovo je prvi put da sam utakmicu reprezentacije dočekao potpuno opušten, uspio sam zbaciti s leđa taj teret velikih očekivanja. Rekao sam sebi - igraj najbolje što znaš, pa ako bude dobro, OK. Ako ne bude, nije tragedija jer bit će još prilika. S puno samopouzdanja sam ušao u meč, pokušavao sam driblati, nekoliko puta ušao na šut, zabio, asistirao...

Bodovi u Rigi vrlo su bitni, stadion Skonta potencijalna je mina za Grke i Izraelce?

- Važno je bilo dobro startati, htjeli smo se vratiti u Hrvatsku s pobjedom, što je prvi korak u ostvarenju našeg plana od šest bodova na početku kvalifikacija. Prvo poluvrijeme je bilo komplicirano. Latvijci su se dobro branili, nisu nam ostavljali puno prostora, na svaki naš udarac netko bi iskočio iz domaćinova bloka. Prvi gol ih je nokautirao, konačno su se morali malo otvoriti nakon čega je bilo puno lakše.

Dobili ste novu ulogu, ofenzivni vezni igrač na desnoj strani?

- Zadovoljan sam. Ovu smo varijantu u posljednje vrijeme isprobavali i u klubu, tako da stvar nije potpuna nepoznanica. Ispalo je OK, jedan gol sam zabio, drugi pripremio Oliću.

Dobro ste se razumjeli sa Srnom na tih tridesetak kvadrata uz desnu aut-crtu?

- S obzirom na to da smo tek drugi put igrali zajedno u ovakvom rasporedu, bilo je više nego solidno. Imamo dobru komunikaciju u igri, pričamo, upozoravamo jedan drugog na slobodni prostor...

Grci su prosuli dva boda kao domaćini protiv Gruzije?

- Taj rezultat nam odgovara, iako podbačaj Grka ne mora ništa značiti uoči našeg međusobnog sudara u Zagrebu. Atmosfera u Grčkoj trenutačno nije najbolja, njihovoj reprezentaciji je lakše igrati u gostima nego pred domaćom publikom.

Povijesna četiri pogotka protiv Andore u Zagrebu 2006. godine

studeni 2001.

Mirko Jozić prvi ga je pozvao u nacionalnu momčad. U dvije pripremne utakmice na dalekoistočnoj turneji protiv Južne Koreje dobio je po poluvrijeme.

kolovoz 2002.

Nakon što nije pozvan na Svjetsko prvenstvo, vratio se u prijateljskoj utakmici protiv Walesa. U Varaždinu je završilo 1-1 uz njegov prvijenac za reprezentaciju.

kolovoz 2006.

Četiri je godine živio na marginama kada je reprezentacija u pitanju. Bilićevim dolaskom na klupu Petrić postaje standardni dio svake akcije.

listopad 2006.

Protivnik je u Maksimiru bila slabašna Andora, ali knjige rekorda ne pitaju za detalje. Postao je prvi (do sada i jedini) igrač koji je postigao četiri gola u jednoj utakmici za Hrvatsku.

studeni 2007.

Najveći trenutak karijere doživio je na Wembleyju. Bio je potpisnik nezaboravnog, trećeg gola kojim su nokautirani Englezi (3-2) i ostavljeni bez Eura 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12