TIJESNA UTRKA

JURČEVIĆ PREKO SPORTSKIH NOVOSTI PORUČIO ČAČIĆU 'Halilović bi morao na EURO'

 Damir Krajač / Cropix

Ante Čačić krenuo je u “akciju Francuska” s 27 imena, Dominik Livaković dobio je tjedan za stjecanje samopouzdanja i od jučer je kod kuće, no izbornik do utorka navečer u 24 sata mora prekrižiti još trojicu.

- Čekat ćete ispred hotela do 23.50 - pomalo u šali pomalo u zbilji kazao je novinarima, međutim ostalo mu je još vrlo malo dvojbi. Istaknuo je:

- Slatke su brige kad birate između takvo kvalitetnih igrača. Važno je biti pošten prema svima i sve dobro odvagnuti, no na kraju kriterij je da ne gomilam nogometaše na jednoj ili dvije pozicije, a na pojedinima nemam alternacije. Zato će odluka o 23 biti po tome za koju ulogu mi tko treba.

Načelan bi raspored bio osam obrambenih te po šest veznih i napadača, međutim ne mora biti tako.

- Nije fiksno da će biti osam igrača obrane jer mnogi su polivalentni - kaže izbornik.

Duje Ćaleta-Car u Koprivnici nije debitirao i čini se da je prvi kandidat za kategoriju “višak”. Mladić o kojem Čačić koristi samo najljepše pridjeve, ne isključivo u službenim nastupima nego i neformalnim druženjima, ipak će vjerojatno na pravu šansu pričekati sljedeće kvalifikacije. Tko su još dvojica? Čop je dobar, Ćorić također, izbornik je pohvalio Roga što ga gura u mnogo bolju poziciju, nitko ne spominje Antolića, on bi mogao biti žrtva gužve u veznom redu. Čačić vidi Halilovića u Francuskoj i trebao bi se zbiti salto mortale u njegovoj glavi da prelomi drukčije.

Domagoj Antolić najbliži je da mu ime ne dođe na listu gostiju hotela Barriere du Golf, a između Ćorića i Roga trebalo bi se tražiti posljednje ime. Jer Čačić ih je s Moldavijom upravo testirao na pozicijama koje su nakrcane asovima od finala Lige prvaka do klubova Petice. Ćorić je zaigrao ulogu koju je namijenio Rakitiću, a kao alternaciju vidi Kramarića, ponekad i Kovačića, Rog je dobio mjesto Modrića, tu također puca Kovačić, ali i Brozović.

Golmani su Subašić, L. Kalinić i Vargić, obrana Srna, Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Schildenfeld, Jedvaj i Strinić, na zadnjim veznima Badelj, Brozović, Modrić i Kovačić, te ofenzivni vezni Rakitić s opcijom da tu ulijeće Kramarić.

- Andrej to izvrsno igra, zna koristi prostor, stalno je prisutan, ponudi se. Govorili su da izbjegava duele, no on zna pobjeći rivalu a da ni ne mora uči u fizički dvoboj s njim - govorio je Čačić.

Ako bude čovjek manje u obrani tu se onda otvara prostor za Roga ili Ćorića. Na krilima su desno Pjaca i Halilović, lijevo Perišić i Čop, u špici Mandžukić i N. Kalinić. I tako izgleda da je sve riješeno, osim jednog mjesta na kojem je Rog u prednosti pred Ćorićem. Međutim, dok Čačić ne pusti “bijeli dim” iz hotela Lone, uvijek je moguće da iznenadi, pa nitko ne treba klonuti duhom. Kako god odluči ne može bitno pogriješiti jer svaki igrač ima argumente zašto je taj.

Tko je bliže, a tko dalje od Francuske, čije su dionice narasle nakon 45 minuta na terenu s Moldavijom pitali smo Nikolu Jurčevića, koji je zajedno sa Slavenom Bilićem radio isti posao za dva Eura, Nenada Gračana, izbornika mladih, i Gorana Vučevića.

Svi će biti nositelji

Jurčević je bio najkonkretniji:

- Alen Halilović treba Čačiću. On ima drskost, iskustvo iz španjolske lige, može biti nepredvidljiv za bilo kojeg protivnika, idealan je za džokera. Ponekad djeluje egoistično, ali posjeduje kvalitetu kad treba okretati utakmicu. Ako je u prvom planu Pjaca, logična alternativa na desnoj strani je Halilović. Što se tiče ostalih mjesta, svi su kvalitetni.

Utakmica s Moldavijom, naglašava, nije mjerilo:

- Igralo se u nižem ritmu, vidjelo se da to nije dovoljno angažirana i motivirana Hrvatska. Po tom susretu izbornik ne bi trebao suditi tko će ići, mislim da je to već odlučio. Antolić ima najveću konkurenciju u veznom redu, sve je stvar koliko želi voditi igrača za te uloge, Rog je polivalentan, posjeduje određene sposobnosti, može biti upotrebljiv na nekoliko mjesta, Ćorić je najmlađi, ima potez, kvalitetu, dobar udarac... Pretpostavljam da će za jednu-dvije uloge dati šansu nekima mlađima. Iako nitko u utakmici s Moldavijom nije zaslužio ni velike plusove, da se nametnuo, niti kritike da bi trebao biti otpisan.

Gračan s mnogima navedenima radi tri godine, izbjegavao je imena, ali je istaknuo:

- Svi će oni jednom biti nositelji te reprezentacije jer imaju kvalitete i kao igrači i kao osobe. Izbornik će najbolje znati na pozicijama gdje mu treba tko će proći. Vrlo je bitno da si popunjen na svim mjestima, da igrače odabereš po sustavu u kojem ćeš igrati.

Goran Vučević drži, kao i Jurčević, da Čačić već sve zna:

- Ne može se po jednoj utakmici suditi, ako bi ta nekoga odvela u Francusku, takva bi odluka bila potpuno neispravna. Bilo je to ležerno ozračje susreta, ne znam koliko je dobro da se nije našlo jačeg protivnika, taj je dvoboj bio apatičan, mislim da je Čačić već puno ranije odlučio tko će ići na Euro.

Jedinstveni navijački sadržaj pronađi na Navijačnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:44