USPON I PAD IVANA BEBEKA

Europa ga je odbacila, u HNL-u je naučio lekciju, pa sudi uglavnom Dinamu

 Ronald Gorsic / CROPIX

Riječki arbitar Ivan Bebek ima gard, ugodnu fizičku vanjštinu i perfektno govori engleski jezik. Uz sudačku kvalitetu koja se podrazumijeva, Bebek zapravo posjeduje sve što Uefa traži. Čovjek koji je bio predodređen za velike stvari...

Vjetar u leđa imao je u genima. Otac Veselko bio je priznati sudac u bivšoj državi i šef sudačke organizacije u 90-ima, a u nogometnim krugovima kruži priča kako je Bebeku junioru poguranac za europski uzlet osigurao neimenovani Talijan s jakim vezama u Nyonu, a koji se često opuštao u Kvarnerskom zaljevu. Časnik za vezu bio je Duško Grabovac.

Kriza ili kraj karijere?

Relativno brzo stigao je do 2. razreda sudačke elite u kojem se nalazilo 13 najvećih talenata europskog suđenja. Na Euru 2008. bio je četvrti sudac, dok se SP u Južnoj Africi u njegovu slučaju spominjao kao “zicer”. No, onda su kola krenula nizbrdo. Neki će to nazvati krizom, ali predugo traje da bi se etiketirala prolaznom fazom.

Unatoč tome što u domaćim okvirima ima reputaciju “crčme de la crčme”, čini se kako nogometna Europa ne misli tako. Upravo suprotno, s obzirom da su ga prije nešto više od godinu dana degradirali iz 2. elitnog razreda. Šanse za povratak, a potom i ulazak u Uefinu elitu (24 najbolja suca), iščeznule su u listopadu 2011. kada je Bebek u Bilbau sudio utakmicu Europske lige Athletic Bilbao - Red Bull Salzburg. Nakon 70 minuta gosti su imali 2-0, a do kraja je Bilbao zabio dva gola iz kaznenih udaraca i imao igrača više. U Salzburgu su bjesnili na Bebeka, a kakav dojam je ostavio na domaćine najbolje opisuje naslov iz madridskog AS-a: “Bielsa je tražio božansku pomoć i dar u obliku dva penala pao mu je s neba”.

Calellova ruka

Možda su Bebekovi europski problemi samo refleksija onoga što mu se događalo u domaćem dvorištu. Teške dane imao je u veljači 2009. kada je na Poljudu pokazao na bijelu točku nakon što je Calello igrao rukom. Zdravko Mamić grmio je iz “modrog” salona i prijetio zahtjevom za izuzećem. Na koncu se svelo pod onu “tresla se brda, rodio se miš”. Jer, Dinamo je i bez tri boda s Poljuda uzeo naslov, a Calello je par mjeseci kasnije priznao kako je ipak igrao rukom. No, Bebek nije sudio “modrima” šest mjeseci... Vratio se u listopadu iste godine, a od tada je ukupno deset puta sudio “modrima”. Sedam puta je Dinamo pobijedio, dva puta remizirao i izgubio od Cibalije. Sudio je i dva derbija. Osim ovog u subotu, Bebek je dijelio pravdu u rujnu na Poljudu (1-1) kada je opravdano isključio Brkljaču.

U tih deset utakmica, Bebek je svirao pet kaznenih udaraca u korist Dinama i isključio tri protivnička igrača te jednom Bišćana. Istina, ni više ni manje nego što su Dinamu sudili Bebekove kolege, ali nije li šestomjesečna “magareća klupa” ipak utjecajala na Bebekov kriterij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:06