RIJEČ HRVATSKIH TRENERA

Kovač je ne samo spasio svoj klub, nego 'preobratio' kritičare: 'Rizik mu se potpuno isplatio'

Niko Kovač slavi ostanak u Bundesligi s Eintrachtom
 REUTERS

Povela se, tako, rasprava na društvenim mrežama. Čiji je uspjeh veći, onaj Slavena Bilića u West Hamu, Ivana Jurića u Crotoneu ili Nike Kovača u Eintrachtu. Rekli bismo, rasprava je nepotrebna, sva tri rezultata su iznimno respektabilna, s druge strane, zašto ne i raspravljati? Kad se ima o čemu.

- Vidite kako su uspješni naši treneri - podigao je glas Branko Ivanković, koji je također radio u Njemačkoj, bio je svojevremeno u Hannoveru, zna kako je teško u Bundesligi napraviti rezultat.

- Niko je napravio veliku stvar, podigao je momčad, koja je potonula, vratio je u život. To je izuzetno teško, jer kad stvari krenu nizbrdo nije ih lako vratiti u pozitivan tok. Drago mi je zbog njega, jako mi je drago što je ovo jedna jako uspješna sezona za hrvatske stručnjake. Ima nas u Europi, ima nas na Bliskom istoku, puno odličnih rezultata. Da samo znate kako je teško ući u tu priču, mala smo zemlja, nemamo lobi, nije se lako probiti. I zato je i ovaj Kovačev rezultat velika stvar za hrvatski nogomet.

Ivanković, također, čestita Niki na hrabrosti i odlučnosti.

- Kao igrač uvijek je bio takav, karakteran, to je pokazao i sad. Ušao je u rizik, jer da nije uspio sigurno bi neko vrijeme bio bez posla, tako to ide. Ali, ponavljam, napravio je veliki rezultat i ja mu na tome čestitam.

Slično kao Ivanković razmišlja i Nenad Bjelica. I on je osjetio Bundesligu igrajući za Kaiserslautern, svjestan je kako je teško ostati u toj ligi.

Nemoguća misija

- Bundesliga je jedno od najzahtjevnijih prvenstava, izjednačeno je i prepuno zamki. To što je napravio Niko Kovač velika je stvar, čudesna, jer sjetite se samo u kakvoj je situaciji došao u klub. Znam i sam da je najteže kad dođeš u klub koji loše stoji, nisi sam birao igrače i stvarao momčad, a moraš napraviti rezultat. On je uspio, velik posao, bez daljnjega.

Što bi bilo da je, recimo, ispao iz lige? Bi li tada Nikina karijera bila pred rampom, s obzirom da ga je prije Eintrachta obilježio neuspjeh s reprezentacijom?

- Ma ne bih to tako gledao, prvo, ne mislim da je bio neuspješan na kormilu Hrvatske, ostavio je momčad u dobroj situaciji. A drugo, gledajte, mi treneri uvijek preuzimamo određenu dozu rizika, to je normalno u svakom poslu. I nikad nemaš pravo na opuštanje, svaki poraz može ti biti zadnji. Recimo, tko kaže da će preživjeti na klupi ako, ne želim mu to, naravno, loše starta u iduću sezonu? Trenerski posao je takav, svugdje na svijetu, tako da ne mislim da bi se dugoročno pamtilo da je ispao iz lige. Pogotovo što svi znaju u kakvoj je situaciji preuzeo klub i kakav je raspored imao pred sobom - zaključio je Bjelica.

Stanko Poklepović, pak, bio je jedan od većih Kovačevih kritičara, u jednom su se trenu njih dvojica čak i verbalno zakačili u medijima, Poklepović je bio nezadovoljan nekim Nikinim izjavama, a onda ga još dodatno kritizirao.

- Nisam ja bio zločest, već dobronamjeran. Iskusan sam, imam iza sebe puno utakmica i ako netko može pričati o trenerskom poslu onda sam to ja - kazao je Poklepović, koji, ovaj put, nije imao što zamjeriti Niki Kovaču.

- Što reći o tom rezultatu nego da se radi o strašnom uspjehu, Niko Kovač pokazao je svoju upornost i čvrst karakter, to mu se isplatilo. Pitanje je bi li dobio posao da Eintracht, koji je veliki klub, nije bio u toj bezizlaznoj situaciji, ali to tako ide. Vratilo mu se to što je sjeo na klupu u trenutku kad mnogi drugi ne bi pristali, činilo se nemogućom misijom. Drago mi je, baš mi je drago zbog Nike, kao i zbog svakog drugog kolege koji postigne respektabilan rezultat. Neka samo tako nastavi - kazao je Poklepović.

Stresna situacija

Kako je teško uspjeti u Njemačkoj najbolje zna trener Hajduka Damir Burić koji je 27 godina proveo u Bundesligi u ulozi igrača i pomoćnog trenera. Zato je Burić Kovačev ostanak u ligi s Eintrachtom ocijenio sjajnim dosegom.

- Niko Kovač je preuzeo Eintracht u vrlo neugodnoj situaciji, kada je klub bio nogom i pol u drugoj ligi. Praktički su već bili drugoligaši, potpuo demoralizirani. Zato je njegov uspjeh izuzetno značajan, jer je ostanak u ligi ostvario s jednom sasvim raštimanom momčadi. Uspio ih je homogenizirati i održao ih da uopće dođu do kvalifikacija, a potom je sasvim zasluženo prošao Nürnberg, jakog suparnika i zadržao Frankfurt u Prvoj ligi - kazao je Burić

Što bi bilo da Eintracht nije ostao u prvoj Bundesligi? O tome danas u Frankfurtu ne žele ni pomisliti...

- Da se to nije dogodilo, Eintracht bi imao golemih problema i u Drugoj ligi, kako financijskih, tako i igračkih. Tako je Kovač napravio veliki potez za grad Frankfurt, za klub, sve njihove navijače. Treba čestitati Niki Kovaču, potvrdio je u delikatnoj situaciji da je jako kvalitetan trener što se vidjelo i dok je bio trener u Hrvatskoj. Njegov sustav i način rada bio je vrlo dobar, nekima se možda nije svidio, no potvrdio se u Njemačkoj. Siguran sam da će mu karijera ići uzlaznom putanjom - naglasio je Burić.

Što je konkretno Kovač napravio s momčadi Eintrachta, kako je podigao ekipu s dna?

- Vidjelo se već u početku da je momčad vrlo organizirana na travnjaku, imali su dobar sustav, dosta su utakmica protiv jakih suparnika odigrali kvalitetno u defenzivnom bloku. Imao je i problema s ozlijeđenim igračima, posebno je nedostajao iskusni 33-godišnjak Alexander Meier, najbolji strijelac momčadi, što se dakako odražavalo na ofenzivi. Kad su mu se vratile ofenzivne opcije, bio je i u tom pogledu jači, tako da možemo kazati da je Niko podigao razinu izvedbe cijele momčadi. To se odrazilo na osvojenim bodovima i u ključnim utakmicama za ostanak u elitnom rangu. Sve čestitke Kovaču, sjajno je prošao tešku stresnu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:56