NOGOMETNI ELDORADO

PLES MILIJARDI Drogbi Kinezi nude 18 milijuna eura, a Guardioli Katar čak dvostruko više!

 AP

Bivši izbornik argentinske nogometne reprezentacije Sergio Batista (49) i službeno je predstavljen kao novi trener Shanghai Shenhue, Šangajskog cvijeta, kluba koji Miroslav Blažević nije uspio učiniti prvakom Kine, pa ga je sezonu kasnije od ispadanja spasio Dražen Besek kojega je, pak, naslijedio Francuz Jean Tigana, dok igrač-trener nije postao Nicolas Anelka...

Vijest sama po sebi čak i ne bi izazvala pretjeranu pozornost kad u paketu ne bi uključivala dovođenje pojačanja u liku Didiera Drogbe, još toplog osvajača Lige prvaka, i to za basnoslovnu tjednu plaću koju mu nije mogao ili želio platiti nitko u Europi.

- Ljudi iz kluba rade sve moguće da dovedu igrača iz Obale Bjelokosti. Svaki trener na svijetu želi imati Drogbu u momčadi i nadam se da će sve biti u redu, kao i s Anelkom - komentirao je Batista koji je potpisao ugovor do kraja godine.

Kina najnoviji Eldorado

Batista je kao igrač osvojio naslov svjetskog prvaka 1986., a kao trener je Argentinu odveo do olimpijskog zlata 2008. godine. U kineskoj Superligi Batista će se pridružiti drugom slavnom treneru, Talijanu Marcellu Lippiju koji je prije dva tjedna preuzeo klupu Guangzhou Evergrandea. Vidjele, dakle, bjelosvjetske trenerske zvijezde da Kinezi novčanicama potkivaju našega Ćiru, pa i one digle nogu... I dobro im se hvata!

Ovisno o izvorima (funta, dolar), Drogbina tjedna plaća trebala bi iznositi gotovo 340.000 eura ili 17,680.000 godišnje, čime bi postao najplaćeniji nogometni zastupnik na planetu. Anelka je u istom klubu, čiji je vlasnik izumitelj online igrica, u siječnju potpisao ugovor za 250.000 eura tjedno. Prema tim svotama, Ćiro, Ivanković i Besek bili su plaćeni sićom.

Kina je, dakle, najnovija, ali nipošto jedina oaza za bogatu “smrt” europskih nogometnih penzionera, a pritom mislimo na igrače jer je trenerima svejedno. Primjerice, Wenger je nakon lukrativne japanske avanture dobio priliku u Arsenalu, oborio mnoge rekorde te traje i danas... Šeici koji nisu pokupovali europske klubove, plaćaju trenerske i igračke zvijezde na zalazu. Primjerice, dokazano lošeg trenera Maradonu samo zbog imena, igračkog i općenito, Al Wasla iz Dubaija plaća 3,500.000 eura po sezoni, plus mlažnjak za privatne potrebe neograničeno. Diego stoga svako malo osvane u loži nekog europskog derbija ili finala, i to ne samo kad mu igra zet Agüero.

I Tanac ‘tanca’ u novcu

Najnoviji stanonik Abu Dabija je naš najuspješniji trener srednje generacije Branko Ivanković koji je nakon isteka jednogodišnjeg ugovora s Al Ettifaqom iz Saudijske Arabije preuzeo Al Wahdu iz Emirata, naslijedivši nekadašnjeg austrijskog izbornika Josefa Hickersbergera (64) koji je Bliski istok u nogometnom smislu otkrio još 1995. godine. Plejada riječkih trenera radila je u zaljevskim zemljama: Srećko Juričić je od pomaganja Tomislavu Iviću u reprezentaciji UAE 1995./1996., uz mnoge klubove, vodio i izabrane vrste Omana, Bahreina i Jemena.

