SASTANAK S PRVIM ČOVJEKOM UEFE

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ 'Želim dosljednu primjenu Zakona o sportu. Nogomet se ne igra samo zbog novca, prodaje igrača i uglednika u ložama'

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom na Pantovčaku
 Goran Mehkek/Hanza Media

Uz 15-minutni razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku, završen je posjet predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina Zagrebu. Tri točke postavile su se u tim razgovorima kao ključne: sigurnost, infrastruktura i depolitizacija.

S njima, vjeruju Grabar-Kitarović i Čeferin, hrvatski nogomet uspješno će zajednički koračati s Uefom u nove uspjehe, zaključak je kratkog, ali nadajmo se efektnog sastanka kojemu su sujdelovali i članovi 'nogometne vlade' na čelu s Davorom Šukerom. Pitanja, ipak, nisu bila dopuštena...

- Nogomet nije samo biznis, čak ni sport, nogomet je ljubav, strast i domoljublje... - započela je predsjednica RH. - To je temelj naših razgovora koji se sveo na tri teme: sigurnost, infrastruktura i depolitizacija. Kao prvo, naša je dužnost boriti se protiv svakog oblika nasilja, međutim, moramo se riješiti ne posljedica, već uzroka devijantnog ponašanja. Zabrinuta sam čuvši da bi svaki eksces mogao uzrokovati teške kazne, pa čak i izbacivanje Hrvatske iz natjecanja. Upravo stoga, moramo raditi, ponavljam, na uzrocima koji će riješiti posljedice, jer one bi mogle biti sve teže i gore - istaknula je Kitarović.

Nadalje, problem je infrastruktura. - Drago mi je da nam je Uefa spremna pomoći oko infrastrukture, čijom izgradnjom možemo ne samo graditi ne samo vrhunske talente, već stabilno i zdravo društvo.

Treća stvar svela se na ono čemu nogomet stremi godinama, a to je depolitizacija sporta.
- Nogomet se igra zbog navijača, a ne uglednika. Zbog obitelji, a ne političara. Tim se ljudima mora nogomet vratiti, i zato pozivam sve na provedbu Zakona o sporta te depolitizaciju i transparentnost rada, čime bi nogomet postao nositelj pozitivnih vrijednosti. Uz nultu toleranciju na nasilje, to će biti put prema pozitivnim trendovima. To su naša očekivanja, a uz suradnju s Vladom i Državnim uredom za sport na čelu s Janicom Kostelić vjerujem da ćemo to i postići - zaključila je Grabar-Kitarović, uz stalnu potvrdu Čeferina, koji je na kraju zaželio naglasiti samo jedno:

- Predsjednica je kazala sve osim jednoga: zaboravila je kazati kako je Hrvatska vrhunska reprezentacija - zaključio je Slovenac u dobrom tonu brifing na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:40