A SVE ZA DVA MEČA...

NAJPLAĆENIJI SPORTAŠI SVIJETA Gospodin 'Lova' zaradio duplo više od Ronalda i Messija zajedno!

Jedini istinski šokantan podatak je taj da su u 100 najplaćenijih samo dvije sportašice (!) - Marija Šarapova na 26. mjestu i Serena Williams na 47
 Twitter

Magazin Forbes u srijedu je objavio listu najplaćenijih sportaša na čelu koje su dvojica aktera tzv. 'meča stoljeća', Floyd Mayweather Jr. i Manny Pacquiao.

S obzirom na sav 'hype' (medijsko napumpavanje) koji je pratio borbu između neporaženog Amerikanca i popularnog Filipinca, ova lista ne predstavlja veliko iznenađenje. Po zadnjim procjenama taj meč generirao je 600 milijuna dolara profita za promotote, menadžere i boksače, od čega će dvojica posljednjih podijeliti 400 milijuna (240 Mayweather, 160 Pacquiao).

Ono što jest donekle neobično je činjenica da je drugoplasirani Pacquiao zaradio više od treće i četvrto plasiranih Ronalda i Messija zajedno. U slučaju prvog s liste, Mayweathera, ta je razlika frapantna - on je sam u posljednjih godinu dana uprihodio duplo više nego dvopjica najboljih nogometaša na svijetu.

Konkretno, brojke su ovakve: Mayweather je zaradio 300 milijuna dolara tijekom zadnjih godinu dana, Pacquiao 160 milijuna, Ronaldo 79.6 milijuna, a Messi 73.8 milijuna dolara. Listu petorice najplaćenijih zatvara Roger Federer s 67 milijuna dolara.

Kad listu gledamo u cijelosti, 100 najplaćenjih sportaša zaradilo je ukupno 3.2 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 17 % u odnosu na prethodnu godinu. Među sretnih 100 najviše je igrača bejzbola, čak 27 (u omiljenom američkom sportu nisu neobični dugotrajni i vrlo izdašni ugovori te su u njihove plaće uračunati i iznosi koje su primili za 2013. i 2014. godinu), a slijede košarkaši (18), igrači američkog nogometa (16) i nogometaši (15).

Po nacionalnoj zastupljenosti uvjerljivo primat drže Amerikanci, kojih je na listi 62 - s obzirom da su tri najplaćenija sporta (baseball, američki nogomet i košarka) skoro isključivo njihova domena, ni ta brojka nije toliko iznenađujuća.

Jedini istinski šokantan podatak je taj da su u 100 najplaćenijih samo dvije sportašice (!) - Marija Šarapova na 26. mjestu i Serena Williams na 47. To se može objasniti podatkom da se ne pojavljuju toliko u sportovima koji su među najplaćenjima (baseball, američki nogomet) ili rezoniranjem da su ženske inačice tih sportova naprosto manje popularne. Opće poznatu činjenicu da su žene diljem svijeta manje plaćene od svojih muških kolega, da ne spominjemo. U svakom slučaju nije pošteno, zakonima tržišta i potražnji usprkos.

Treba spomenuti da su ljudi iz Forbesa u računanje zarada uključili plaće i sve bonuse u posljednjih 12 mjeseci, kao i zarade od sponzorskih ugovora (ovi se prvenstveno temelje na procjeni). U listu su uključeni samo aktivni sportaši, što je, na primjer, isključilo Michaela Jordana koji je prošle godine 'dignuo' okruglih 100 milijuna dolara, 35 milijuna više nego LeBron James i Kobe Bryant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:48