PRVI STRIJELAC HNL-A

'OSTAJEM LI U RIJECI? NIKAD SE NE ZNA...' Leon Benko o budućnosti na Kantridi

'Ima kontakata, upita, interesenata... Vidim se u Rijeci i dalje, s velikim užitkom, ali hoće li doista biti tako, znat će se nakon što sjednem s predsjednikom'
 Tea Cimaš/CROPIX

Nakon sedam godina i Tome Ercega (prvi strijelac), nakon četiri godine i (povratnika) Anasa Sharbinija Rijeka ima i najboljeg igrača i najboljeg strijelca lige. U jednoj osobi! Leon Benko (29). Došao iz saudijskog Al-Faisalya pa Bijele odveo u Europu, osvojio Žutu majicu Sportskih novosti, postao naj-golgeter Prve HNL sa 19 golova.

Mislio bi čovjek, Benko je prezadovoljan, ali prefiks je višak.

- Zadovoljan sam. Sezona za jednu lijepu “osmicu” - govori Rijekin Varaždinec.

- Ušli smo u Europu, ali ne smijemo zaboraviti da je u tom smislu faktor bila i sreća, no kad se podvuče crta mislim da je sve dobro što nam se dogodilo, tj. što smo napravili - zasluženo. A naj-strijelac i naj-igrač... Žuta majica Sportskih novosti je ponos, normalno da je lijepo biti najbolji, no temeljno zadovoljstvo nosi realizacija klupskih ciljeva koje ne ostvaruje pojedinac. Za to što je netko Rijekin na vrhu zaslužna je cijela momčad, kompletan stručni stožer. Veliko im hvala, sve je to zajednički, naš uspjeh.

Što vam je nedostajalo da budete drugi? Prije prvenstva sigurno niste mislili da ćete biti iza, ispalo je, sjajne Lokomotive.

- Malo sreće, toga nam je najviše falilo. A i sami smo nekoliko puta kiksali. Najprije na početku sezone dok smo se uigravali, a onda gubili doma od Lokomotive, od Zadra, remizirali s Cibalijom i Belupom... Ali vidite, od Splita smo izgubili sva tri puta i to su tri kiksa, no na kraju priče mi smo u Europi, a oni ne.

Kad se pogleda osobne dosege vidi se svojevrsni riječki apsurd. Vi ste najbolji igrač i strijelac, a Brezovec najbolji asistent. Momčadi koje to imaju najčešće su prvaci!

- A da, ali Dinamo je ipak bio prejak. U tom je smislu ključno bilo prvo proljetno kolo, onaj 1:4 poraz u Maksimiru. Da smo to dobili ili barem odigrali neriješeno, prvenstvo je moglo biti barem zanimljivije, no opet: nas je borbe za naslov koštao manjak pobjedničkog kontinuiteta, a to nije čudno ako se sjetimo kolike su se promjene ljetos dogodile u momčadi. U nogometu nema naslova preko noći.

Sljedeće sezone?

- A čujte, ako se momčad kvalitetno pojača i dobro pripremi... Puno se toga mora “potrefiti” da osvojiš titulu, no ovaj klub raste i da, već za sljedeću sezonu možemo reći - sve je moguće!

Ugovor je na još godinu plus godinu. Dakle, s Benkom u momčadi?

- Sad moram reći - nikad se zna! Razgovarali smo zimus i rekao sam vam: “Meni je u Rijeci sjajno, jedino na Rijeku mislim.” Po tom se pitanju ništa nije promijenilo no činjenica je da ima kontakata, upita, interesenata... Vidim se u Rijeci i dalje, s velikim užitkom, ali hoće li doista biti tako, znat će se nakon što sjednem s predsjednikom.

Bilo je puno uspona i padova, pehova i sreće, ali nakon četiri godine Kantrida će opet gledati svoje Bijele u Europi. Što Rijeka može učiniti u Europskoj ligi?

- To je sada nemoguće predvidjeti jer ne znamo kakvu ćemo momčad imati niti kakav će nas ždrijeb zadesiti. No ojača li se momčad pa se vrhunski spremimo, a u Nyonu budemo imali sreće... Ne treba si postavljati limite nego dati svojih 100% i svašta se dobroga može dogoditi. Naravno, nije isključeno da nakon pune četiri godine ispadnemo tek prolaznici, ali je isto tako moguće da odemo mnogo dalje nego što će se objektivno prognozirati. Bitno je da smo unutra i da rastemo.

Jeste li očekivali dva najcjenjenija individualna trofeja u Prvoj HNL?

- Ne, zaista nisam. Zapravo, nisam imao nikakva konkretna očekivanja u smislu mojih nagrada i mojih prvih mjesta. Kada sam sve došao u Rijeku imao sam tek jednu ambiciju: opravdati povjerenje ljudi koji su me doveli, tj. ispuniti očekivanja navijača. Znate kako je u životu, u svakom poslu, ne samo nogometu... Bitno je da ti sve “klapa”, da nema frustracija i velikih preokupacija izvan profesionalnog dijela života. Meni je obitelj sve, a u tom mi je segmentu divno, presretan sam. I vjerujte, nije nikakva demagogija, lijepo je što sam najbolji igrač i prvi golgeter, ali ja jako dobro znam da sam ove sezone mogao još puno bolje. Bilo je previše oscilacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:07