TKO BI UOPĆE PREUZEO VATRENE?

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ Ante Čačić ostaje izbornik jer HNS nema drugog dovoljno uspješnog i istovremeno podobnog trenera

POTEŠKOĆE NA PUTU ZA RUSIJU Kakva je sudbina izbornika nakon poraza kod Turske
 Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Treba li Ante Čačić nakon fijaska u Turskoj strahovati za posao? Ne treba, čulo se u utorak navečer s meritorne adrese. Predsjednik HNS-a Davor Šuker požurio je prema novinarima u mix-zoni kako bi objavio vijest da nema potresa u nacionalnoj momčadi i da odgovorni u savezu vjeruju Čačiću.

Eh, sad, u nogometnom miljeu ovakav zavjet lojalnosti uprave prema treneru tradicionalno za sobom povlači ‘il bacio della morte’ asocijaciju, poznat vam je taj prizor kad u mafijaškim filmovima šef organizacije nježnim poljupcem isprati u vječnost svog podanika. I samog je izbornika nakon utakmice zbunilo pitanje o mogućem otkazu.

- Nije pitanje za mene, ali ne znam i zašto bi se uopće trebalo povlačiti u ovom trenutku - branio se.

Pogled na tablicu gdje Hrvatska još uvijek drži vrh može sugerirati da je riječ o revolveraškom pitanju, ali šefovi HNS-a u sličnim su zgodama više puta reagirali upravo revolveraški pa je logično s rezervom pratiti njihovo ponašanje.

Igoru Štimcu nije bilo dopušteno završiti kvalifikacijsku kampanju za Brazil 2014., nakon dva poraza protiv Škota u doigravanju je štafetu preuzeo Niko Kovač da bi dvije godine poslije i sam doživio prethodnikovu sudbinu. Smijenjen je prije kraja kvalifikacija za Euro 2016., nakon mršavog paket-aranžmana u Azerbajdžanu i Norveškoj na njegovo je mjesto utrčao Čačić.

Činjenica da HNS trenutačno nema prepariranog kandidata - u prijevodu dovoljno uspješnog i istovremeno podobnog trenera - najveći je Čačićev saveznik u ovom burnom vremenu. Tko bi uopće bili kandidati? U nogometnim kuloarima možete čuti da Zlatko Dalić u niskom startu čeka pogrešku aktualnog izbornika. 50-godišnji stručnjak, koji se dokazao u svijetu arapskog nogometa doguravši do finala Azijske Lige prvaka, odbijao je posljednjih mjeseci pozive klubova iz Emirata i Saudijske Arabije te ovlaš u intervjuima napominjao da bi jednog dana želio voditi nacionalnu momčad.

Drugi kandidat iz ove trenerske hemisfere ima još bolje preporuke: Zoran Mamić brat je neformalnog šefa hrvatskog nogometa, ali ga u ovoj fazi karijere puno više intrigira milijunski ugovor od upravljanja nacionalnim timom u kriznom trenutku. Branko Ivanković zašao je u godine kada više ozbiljno ne računa na poziv iz Zagreba, za razliku od Krune Jurčića koji taj poziv neće dočekati jer se previše puta za kratkog vremena sastajao i rastajao s Mamićem. U HNS-u opciju stranog izbornika nikada nisu niti uzimali u razmatranje, iako pod nosom imaju stručnjaka s vrhunskim preporukama, koji osim toga u navijačkoj percepciji više i nije stranac. Matjaž Kek vjerojatno bi znao upravljati našim space-shuttleom od reprezentacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:56