U POTRAZI ZA IZBORNIKOM

Makedonski mediji tvrde: Cico Kranjčar preuzima reprezentaciju?

 Dragan Matić/CROPIX

Agenti Zlatka Cice Kranjčara i Francuza Alaina Giressea predočili su životopise svojih klijenata čelnicima makedonskog nogometnog saveza. Kuća nogometa u Skoplju pod pravom je opsadom menadžera, za makedonskoga se izbornika nude stručnjaci iz Njemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije i Bugarske.

Toshack se nije inatio

Tako ovih dana, u potrazi za 13. čovjekom na makedonskoj klupi od osamostaljenja 1993., pišu tamošnji portali. Vest.com.mk ide najdalje, pa donosi čak i detalje da bi 55-godišnji hrvatski stručnjak Zlatko Kranjčar pristao preuzeti makedonsku reprezentaciju za pola plaće njegova prethodnika Johna Toshacka. Slavni 63-godišnji Velšanin radio je u Skoplju za 15.000 eura mjesečno, a “odletio” je a da zapravo ništa nije ni započeo, inauguriran u razdoblju smjene vlasti u makedonskome nogometu. Kažu da je otišao kao gospodin, mogao je naplatiti sve do posljednjega centa iz ugovora, a nije.

Dinastija Babunski

Prilično se nevjerojatnim čini da bi Cico Kranjčar napustio Iran, gdje si je superiornim osvajanjem naslova prvaka sa Sepahanom stvorio sjajnu poziciju, te da bi se upustio u neizvjesnu avanturu u zemlji koja izbornike mijena kao Mamić trenere, a siromašnim i igračkim kadrom i ostalim uvjetima teško može pratiti ambicioznoga trenera. Kranjčar trenutačno u Iranu zarađuje višestruko više od 7500 eura mjesečno, na što bi, kako pišu Makedonci, navodno pristao za njihovo reprezentativno žezlo.

No, Makedoncima bi se za kormilom njihove reprezentacije mogao “dogoditi” njihov Kranjčar. Naime, favorit novog predsjednika Saveza Iljča Georgievskog za novoga izbornika je Boban Babunski (44 godine), bivši jugoslavenski i makedonski reprezentativac, sadašnji šef mlade reprezentacije te otac dvojice nadarenih nogometaša, 18-godišnjega Davida i 15-godišnjeg Doriana.

Stariji David je plemeniti srednji vezni, odrastao u Kataloniji, nogometno stasao u La Masiji, član je B momčadi Barcelone, a već je imao prilike trenirati s velikim dečkima dok ih je još vodio Guardiola. Premda je i u procesu dobivanja španjolskoga državljanstva, igra za mlađe makedonske reprezentativne uzraste. Kažu da se rodio s loptom u nogama te kako je iznimno inteligentan igrač najčišćeg Barcelonina stila. Njegov tri godine mlađi brat Dorian član je madridskoga Reala.

Premda je posljednju utakmicu na klupi Makedonije sjedio dobro nam poznati bivši dinamovac i makedonski reprezentativac Goce Sedloski - pobijedio je 1-0 Litvu - i premda su reprezentativci poslali poruku kako bi voljeli da ih Sedloski povede i u kvalifikacijama za SP 2014., prvi čovjek tamošnjega nogometa skloniji je iskusnijem treneru Babunskom.

- Hoću izbornika koji će uvijek tražiti pobjedu bez izgovora da nema momčad ili igrače. Hoću zaštitnika nogometne Makedonije i navijača - govori Georgievski.

Babunski je svojedobno asistirao i Josipu Kužeu u Japanu, te nekim bivšim makedonskim izbornicima, uključujući i posljednjeg Toshacka. U srijedu je bio na Poljudu dok je Švicarska gazila novu Štimčevu Hrvatsku. Nakon povratka u domovinu osvrnuo na prvog makedonskog suparnika u kvalifikacijama za SP 2014.

‘Hrvatska nije momčad’

- Hrvatska ima dobre pojedince, ali oni nisu igrali kao momčad. I te kako se osjetila promjena na klupi. Mnogo je kandidata paradiralo na terenu, ali nisu mogli odoljeti jakoj i organiziranoj Švicarskoj. Mogao sam vidjeti i još uvjerljiviju pobjedu. Nema sumnje da će se ovaj frustrirajući poraz odraziti na hrvatsku momčad, a iz svega što sam vidio, zaključujem da Makedonija ima i potencijal i sposobnost suprotstaviti se Hrvatskoj - kazao je Babunski, koji će, prema svemu sudeći, 7. rujna u Maksimiru biti Štimčev suparnik na klupi.

Uvijek s njima problemi

Tako to vidi Babunski, no istina je ipak da je Makedonija daleko od hrvatske klase, trenutačno je nikad niže (102.) u posljednjih desetak godina na Fifinoj ljestvici, u dosadašnjih osam kvalifikacijskih ciklusa za EP ili SP završavala je kao četvrta ili peta u skupini, jedina joj je prava zvijezda Goran Pandev, koji je klasu i reputaciju istesao u Seriji A.

Ipak, Makedonija uvijek podjednake klase, stvarala je probleme čak i slavnoj generaciji “vatrenih” s Bobanon, Šukerom, Stanićem, Štimcem, Asanovićem, Ladićem, Prosinečkim: 1998. u Maksimiru Boban je s dva pogotka osigurao tešku 3-2 pobjedu. Nekoliko mjeseci kasnije skopskih 1-1 Hrvatsku je na kraju stajalo neodlaska na prvo veliko natjecanje, Euro 2000. I Bilićeve zvijezde mučile su se u Zagrebu (2-1), a pale u su u Skoplju (2-0).

Zato, oprez, tko god da 7. rujna povede Makedoniju, i s kime god ona istrčala u Maksimiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:55