SASTAV ZA IRSKU

Bilić zna osam igrača za otvaranje Eura! Tko će još među 11?

 Drago Sopta / CROPIX

Sukladno članku 6. Fifina Statuta, molimo igrače s transfer-liste da ne smetaju na terenu - kazat će Dario Srna dok na zagrijavanju s loptom prolazi pokraj Marija Mandžukića. Kapetan će se, naravno, pobrinuti da dosjetku čuju svi na rovinjskom stadionu jer zna da su sitne spačke “vegeta” dosadnim pripremnim jelima, provjereni začin za podizanje atmosfere u svlačionici.

Sezona frustracija

Srna, osim toga, zna da je Mandžukić ove sezone, usprkos povremenim okapanjima s klupskim trenerom Magathom, izrastao u jednu od moćnijih figura u nacionalnoj momčadi i da ga je dobro držati pod naponom. U dresu ne baš prejakog Wolfsburga u tridesetak je nastupa zabio 12 golova. Zajedno sa Srnom, u čiju je riznicu sletio novi pehar ukrajinskog prvaka, i Jelavićem, koji je proljetos terorizirao engleske stopere (11 golova u 16 nastupa za Everton), Mandžukić je najvredniji čip na Bilićevu stolu.

U idealnim bi okolnostima ključ svake priče o nacionalnoj momčadi bio Luka Modrić, ali iza njega je klupska sezona obilježena frustracijama i promjenjivom formom. Tottenham je sezonu završio na četvrtome mjestu, ali unatoč tome, u idealnoj se momčadi prvenstva nalaze trojica njegovih nogometaša među kojima ipak nije bilo mjesta za Modrića (upali su Bale, Parker i Walker).

Iz trofejnog rakursa najboljom sezonom u kampu nacionalne momčadi može se pohvaliti Ivan Perišić. S Borussijom je na dva kolosijeka stigao prije Bayerna i u taj je pothvat ugradio čak 40 nastupa te skupio osam pogodaka. Istina je, međutim, da se uglavnom upisivao kao joker s klupe zbog čega je ovog proljeća povremeno padao u depresiju i glasno se tužio na status.

Hoće li Perišić minutažu dobiti kod Bilića? Nije sigurno. Serija rovinjskih treninga otkrila je da izbornik u veznom redu važe između bundesligaškog šampiona i Ivana Rakitića koji je ove sezone postao žrtvom andaluzijske sieste. Premda je skupio 40 nastupa na svim Sevillinim frontama, 24-godišnjak se ne može pohvaliti velikim dometima. Oscilirao je u formi, postigao je jedan jedini pogodak (za “vatrene” osam u 39 nastupa), ali ipak je blizu udarne momčadi.

Strinić opet u kadru

U skupini zahvalnih klupskih igrača na koje se Bilić bez straha može osloniti danas su Pletikosa (igrač sezone u Rostovu), Vida kao najstandardniji član Dinamove obrane, Schildenfeld koji je izborio bundesligašku promociju, Vukojević (petu sezonu standardan u kijevskom Dinamu) i Dujmović čijoj je formi pomogao kratki izlet iza Pireneja. Ovdje možemo ubrojiti i Strinića, igrača koji je ponovno na Bilićevu radaru nakon kraćeg nestanka krajem prošle godine. Branič Dnjipra prvi je izbor na poziciji lijevog braniča.

Zapanjujuće je brojna skupina reprezentativaca stigla na pripreme pod egidom “iscijeđeni, premda zapravo svježi”. Za početak, Olić i Pranjić dolaze emotivno zgužvani poslije nevjerojatne sezone bavarskog diva u kojoj je momčad izgubila sve najvažnije utakmice.

Niko na margini

Iscijeđen se na rovinjskoj presici ukazao Josip Šimunić, pa račun za svoju slabašnu sezonu (ni 20 nastupa za Dinamo) isporučio nevidljivim vanjskim neprijateljima koji bi se, eto, radovali neuspjehu reprezentacije.

Podjednakim fondom utakmica može se pohvaliti i Niko Kranjčar koji prvi put pripreme za veliko natjecanje dočekuje na marginama sastava. Još slabije stoji Vedran Ćorluka čija je posudba u Leverkusen mirisala na uspjeh dok ga ozljeda nije izbacila iz takta. Iz Njemačke se vraća u London bogatiji za samo osam bundesligaških utakmica, ali kao Bilićev starter na mjestu stopera.

Eduardo, izmučen ozljedama, spreman je prihvatiti čak i ulogu jokera bez suvišnih potpitanja. Brojke kažu da mu sezona nije bila loša, 22 nastupa i sedam golova plus trofej, ali u stvarnosti je Dudu bio puno bliže ulozi epizodista. S druge strane, bio bi grijeh prekrižiti plemenitog nogometaša koji je često bio X-faktor u igri Bilićeva sastava. Svjež, ali u zagonetnom stanju, do Rovinja je stigao i Dejan Lovren, rekonvalescent nakon teže ozljede. Nikola Kalinić morat će pokazati nešto dramatično dobro protiv Estonije ako se želi ugurati na popis putnika…

Završetak putovanja

S turističkom vizom prema Austriji i Poljskoj putuju Subašić sa solidnom polusezonom u Monacu te dinamovci Kelava, Badelj i Vrsaljko, dok bi već ovaj vikend moglo završiti studijsko putovanje Blaževića, Buljata i Ive Iličevića koji je na rovinjskim treninzima najčešće mijenjao Strinića, što je pouzdan signal da ga izbornik ne vidi u ozbiljnijim kombinacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52