Danas, pak, šeik Hamad, predsjednik Katarskog nogometnog saveza, nudi Josepu Guardioli, najtrofejnijem treneru u proteklom olimpijskom ciklusu, godišnju plaću od nevjerojatnih 36,000.000 eura neto, i to dugoročno, počevši od 2013. (Pep je izabrao da će se godinu dana odmarati), sve s ciljem ustroja katarskih reprezentacija do SP-a 2022. kojem su domaćini.

Jasno je da Pep neće imati nikakav natjecateljski izazov, a preostaje vidjeti hoće li odoljeti zovu tolikog novca ili sljedeće ljeto prihvatiti dva, tri puta nižu ponudu Romana Abramoviča i od Chelseaja pokušati napraviti tika-taka momčad. Najboljem strijelcu eurokupva svih vremena, Španjolcu Raúlu (35), katarski klub Al Sadd dao je trogodišnji ugovor za 4,000.000 eura po sezoni...

Zlato sja i bez Amerike

Za one koji se ne mogu odreći nekih navika i poroka tu je, naravno, Amerika. MLS je 2007. doveo Beckhama, La Galaxy mu je dao najveću plaću u povijesti Sjevernoameričke nogometne lige, 6,500.000 dolara po sezoni, ali ni pod Obamom nije sve bajno. Agencije baš javljaju da je 37-gopdišnjem Davidu plaća smanjena 40 posto i ubuduće će iznositi samo 4,000.000 dolara, čime će najplaćeniji u ligi postati najbolji francuski strijelac svih vremena Thierry Henry (5,6), a za njim Rafa Marquez (4,6). Napadač Irske na predstojećem Euru, Robbie Keane, u istom tom LA Galaxyju zarađuje 3,400.000 dolara, dok najplaćeniji Amer, vječiti Landon Donovan, ubire samo 2,400.000. Ali šeta sa ženom i djecom Rodeo Driveom...

Ako je nekome mrska Amerika, ali nije zlato što sja, neka proba Uzbekistan, poput nekadašnjega brazilskog i Barcelonina asa Rivalda koji je 2008. i 2009. u Bunyodkoru zarađivao deset milijuna eura, plus premije za pobjede kojih je bilo više od 90 posto. Trener mu je bio tri milijuna više plaćeni sunarodnjak Luiz Felipe Scolari, koji se u europskom nogometu ponašao kao slon u staklani, ali u brazilskom i egzotičnom - prolazi... Sve bolje plaćaju i bivše zemlje SSSR-a koje su bogate naftom i zemnim plinom, poput Azerbajdžana i Kazahstana, Ukrajina odavno nije više egzotika. Nađu tamo kruh i naši jadovani iz HNL-a; kavijar, jasno, pokupe Južnoamerikanci...

Mlažnjaci već čekaju

Tko, pak, doista želi zarađivati kao u raju, a trošiti kao u paklu, dakle na sve što mu duša i srce poželi, pričekat će ponudu Anžija iz Mahačkale, ruske pokrajine Dagestan, ali sa sjedištem u Moskvi gdje se punim plućima živi i nešto manje punim trenira između utakmica. Roberto Carlos je početkom 2011. kao slobodni igrač dogovorio neto “gažu” od deset milijuna eura godišnje, a danas je sportski direktor momčadi koju vodi Guus Hiddin.

Za Samuela Eto’a je gazda Sulejman Kerimov prošlo ljeto platio odštetu, i to čak 27,000.000 eura, milanskom Interu, a igraču dao trogodišnji ugovor vrijedan čak 20 milijuna eura po sezoni. Prošlu sezonu ruske Premijer lige Anži je završio na petome mjestu, s pet bodova zaostatka za drugim, koje je vodilo u Ligu prvaka. Uložit će se zato opet, pa će i zbog takvih “anžija” i “kerimova” mnoge zvijezde Eura, željne promjene sredine, biti posebno motivirane; privatni mlažnjaci već čekaju polijetanja na pregovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:14