BIJELI BROD TONE

PIŠE ZDRAVKO REIĆ Nije problem što je Hajduk izgubio od Rijeke, već što za Dinamom zaostaje ogromnih 18 bodova

 Vojko Basic / Cropix




Hajduk je još jednom poražen od Rijeke i to opet u Poljudu, tako da se nastavlja ta crna serija u jadranskom derbiju. Splićanima, navijačima Hajduka ide na živce ta činjenica, a posebno su osjetljivi kad im grupica pristalica Armade zapjeva neke pjesmice u kojima na kraju konstatiraju „Rijeka je šampion“. Katkad se događa nezamislivo, a to je da dobar dio navijača Hajduka gušta u nemoći Rijeke, to da nisu u stanju dosegnuti Dinama.

Hajduk eto ne zna za pobjedu u Splitu protiv Rijeke čak 1722 dana, dok je post ipak nešto kraći kad su u pitanju svi dvoboji i on je dug 1495 dana obzirom da je tada Hajduk pod vodstvom Krasimira Balakova slavio na Kantridi. Bilo je 3:0, golovi Vukušić dva i Caktaš, danas od tadašnjih prvotimaca Hajduka više nema nikog u Poljudu, dok u Prvoj HNL još igraju Ozobić i Blažević (Slaven Belupo) i Andrijašević (Lokomotiva).

Hajduk je prošle jeseni izgubio glatko od Rijeke (0:3), tada su u Poljudu pognuli glavu i priznali poraz, ni iz bliza im nije bilo teško kao ovog puta. Onda su ih Riječani predvođeni Marinom Tomasovim potpuno nadigrali, ovaj bivši igrač Hajduka nije bio toliko goropadan (saznalo se da je igrao načet ozljedom), ali je škvadra Matjaža Keka ipak pobijedila.

Poslije utakmice iz tabora Hajduka čule su se žalopojke na račun suca Frana Jovića, koji nije navodno dosudio dva kaznena udarca u korist domaćina: najprije u 13. minuti za start Samardžića nad Tudorom, a onda u 60. kad je Velazquez loptu glavom želio vratiti u peterac pred Vargićevim vratima, pa je loptu rukom zadržao Vešović. E sad, teško je baš prihvatiti da se radilo o eklatantnim primjerima za kazneni udarac, pogotovo u prvom slučaju. A u drugom otvoreno je pitanje je li Vešovića lopta pogodila u ruku ili je on igrao rukom. Uglavnom, to su rubni slučajevi, u takvim prilikama postavim se u ulogu „vražjeg odvjetnika“, pa se zapitam je li bi se u Hajduku bunili da se protiv njih dosudi takve jedanaesterce.

Eto, u taboru Hajduka sad imaju izliku, premda se čini pretjerana tvrdnja mladog Ivana Mastelića koji je uvjeren da su „pobjedu imali doslovno u džepu“. Osnovni je utisak da se Hajduk dobro nosio s riječkim sastavom, koji je u Split došao s očiglednim gardom, imperativom ostvariti pobjedu. Točno je da je Rijeka pokazala znatno ofanzivnije lice protiv Hajduka nego u prethodnom dvoboju protiv Dinama, što je izazvalo kritike na račun trenera Matjaža Keka. A to da je Kek tražio puteve k pobjedi svjedoče njegovi potezi, to kako je uveo pravovremeno najprije Vešovića (strijelac izjednačujućeg gola) i Mateia (asistenta za gol pobjede).

Ono što je za Hajduk ipak alarmantno to je činjenica da „bijeli“ zaostaju za vodećim Dinamom u ovom trenutku čak 18 bodova, koja razlika će se možda do kraja i povećati. Može se zaključiti da trener Damir Burić ima malobrojni roster, da se događaju ozljede prvotimaca i da su česti dugo izostanci pojedinih igrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:36